Foto: AP
Foto: AP

Generalni direktor Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) Rafael Grossi je v prihodnih dneh napovedal misijo v jedrski elektrarni v Černobilu v Ukrajini. Cilj misije bo zagotovitev opreme za varnost in zaščito, vključno z opremo za nujne primere.

Grossi je dejal, da bo misijo pomoči v Černobilu vodil sam. O načrtovanju je dejal, da so se dogovorili tako z Ukrajino kot z Rusijo, vendar ni želel govoriti o posebnih ruskih varnostnih zahtevah za ukrajinske jedrske elektrarne ali za zaposlene v IAEA-ju. Dejal je le, da bodo potrebni varne poti, zaščita ter območje prostega gibanja.

Ruska invazija v Ukrajini je prizadela več jedrskih elektrarn in nekatere druge objekte, v katerih skladiščijo jedrski material, čeprav uhajanje radioaktivnih snovi za zdaj ni bilo potrjeno.

So bili ruski vojaki izpostavljeni sevanju?

Ukrajinske oblasti so v četrtek sporočile, da so se ruske enote umaknile z območja Černobila, potem ko so ga zavzele že prvi dan invazije. Ukrajinska agencija za jedrsko energijo Energoatom je opozorila, da so ruski vojaki okoli tamkajšnjega reaktorja kopali jarke in so bili posledično izpostavljeni radioaktivnemu sevanju.

"Trenutno je nemogoče določiti obseg radioaktivne izpostavljenosti ruskih vojakov," je dejal direktor elektrarne Valerij Sejda. Vodja Energoatoma Petro Kotin je v intervjuju, objavljenem na spletni strani agencije, opozoril, da vojaki niso bili fiziki in so bili poslani na radioaktivno onesnaženo območje popolnoma nevede.

Na izpostavljenost sevanju ruskih vojakov se je odzvala tudi namestnica ukrajinskega predsednika vlade Irina Vereščuk, ki je na Facebooku zapisala, da so ruski vojaki prejeli tako velik odmerek sevanja, da jim bodo posledice morali pojasniti zdravniki v zaščitnih oblekah.