Urjenje ukrajinske teritorialne obrambe za uporabo protitankovskega orožja javelin ob začetku ruske invazije na državo. Foto: EPA
Urjenje ukrajinske teritorialne obrambe za uporabo protitankovskega orožja javelin ob začetku ruske invazije na državo. Foto: EPA

"Dostopnost orožja med trenutno vojno bo privedla do širjenja nezakonitega orožja v obdobju po vojni," je dejal Stock in poudaril, da se zločinci že pripravljajo na ta čas, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Številne zahodne zaveznice Ukrajine so od začetka ruske invazije v državo poslale veliko kosov orožja in streliva.

Kljub prvotnim zadržkom nekaterih držav do pošiljanja težkega orožja v Ukrajino ima tamkajšnja vojska na voljo vse več tudi tovrstne oborožitve, ki se bo prav tako znašlo na črnem trgu, svari vodja mednarodnega združenja kriminalističnih policij.

ZDA so danes sporočile, da bodo v Ukrajino poslale raketne sisteme srednjega dosega, Nemčija pa bo Ukrajini dobavila sistem protiletalske obrambe.

Poziv državam, naj sledijo orožju

Sorodna novica Zahod pošilja vse več orožja v Ukrajino, a strokovnjaki svarijo, da ni zadostne preglednosti

Vodja Interpola je države članice organizacije pozval, naj uporabijo podatkovne baze za sledenje orožju, ki so jim na voljo, saj gre za izziv, s katerim se države same ne morejo uspešno spopasti.

"Kriminalci, o katerih govorim, delujejo po vsem svetu, tako da bo to orožje izmenjano prek več celin," je še opozoril 62-letni Nemec na čelu Interpola.

Dodal je, da je vojna v Ukrajini posredno privedla tudi do več kraj gnojil in agrokemičnih proizvodov, ki so se v zadnjem obdobju izrazito podražili. Podobno opaža tudi skok v številu kraj goriva v Evropi in drugje po svetu.