Spominska slovesnost pri Pliberku je letos minila brez izgredov. Foto: EPA
Spominska slovesnost pri Pliberku je letos minila brez izgredov. Foto: EPA

48-letnik je maja ob robu slovesnosti v spomin na hrvaške žrtve povojnih pobojev pri Pliberku roko iztegnil v nacistični pozdrav.

Obsojeni je na sodišču dejanje priznal. Dejal je, da je bil zelo pijan in je hotel biti v središču pozornosti ter provocirati, ko je avstrijsko policistko pozdravil z nacističnim pozdravom, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina. Dodal je, da bi na Hrvaškem ta pozdrav sprejeli "blažje", a hkrati priznal, da je naredil veliko neumnost.

Avstrijski državni tožilec Christian Pirker je izpostavil, da je šlo za zavestno provokacijo državnih organov, ker se je incident zgodil po spominski slovesnosti, ko je bil Hrvat na poti proti avtobusom. Med hojo se je namreč nenadoma obrnil in policistko pozdravil z dvignjeno roko.

Sodnik: Opozorilo prihodnjim udeležencem

Sodnik Gernot Kugi je ob izreku kazni kot olajševalno okoliščino upošteval visoko stopnjo alkoholiziranosti obtoženega, saj so mu izmerili kar tri promile alkohola v krvi. Kazen – 18 mesecev zapora, od tega 16 mesecev pogojno – je označil za zadostno kot opozorilo prihodnjim udeležencem slovesnosti pri Pliberku. Moški je sicer vse od aretacije v preiskovalnem priporu.

Na Libuškem polju pri Pliberku je 18. maja ob okrepljenem policijskem nadzoru potekala 74. slovesnost v spomin na hrvaške žrtve povojnih pobojev. Udeležilo se je je okoli 10.000 ljudi, minila pa je brez izgredov. Edini aretirani je bil obsojeni Hrvat.

Od letos prepoved tudi ustaških simbolov

Prireditev je bila sicer prva, odkar so v Avstriji poleg nacističnih prepovedali tudi ustaške simbole. Lani so po slovesnosti obsodili šest ljudi zaradi kršenja zakona o prepovedi nacističnih simbolov.

Žalne slovesnosti za več deset tisoč pobitih Hrvatov, med katerimi so bili večinoma pripadniki poraženih sil ustaške Neodvisne države Hrvaške in tudi civilisti, pri Pliberku potekajo od leta 1952.