Ukrajinski vojak med usposabljanjem civilistov. Foto: Reuters
Ukrajinski vojak med usposabljanjem civilistov. Foto: Reuters

Oleksij Reznikov je v zapisu na Facebooku zapisal, da bo morala Ukrajina "natančno načrtovati svoje vire" in se "ogniti napakam", da bi dobila vojno. "Rusija pa je že utrpela strateški poraz," je dodal. "Pošiljke orožja iz tujine in stimuliranje ukrajinskih proizvajalcev pa bi pomagale še bolj prevagati boj na ukrajinsko stran."

A preden pride do tega, Ukrajino čaka "še nekaj izjemno težkih tednov". "Nihče ne more povedati, koliko. V tem času bomo držali obrambo proti pobesnelemu in razjarjenemu sovražniku primarno z našimi lastnimi viri," je napovedal.

"Krepljenje pritiska sankcij proti Rusiji in ojačanje tuje pomoči Ukrajini bi moralo v nekaj mesecih ustvariti pogoje, v katerih bi Kremelj končno izgubil vse možnosti za kakršenkoli uspeh. Potem bi se pojavilo novo okno priložnosti za Ukrajino. V tem izjemno težkem obdobju pa potrebujemo enotnost, povezanost, voljo in potrpežljivost," je sklenil zapis.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pa je v nočnem nagovoru dejal, da je Rusija v Ukrajini doživela strateški poraz, "kar je jasno vsem na svetu".

Zelenski je ruske vojake označil za strahopetce, "ki skušajo skriti resnico za raketnimi, zračnimi in topniškimi napadi". V nagovoru ob dnevu medicinskih sester se je zahvalil vsem zdravstvenim delavcem za njihovo delo. Ob tem je dejal, da so ruske sile od začetka vojne uničile 570 zdravstvenih ustanov.

Prvo zaslišanje glede ruskih vojnih zločinov

V Kijevu pa je potekalo prvo preliminarno zaslišanje v zvezi z vojnimi zločini, storjenimi med rusko invazijo Ukrajine. Obtoženec je 21-letni ruski vojak Vadim Šišimarin, ki mu bodo sodili zaradi naklepnega umora. Grozi mu dosmrtna zaporna kazen. Šišimarin je obtožen, da je 28. februarja v regiji Sumi ubil neoboroženega 62-letnega civilista, ko je streljal z avtomatsko puško skozi okno avtomobila, da bi civilistu preprečil prijavo položaja skupine ruskih vojakov, so sporočili iz urada generalne državne tožilke.

Obtoženec naj bi svoje zločine že priznal na videoposnetku, ki ga je objavila ukrajinska obveščevalna služba SBU.

Tožilstvo je sicer registriralo že več kot 10.700 domnevnih vojnih zločinov med vojno v Ukrajini, v katere je bilo vpletenih 622 osumljencev.

Preiskava uboja dveh civilistov

Eden od teh zločinov, ki ga preiskuje tožilstvo, se je zgodil v okolici Kijeva, ko so ruski vojaki v hrbet ustrelili dva neoborožena civilista. Posnetke varnostnih kamer, ki so zabeležile umor, je pridobil britanski BBC.

Na posnetkih se vidi ruske vojake, kako se pogovarjajo z varnostnikom in lastnikom prodajalne koles. Po poročanju BBC je s posnetkov razvidno, da sta ruska vojaka po koncu razgovora oba civilista ustrelila v hrbet. Eden od njiju je takoj umrl, medtem ko je drugi izkrvavel nedaleč stran od kraja incidenta.
Posnetki kamer nato prikazujejo ruske vojake, kako ropajo prodajalno.

Gre za najnovejši dokaz o vojnih zločinih ruskih sil na območjih severne Ukrajine, od koder se je ruska vojska umaknila pred enim mesecem.
Velika Britanija in Nizozemska sta nedavno v Ukrajino poslali preiskovalce vojnih zločinov, da bi pomagali lokalnim ekipam in ekipam Mednarodnega kazenskega sodišča, ki preiskujejo morebitna množična grozodejstva storjena v predmestju Buča v Kijevu, kjer so 2. aprila odkrili najmanj 20 trupel.

Šišimarin ob prihodu na sojenje. Foto: Reuters
Šišimarin ob prihodu na sojenje. Foto: Reuters

Več žrtev med civilisti

Medtem je bilo v hudih spopadih med ruskimi in ukrajinskimi enotami v pokrajini Doneck na vzhodu Ukrajine po navedbah ukrajinske strani ubitih najmanj pet civilistov. Ruske sile krepijo napade tudi na vzhodu Ukrajine, kjer se skušajo prebiti do Slovjanska in Kramatorska ter obkoliti ukrajinsko vojsko na črti med separatističnima območjema Doneck in Lugansk. V spopadih v Donecku je bilo ubitih več civilistov, štirje v krajih Novoselivka, Avdivka in Liman.

Po podatkih Združenih narodov je bilo od začetka vojne ubitih več kot 3500 civilistov, vendar organizacija domneva, da je število žrtev veliko večje.

Sorodna novica Helsinki: "Finska mora v Nato brez odlašanja." Kremelj: "To je grožnja Rusiji."

Rusija doživlja nadaljnje neuspehe na bojišču, potem ko so ukrajinske enote pregnale njene vojake iz pokrajine okoli drugega največjega mesta Harkov. Po navedbah Reutersa ukrajinske enote nadzorujejo območje, ki se razprostira do obrežja reke Siverski Donec, okoli 40 kilometrov vzhodno od Harkova.

Regionalne sile so sporočile, da se nadaljujejo zračni napadi v bližini Poltave in obstreljevanje Dergača blizu Harkova, kjer sta bila ubita dva človeka.

Podrti pontonski most čez reko Siverski Donec. Foto: Zajem zaslona/Reuters
Podrti pontonski most čez reko Siverski Donec. Foto: Zajem zaslona/Reuters

Ukrajinske sile ruskim vojakom preprečile prečkanje reke

Guverner Luganska Sergij Hajdaj je zjutraj na Telegramu sporočil, da si "ruske enote na vsak način prizadevajo za preboj ukrajinske obrambne linije v regiji Lugansk" in da skušajo osvojiti kraje Rubižne, Zolote, Nižne in predmestja Severodonecka.

Ob tem je dejal, da skušajo ruski vojaki, ki jih je označil za "rasiste" in "idiote", znova prečkati reko Siverski Donec, navaja Guardian. Ukrajina je v zadnjih dneh večkrat uspešno preprečila rusko prečkanje omenjene reke. Ruski vojaki so v enem primeru prečkali reko, potem pa so ukrajinske sile uničile pontonski most, in ruski vojaki so se znašli v pasti, je sporočil ukrajinski informacijski servis InformNapalm, poroča BBC.

Ruski vojaki so po njihovih navedbah skušali pobegniti in preplavati reko, a so ukrajinske sile streljale nanje. Ukrajinska stran navaja, da je bilo uničenih več kot 70 kosov ruske vojaške opreme in da bi lahko bilo ubitih več kot 1000 ruskih vojakov.

V zadnjih dneh so se obnovili spopadi v bližini Kačjega otoka, kar bi lahko pomenilo novo bitko za nadzor zahodne obale Črnega morja, menijo nekateri obrambni strokovnjaki. Tiskovni predstavnik odeške regionalne vojaške administracije Sergij Bratčuk je sporočil, da so poškodovali rusko podporno ladjo Vsevolod Bobrov, ki je po njegovih besedah ena od novejših v ruski floti. Reuters ni mogel neodvisno potrditi navedb, rusko obrambno ministrstvo se na novico o poškodbi ladje ni odzvalo. Maxarjevi satelitski posnetki kažejo, da naj bi bile napadene ruske točke blizu otoka, ki leži blizu morske meje z Romunijo. Posnetki kažejo, da so poškodovane tudi zgradbe na otoku.

Maxar je objavil fotografije dogajanja blizu Kačjega otoka. Foto: Reuters
Maxar je objavil fotografije dogajanja blizu Kačjega otoka. Foto: Reuters

Scholz je govoril s Putinom

Ruski predsednik Vladimir Putin se je danes pogovarjal z nemškim kanclerjem Olafom Scholzem, so sporočili iz Kremlja. Putin je Scholzu povedal, da je napredek v pogajanjih z Ukrajino zastal, ker da je pogajanja "v osnovi blokiral Kijev." Kot so še sporočili iz Kremlja, se bodo stiki med Nemčijo in Rusijo nadaljevali na različnih ravneh.

V približno istem času je ukrajinski zunanji minister Dmitrij Kuleba, ki je v Nemčiji, dejal, da po njegovem Rusija ni zainteresirana ne za mir ne za mirovna pogajanja, poroča BBC.

Pogajanja za evakuacijo vojakov iz Azovstala

Ruske enote so skušale davi vdreti v notranjost industrijskega kompleksa Azovstal, zatem pa so območje napadle z letalskimi silami.

Medtem se nadaljujejo prizadevanja sorodnikov vojakov v Azovstalu, da bi jih evakuirali z območja jeklarne, saj je v predorih pod industrijskim kompleksom približno tisoč ukrajinskih vojakov, številni med njimi naj bi bili ranjeni.

V Kijevu so se na shodu za njihovo rešitev zbrale žene in sorodniki vojakov, ki so v Azovstalu. "Hočem, da se vsi branitelji, ki so tam, vrnejo domov, da lahko živijo normalno življenje z otroki in sorodniki," je dejala Maria Zimareva, ki ima v tovarni brata. Kijev je sporočil, da si prizadevajo za njihovo rešitev. "Začeli smo nov krog pogajanj o načrtu za evakuacijsko operacijo. Začeli bomo s tistimi, ki so hudo poškodovani," je dejala ukrajinska podpredsednica Irina Vereščuk.

Kijev želi podpisati dokument, ki določa postopek evakuacije iz jeklarne Azovstal v Mariupolu, je po poročanju časopisa Ukrajinska pravda v četrtek sporočila podpredsednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk. Po njenih navedbah je v predorih pod industrijskim kompleksom še več kot tisoč vojakov.

"Želimo podpisati dogovor o tem, kako bo potekala evakuacija iz Azovstala – pripravljeni smo ga podpisati," je dejala. Cilj je evakuacija v več fazah, pri čemer je prva prednostna naloga reševanje 38 hudo ranjenih borcev. Po njenih besedah v pogajanjih med Rusijo ter ZN in Mednarodnim odborom Rdečega križa posreduje Turčija.

EU Ukrajini namenja še 500 milijonov evrov za orožje in drugo vojaško opremo

Evropska unija bo zagotovila dodatnih 500 milijonov evrov za dobavo orožja in druge vojaške opreme ukrajinski vojski, je ob robu srečanja zunanjih ministrov skupine G7 danes napovedal visoki zunanjepolitični predstavnik EU-ja Josep Borrell. Sredstva naj bi po navedbah EU-ja namenili za financiranje osebne zaščitne opreme, goriva, pa tudi orožja za obrambo. Namenjena naj bi bila tudi financiranju težkega orožja.

Ukrajinske sile so pregnale ruske vojake iz regije okoli drugega največjega mesta Harkov. Foto: Reuters
Ukrajinske sile so pregnale ruske vojake iz regije okoli drugega največjega mesta Harkov. Foto: Reuters

EU je konec februarja odobril prvi sveženj vojaške pomoči Ukrajini v vrednosti 500 milijonov evrov, ki sta mu v naslednjih mesecih sledila še dva, s čimer se je vrednost evropske vojaške pomoči povečala na 1,5 milijarde evrov. Z danes napovedano pomočjo bi skupna vrednost pomoči EU-ja dosegla dve milijardi evrov.

Borrell je izrazil tudi prepričanje, da bo EU do ponedeljka, ko se v Bruslju sestajajo zunanji ministri Unije, dosegla dogovor o šestem svežnju sankcij proti Rusiji, ki se nanaša na prepoved uvoza ruske nafte, poroča Reuters. Dogovor o sankcijah, ki ga morajo podpreti vse članice EU-ja, trenutno blokira Madžarska.

Rand Paul preprečil sprejetje 40 milijard dolarjev vrednega zakona za pomoč Ukrajini

Potem ko je ameriški predstavniški dom v torek potrdil 40 milijard dolarjev vreden zakon za pomoč Ukrajini in evropskim zaveznikom in je vse kazalo, da bo sveženj pomoči v četrtek dobil zeleno luč tudi v senatu, je soglasno potrditev, ki je bila potrebna za sprejetje, preprečil oz. preložil republikanski senator Rand Paul, ki je znan po svojem nasprotovanju pomoči tujini.

Truss: Umik sankcij, ko Ukrajino zapustijo vsi ruski vojaki

Britanska zunanja ministrica Liz Truss je dejala, da bi morali mednarodne sankcije proti Rusiji umakniti šele, ko bodo Ukrajino zapustile vse ruske enote. "Putin se sramoti na svetovnem odru," je dejala na srečanju zunanjih ministrov držav G7 v Nemčiji in dodala, da je treba preprečiti kakršno koli korist od ruske invazije na Ukrajino. Pozvala je tudi, naj dobi Ukrajina večji dostop do Natove vojaške opreme.

Ruska vojska nadaljuje napade v vzhodnem delu Ukrajine