Številni prebežniki se iz Tunizije in Libije po Sredozemskem morju podajo na pot do Italije. Foto: Reuters
Številni prebežniki se iz Tunizije in Libije po Sredozemskem morju podajo na pot do Italije. Foto: Reuters

"Osupla sem bila, ko sem izvedela, da se je vaša vlada brez usklajevanja z italijansko odločila zagotoviti znatna sredstva nevladnim organizacijam, ki sodelujejo pri sprejemanju nezakonitih prebežnikov na italijanskem ozemlju in reševanju v Sredozemskem morju," je v sobotnem pismu zapisala Meloni.

Nemško zunanje ministrstvo je v petek za francosko tiskovno agencijo AFP potrdilo, da je nemški parlament za dva projekta, povezana s prebežniki, odobril sredstva od 400.000 do 800.000 evrov.

Italijanska premierka je ob tem izrazila prepričanje, da bi bilo to pomoč bolje uporabiti v Nemčiji kot v Italiji, je razvidno iz danes objavljenega pisma.

Ponovila je tudi obtožbo, ki so jo nevladne organizacije odločno zavrnile – da ladje humanitarnih organizacij, ki delujejo v Sredozemlju in rešujejo prebežnike v težavah, dodatno privlačijo prebežnike, ki prečkajo Sredozemsko morje iz severne Afrike.

Meloni si želi strukturnih rešitev

Kot poudarja Meloni, bi bilo bolje, če bi se države EU-ja, ki želijo pomagati Italiji pri obvladovanju nezakonitih migracij, osredotočile na "strukturne rešitve", zlasti s sodelovanjem s tranzitnimi državami, da bi ustavile migrantske tokove.

Vladi Nemčije in Italije v zadnjem času ne najdeta skupnega jezika, ko gre za vprašanje migracij.

Berlin je sredi septembra sporočil, da Nemčija v okviru evropskega prostovoljnega solidarnostnega mehanizma do nadaljnjega ne bo sprejemala prebežnikov iz Italije, prejšnji teden pa se je na obisku v Italiji mudil nemški predsednik Frank-Walter Steinmeier.

V spremstvu italijanskega kolega Sergia Mattarelle je obiskal Sicilijo in pozval k pravični porazdelitvi prebežnikov, ki prihajajo v Evropo. Ob tem je opozoril, da sta tako Nemčija kot Italija na robu zmogljivosti.

Italija se letos spopada z rekordnim migracijskim valom – po podatkih notranjega ministrstva v Rimu je od začetka letošnjega leta v državo prispelo že več kot 130.000 ljudi, v enakem obdobju lani pa približno 68.200.