Zadnjič so zaradi bogokletstva na Irskem nekoga obsodili leta 1703. Foto: Reuters
Zadnjič so zaradi bogokletstva na Irskem nekoga obsodili leta 1703. Foto: Reuters
Michael D. Higgins
77-letni predsednik Higgins naj bi si zagotovil nov sedemletni mandat. Foto: Reuters

Javna radiotelevizija RTÉ je objavila izide vzporednih volitev, po katerih je 71,1 odstotka glasovalo za konec kriminalizacije bogokletstva, 26,3 odstotka pa je glasovalo za ohranitev omenjenega člena. Podatki časopisa Irish Times pa kažejo, da je umik člena podprlo 69 odstotkov udeležencev referenduma.

Uradno štetje glasov medtem še poteka, končni izid pa bo objavljen zvečer.

Zadnji pregon zaradi obtožbe o bogokletstvu na Irskem je bil leta 1855, zadnja obsodba pa je bila leta 1703 zaradi objave knjige, v kateri je avtor, unitarski pastor, zapisal, da Jezus Kristus ni enak Bogu. Knjiga je povzročila precejšnje ogorčenje, avtor pa je bil obsojen na leto dni zapora in plačilo denarne kazni.

Leta 2015 pa je irska policija po pritožbi sprožila preiskavo izjav britanskega igralca Stephena Frya, ki je na irski televiziji Boga označil za "muhastega", "zlonamernega" in kot "popolnega norca". Preiskavo je policija nato opustila, saj je ugotovila, da ni bilo ogorčenih veliko ljudi.

Kot poroča Guardian, bi bilo izglasovanje umika člena še en znak slabitve verskega konservativizma v državi. Leta 2015 so na Irskem dovolili istospolne poroke, maja letos pa sta skoraj dve tretjini volivcev in volivk podprli umik prepovedi splava, zaradi česar je premier Leo Varadkar razglasil "vrhunec tihe revolucije, ki poteka zadnjih 10 ali 20 let."

Predsedniku Higginsu še en mandat
Referendum o bogokletstvu je potekal ob predsedniških volitvah, na katerih je glede na vzporedne volitve s prepričljivo večino zmagal aktualni predsednik Michael D. Higgins. Dobil naj bi 56 odstotkov glasov in si tako že v prvem krogu zagotovil nov sedemletni mandat.

Če bo takšen izid potrdilo tudi uradno štetje glasov, bo 77-letni Higgins peti irski predsednik z dvema mandatoma.