Di Maio in njegov koalicijski partner Matteo Salvini iz Lige sta izrazila podporo gibanju rumenih jopičev. Foto: Reuters
Di Maio in njegov koalicijski partner Matteo Salvini iz Lige sta izrazila podporo gibanju rumenih jopičev. Foto: Reuters

"Veter sprememb je zavel čez Alpe," je sporočil na Twitterju po srečanju z vodjo rumenih jopičev Christophom Chalenconom.

Di Maio in njegov koalicijski partner v vladi Matteo Salvini iz desničarske Lige sta izrazila podporo gibanju rumenih jopičev, ki od lanskega novembra organizira proteste po Franciji.

"Imamo številne skupne poglede in vrednote, ki postavljajo državljane, socialne pravice, neposredno demokracijo in okolje v središče številnih bitk," je dejal Di Maio.

Italijanu in vodji rumenih jopičev so se na srečanju pridružili kandidati gibanja na evropskih volitvah. Di Maio jih je povabil na srečanje v Rim, ki bo v prihodnjih tednih.

Očitki kolonizatorske politike

Vodja Gibanja petih zvezd je francoski vladi očital, da ščiti elito in privilegirance, in dejal, da se nova Evropa rojeva iz gibanj neposredne demokracije, ki so vzniknila pred majskimi volitvami v Evropski parlament.

Nova italijanska vlada je že dalj časa v sporu s francosko. Tako je Di Maio prejšnji mesec Francijo okrivil za evropsko migrantsko krizo in jo obtožil, da je afriške države s svojo "kolonizatorsko" politiko spravila na beraško palico.

Francosko zunanje ministrstvo je takrat zaradi Di Maieve izjave na zagovor poklicalo italijansko veleposlanico Tereso Castaldo. Neimenovani vir v francoski diplomaciji je dejal, da ni prvič, da so italijanske oblasti podale "nesprejemljive in agresivne izjave".