Zakon izenačuje okolje zasebnega bivališča s prostori trgovske ali podjetniške dejavnosti. Foto: EPA
Zakon izenačuje okolje zasebnega bivališča s prostori trgovske ali podjetniške dejavnosti. Foto: EPA

Zakon, ki ga je predlagala vladna Liga, se zdaj seli v spodnji dom rimskega parlamenta. Notranji minister Matteo Salvini napoveduje, da naj bi novi zakon začel veljati še pred božičem.

Kdor ukrepa proti vsiljivcu na območju zasebne posesti, vedno deluje v skladu z zakonito samoobrambo. To je smisel novega italijanskega zakona, bistvena pa je beseda "vedno". Doslej je namreč veljalo, da mora biti obramba v sorazmerju z napadom. Primeri samoobrambe, ko so posamezniki streljali na neoborožene tatove, so se zato praviloma končevali z obsodbo strelca. Odslej bo drugače: če bo stanovalec streljal na vsiljivca, ki je zagrozil z orožjem, bo ostal nekaznovan, tudi če vsiljivec ni bil oborožen. Zakon izenačuje okolje zasebnega bivališča s prostori trgovske ali podjetniške dejavnosti.

Novi zakon pa zaostruje tudi obravnavo obsojenih tatov. Zaporno kazen za dejanje vloma zvišuje na štiri leta, za rop pa na sedem. Pogojno jim bodo kazen skrajšali šele takrat, ko bodo obsojenci povrnili materialno škodo, ki so jo povzročili s kaznivim dejanjem.

Pravosodni minister Alfonso Bonafede iz Gibanja petih zvezd meni, da novi zakon zgolj odpravlja sive cone dozdajšnje ureditve. Posameznik, ki v svojem domu zasači tatu, pač nima možnosti, da bi opravil psihiatrični test z njim in tako preveril, kakšne namene ima.

Novi zakon, ki ga čaka še potrjevanje v poslanski zbornici, pa ostro kritizirajo pri levičarski stranki Svobodni in enakopravni. Za predsednika dežele Toskana Enrica Rossija je zakon, ki dopušča nekaznovano streljanje na vsiljivca, nevaren. "Salvini in orožarski lobiji že slavijo. Narasla bo količina orožja v prodaji in v posesti, s tem pa število mrtvih, med katerimi bodo tudi nedolžni," je zapisal Rossi.