Na Lampeduso je v zadnjih tednih prispelo na tisoče prebežnikov. Foto: Reuters
Na Lampeduso je v zadnjih tednih prispelo na tisoče prebežnikov. Foto: Reuters

Zaradi povečanega števila prihodov prebežnikov se italijanska vlada pripravlja na sprejetje strožjih ukrepov, da bi preprečila nezakonite migracije. Glede na predlog ukrepa, katerega izseke je objavilo več italijanskih medijev, bodo po poročanju Guardiana tujci, ki predstavljajo grožnjo javni in nacionalni varnosti, izgnani iz Italije.

Premierka Giorgia Meloni, ki je pred zmago na lanskih parlamentarnih volitvah obljubljala, da bo preprečila nezakonite migracije in za dosego tega uporabila tudi pomorsko blokado v Sredozemskem morju, je prejšnji teden priznala, da je upala, da se bo bolje odrezala na področju priseljevanja, potem ko se je število prebežnikov, ki so letos prispeli v Italijo, več kot podvojilo na 133.000.

Do zdaj so bili mladoletni prebežniki, ki so v Italijo prišli brez spremstva staršev ali skrbnikov, vključeni v posebno shemo zaščite, ki so jo uvedli leta 2017 in je temeljila na podlagi domneve starosti. Če bo sprejet nov ukrep, bo imela policija pooblastila za ocenjevanje njihove starosti na podlagi telesnih meritev in rentgenskih posnetkov.

Podaljšanje pridržanja prebežnikov

Osnutek odloka predvideva tudi, da bi lahko otroke, starejše od 16 let, namestili v sprejemne centre, rezervirane za odrasle, in da bi takšni centri, ki so bili v preteklosti kritizirani zaradi grozljivih razmer, lahko gostili dvakrat več ljudi, kot bi jih običajno.

Prejšnji teden je italijanska vlada podaljšala pridržanje pred deportacijo do 18 mesecev. Vlada je tudi odločila, da morajo ljudje, ki čakajo na obravnavo svojih prošenj za azil, plačati varščino, ki naj bi bila vredna 5000 evrov, da bi se izognili priporu.

Medtem spor med Italijo in Nemčijo glede priseljevanja ne kaže, da bi se pomiril, potem ko je Andrea Crippa, namestnik vodje Lige, ki je v vladni koaliciji, dejal, da je Nemčija prešla od "invazije na druge države s svojo vojsko" med drugo svetovno vojno do "uporabe nezakonitih priseljencev" za destabilizacijo Italije in njene vlade.

Njegove pripombe so prišle, potem ko se je izkazalo, da Berlin financira dobrodelne organizacije za reševanje ljudi v Sredozemlju, zaradi česar je Meloni pisala nemškemu kanclerju Olafu Scholzu in izrazila svoje "začudenje".