Mark Rutte z aktualnim generalnim sekretarjem Nata Jensom Stoltenbergom. Foto: Reuters
Mark Rutte z aktualnim generalnim sekretarjem Nata Jensom Stoltenbergom. Foto: Reuters

Obenem je Romunija podprla edinega preostalega kandidata, odhajajočega nizozemskega premierja Marka Rutteja, in mu tako odprla pot do vodilnega položaja največjega vojaškega zavezništva na svetu. Rutte je sicer že dolgo veljal za favorita za položaj.

Iz Iohannisovega urada so danes sporočili, da je predsednik Romunije konec preteklega tedna zaveznice iz zveze Nato obvestil, da je umaknil svojo kandidaturo.

Romunija je bila še zadnja izmed 32 držav članic, ki nizozemskega premierja niso javno podprle za vodenje Nata. V torek sta dali Rutteju zeleno luč še Madžarska in Slovaška.

Rutte je bil izbran kot kompromisni kandidat za generalnega sekretarja Nata, za kar je potrebno soglasje vseh 32 članic. Kot poroča Guardian, je bil v veliki meri izbran, ker velja na mednarodnem odru za izkušenega politika, ki je zelo proukrajinski, a ne tako jastrebovski kot kandidati z vzhodnega bloka zavezništva. Je pa imel pri svoji kandidaturi kar nekaj težav, vključno z nasprotovanjem madžarskega premierja Viktorja Orbana in Iohannisovo protikandidaturo.

Rutte bo novi generalni sekretar Nata

Klonil tudi Orban

Rutte se je ta teden sešel z Orbanom, po srečanju pa je Orban umaknil svoj ugovor – v zameno za pisna zagotovila Rutteja.

"Z generalnim sekretarjem Nata Jensom Stoltenbergom smo sklenili pomemben dogovor. Dogovorili smo se, da v dejavnostih Nata v Ukrajini ne bo sodelovalo nobeno madžarsko osebje in da za podporo teh akcij ne bodo uporabljena madžarska sredstva," je pojasnil Orban.

"Naš naslednji korak ta teden je bil zagotoviti, da lahko ta dogovor vzdrži preizkus časa. Po včerajšnjem sestanku v Bruslju je premier Mark Rutte potrdil, da dogovor v polni meri podpira in da ga bo podpiral tudi v primeru, da postane naslednji generalni sekretar Nata. Zaradi te zaveze je Madžarska pripravljena podpreti kandidaturo premierja Rutteja za generalnega sekretarja Nata."

57-letni Nizozemec bo za naslednika Jensa Stoltenberga uradno predvidoma imenovan v prihajajočih dneh, še pred vrhom zveze Nato v Washingtonu med 9. in 11. julijem. Funkcijo bo prevzel 1. oktobra, ko se izteče mandat aktualnemu generalnemu sekretarju.

Stoltenberg, ki je pred Natom vodil norveško vlado, se bo tako s čela zavezništva umaknil natanko deset let po prevzemu funkcije.