Nizozemski premier Mark Rutte si je za položaj generalnega sekretarja Nata doslej že zagotovil podporo večine držav članic. Foto: Reuters
Nizozemski premier Mark Rutte si je za položaj generalnega sekretarja Nata doslej že zagotovil podporo večine držav članic. Foto: Reuters

"Z generalnim sekretarjem Nata Jensom Stoltenbergom smo dosegli pomemben dogovor. Dogovorili smo se, da madžarsko osebje ne bo sodelovalo v dejavnostih Nata v Ukrajini in da se za njihovo podporo ne bodo uporabljala madžarska sredstva," je na družbenem omrežju X sporočil Orban.

Madžarski premier je v začetku meseca postavil dva pogoja za podporo Ruttejevi kandidaturi. Prvi je Ruttejevo opravičilo Budimpešti za žaljive pripombe na račun Madžarske iz časa, ko je vodil nizozemsko vlado, drugi pa sporazum, po katerem Madžarski ne bi bilo treba sodelovati v Natovih operacijah proti Rusiji v Ukrajini.

"Rutte je potrdil, da v celoti podpira ta sporazum in da ga bo podpiral tudi, če bo postal naslednji generalni sekretar Nata. Madžarska je glede na njegovo obljubo pripravljena podpreti kandidaturo premierja Rutteja za generalnega sekretarja Nata," je še dodal Orban.

Vprašanje tako ostaja zgolj še podpora Romunije, saj se za položaj generalnega sekretarja Nata poteguje tudi romunski predsednik Klaus Iohannis.

Slovaški predsednik Peter Pellegrini je po vrhu v Bruslju povedal, da tudi Bratislava podpira kandidaturo Rutteja, čeprav je bila pred tem bolj naklonjena Iohannisu. "Po končni razpravi z Ruttejem in posvetovanju s slovaško vlado si Slovaška lahko predstavlja Rutteja kot vodjo Nata," je po poročanju tujih medijev dejal Pellegrini.

Naslednika Stoltenberga bodo predvidoma naznanili še pred julijskim vrhom zavezništva v Washingtonu. Kandidat za izvolitev potrebuje soglasno podporo vseh 32 članic. Rutte si je doslej že zagotovil podporo večine držav članic Nata, vključno s pomembnimi glasovi ZDA, Združenega kraljestva in Nemčije.