Ruski vojaki naj bi bili v Černobilu izpostavljeni precejšnji radiaciji. Foto: Reuters
Ruski vojaki naj bi bili v Černobilu izpostavljeni precejšnji radiaciji. Foto: Reuters

24. februarja popoldne so ruske sile obkolile Černobil s tanki in oklepnimi vozili, ki so v Ukrajino vstopili z meje z Belorusijo, oddaljene le 16 kilometrov.

Okoli 170 pripadnikov ukrajinske nacionalne garde so zajeli in jih zaprli v klet, inženirjem, nadzornikom in drugemu tehničnemu osebju pa so dovolili, da nadaljujejo delo. V naslednjih dveh dneh so prišle ekipe iz ruske agencije za jedrsko energijo Rosatom, poroča BBC.

Jedrska elektrarna v Černobilu od nesreče leta 1986 sicer ne deluje, a jo vzdržujejo, saj je tam shranjen radioaktivni odpad, nadzor pa je potreben, da ne pride do dodatnega onesnaževanja.

Oleksandr Lobada, ki nadzira varnost na območju radioaktivnega sevanja, je dejal, da je Ruse zanimalo, kako se upravlja poslopje. Hoteli so informacije o vseh postopkih, dokumentih in operacijah, je dejal. Zasliševanje je bilo neprestano, včasih tudi prisilno, je pojasnil.

Inženir Valerij Semonov pa je za BBC dejal, da so se morali z ruskimi silami neprestano pogajati, pri čemer so se močno trudili, da jih s čim ne bi užalili, da bi ukrajinskemu osebju dovolili delati.

Ko so elektrarni za tri dni prekinili dobavo elektrike, je Semonov iskal gorivo za generator, zatekel se je celo h kraji goriva od ruskih sil.

"Če bi izgubili elektriko, bi bilo lahko katastrofalno," je dejal Lobada. Radioaktivni material bi bil izpuščen v okolje, je pojasnil.

Ruski vojaki so bili izpostavljeni sevanju

Za elektrarno je t. i. rdeči gozd, eden najbolj radioaktivnih krajev na svetu. Posnetki, narejeni z brezpilotnimi letali, ki jih je objavila ukrajinska vojska, kažejo, da so ruski vojaki tam kopali jarke in celo prebivali. To je dokaz, kako malo so ruski vojaki vedeli o jedrski varnosti, piše BBC.

Ukrajinska državna agencija za jedrsko energijo Energoatom je sporočila, da so bili ruski vojaki izpostavljeni "precejšnjim količinam" radioaktivnega sevanja.

Uslužbenci elektrarne so dejali, da so ruski vojaki pokradli, kar so lahko, ko so odšli, s seboj pa so odpeljali tudi 169 zajetih ukrajinskih vojakov. Ni potrjeno, kje ruske sile te zapornike zadržujejo, a v Černobilu menijo, da so v Rusiji.

Prva zamenjava osebja šele po štirih tednih

Ob tem so ruske sile dovolile zamenjavo osebja v jedrski elektrarni šele po štirih tednih. Kot so 21. marca sporočili v Mednarodni agenciji za jedrsko energijo (IAEA), so jim ukrajinske oblasti sporočile, da se je polovica osebja po štirih tednih dela v nedeljo vrnila domov, delo pa je začela druga ukrajinska ekipa.

Ni jasno, zakaj so ruske sile zavzele območje z uničenim reaktorjem. Ta je prekrit z betonsko-kovinskim sarkofagom in ga je treba stalno nadzorovati ter spremljati stopnjo radioaktivnosti.