Foto: Reuters
Foto: Reuters

Kot je Orban po poročanju nemške tiskovne agencije DPA pojasnil v pogovoru za vladni portal Mandiner, se mora nekdanji nizozemski premier Rutte najprej opravičiti za žaljive pripombe na račun Madžarske iz časa, ko je vodil nizozemsko vlado.

Rutte je bil v preteklosti večkrat kritičen do vlade v Budimpešti. Med drugim je bil velik zagovornik pogojevanja evropskih sredstev s spoštovanjem vladavine prava, pravil, zaradi katerih je Madžarska začasno ostala brez več milijard evrov.

Poleg tega mora tisti, ki želi postati generalni sekretar Nata, z Budimpešto skleniti sporazum, v skladu s katerim Madžarski ne bo treba sodelovati v vojaških operacijah Nata proti Rusiji v Ukrajini, je poudaril Orban.

Severnoatlantskega zavezništva nihče ne poziva k takšni vojaški operaciji, je ne načrtuje ali pripravlja. Poleg tega vojaške operacije posameznih držav članic Nata zunaj ozemlja zavezništva nikoli niso obvezne za vse članice.

Zdajšnjemu generalnemu sekretarju Nata, Norvežanu Jensu Stoltenbergu, se mandat izteče oktobra. Njegovega naslednika na čelu Nata naj bi naznanili še pred julijskim vrhom v Washingtonu, a vseh 32 članic mora o tem prej doseči soglasje. Rutte si je doslej zagotovil podporo več držav, vključno s pomembnimi glasovi ZDA, Velike Britanije in Nemčije.

Romunija ima trenutno svojega kandidata za najvišji položaj v Natu, predsednika države Klausa Iohannisa, ki se mu jeseni izteče drugi mandat, znova pa ne more kandidirati za predsednika. Orban je za portal Mandiner poudaril, da Madžarska podpira Romunijo.