Državljani članic Evropske unije, med njimi tudi Slovenci, lahko od srede naprej znova nemoteno potujejo v Italijo. Foto: Reuters
Državljani članic Evropske unije, med njimi tudi Slovenci, lahko od srede naprej znova nemoteno potujejo v Italijo. Foto: Reuters

Slovenska zahodna soseda v sredo odpravlja omejitve za državljane preostalih držav članic EU-ja, Združenega kraljestva, Norveške in Švice. Po prestopu meje jim ne bo treba za 14 dni v karanteno. Poleg tega je od srede znova dovoljeno gibanje med posameznimi italijanskimi deželami.

Di Maio: Enotna Italija, po kateri se je mogoče svobodno gibati

"Današnji datum je zelo pomemben, od danes lahko Italijani prosto potujejo po vsej državi, med vsemi deželami," je ob tem na Facebooku zapisal italijanski zunanji minister Luigi Di Maio. "To je tudi pomembno pomirjujoče sporočilo, ki ga pošiljamo vsemu svetu. Država, ki znova začenja in se pripravlja na vrnitev v normalnost," je dodal. "Popolno odprtje države drugim državam kaže enotno in kompaktno Italijo, po kateri se je mogoče svobodno gibati," je poudaril.

Sprejemanje turistov pomeni ponoven zagon gospodarstva

Dodal je, da v sredo začenja vrsto srečanj z zunanjimi ministri drugih držav. Popoldne v Rim prihaja vodja francoske diplomacije Jean-Yves Le Drian. V petek bo italijanski zunanji minister obiskal Nemčijo, v soboto Slovenijo, kjer se bo srečal z zunanjim ministrom Anžetom Logarjem, v torek pa Grčijo. "Cilj tega je pokazati vsem, da je Italija pripravljena sprejeti tuje turiste ob zagotovljeni varnosti in največji mogoči preglednosti glede podatkov. Sprejemanje turistov pomeni ponoven zagon našega gospodarstva," je poudaril Di Maio v svojem zapisu na Facebooku.

Na meji Avstrije s sosednjimi državami, z  izjemo Italije, bo od četrtka naprej odpravljen mejni in zdravstveni nadzor. Avstrija je sicer nadzor na meji s Slovenijo, ki je notranja meja EU-ja, uvedla še pred pandemijo, in sicer leta 2015 na vrhuncu begunske krize. Slovenija je ta nadzor večkrat označila za nepotrebnega in da povzroča gospodarsko škodo.  Foto: EPA
Na meji Avstrije s sosednjimi državami, z izjemo Italije, bo od četrtka naprej odpravljen mejni in zdravstveni nadzor. Avstrija je sicer nadzor na meji s Slovenijo, ki je notranja meja EU-ja, uvedla še pred pandemijo, in sicer leta 2015 na vrhuncu begunske krize. Slovenija je ta nadzor večkrat označila za nepotrebnega in da povzroča gospodarsko škodo. Foto: EPA

Avstrija v četrtek odpira mejo tudi za Slovenijo

Avstrijska vlada je sporočila, da bo s četrtkom odprla mejo z vsemi sosedami, razen z Italijo. "S četrtkom bomo umaknili vse z novim koronavirusom povezane omejitve na mejah s sedmimi sosednjimi državami. To so Nemčija, Liechtenstein, Švica, Slovaška, Slovenija, Češka in Madžarska. Kar se tiče naštetih držav, se vračamo na obdobje pred izbruhom pandemije," je dejal avstrijski minister za zunanje zadeve Alexander Schallenberg.

Na meji z Italijo omejitve ostajajo, bodo pa prihodnji teden ponovno preverili razmere. "Videti je, da so se tudi v Italiji razmere bistveno izboljšale in posamezne dežele, kot je npr. Južna Tirolska, že kažejo dobre številke glede covida-19," je nadaljeval Schallenberg in dodal, da je cilj, da se meje z Italijo odprejo takoj, ko bodo številke to dopuščale.

Minister je dejal še, da tudi Švica in Slovenija ne bosta odprli meje z Italijo. Ga je pa avstrijski minister za zdravje Rudolf Anschober dopolnil, da ni izključeno, da bo delno odprtje meje z Italijo avstrijska vlada sprejela 15. junija.

Tudi on je ocenil, da so v Italiji dosegli "velik napredek". Statistika večine italijanskih dežel je "popolnoma primerljiva z Avstrijo", zaradi česar ni izključil možnosti zgolj regionalnega odpiranja meje, se pa po njegovih besedah zastavlja vprašanje, ali je to tehnično izvedljivo.

Glede drugih evropskih držav je Schallenberg sodržavljane pozval k potrpežljivosti. Švedska, Združeno kraljestvo in Španija so po njegovih besedah "hudi primeri", za katere še ni mogoče reči, kdaj bo mogoče odprtje meja. Glede potovanj v države, ki niso članice EU-ja, kot so južnoameriške države, Rusija, Kitajska ali države podsaharske Afrike, pa si Dunaj želi, da bi bila odločitev usklajena z EU-jem.

Avstrija odpira meje, razen tiste z Italijo

EK: Usklajevanje in medsebojno obveščanje članic

V Evropski komisiji (EK) so v odzivu na odločitev Avstrije dejali, da na splošno ne komentirajo specifičnih ukrepov posameznih držav. Spomnili so na smernice, po katerih pri ukrepanju članic ne bi smelo biti diskriminacije na podlagi državljanstva, ter na stalne pozive k usklajevanju in medsebojnemu obveščanju članic, zlasti sosed.

Konec nemških opozoril pred potovanji v 29 evropskih držav

Nemška vlada pa je v sredo sprejela odločitev, da bo država 15. junija odpravila opozorilo pred potovanji v 29 evropskih držav, je sporočil zunanji minister Heiko Maas. Dodal je, da na seznamu sprva ne bo Norveške in Španije, saj bodo takrat v obeh državah še v veljavi omejitve vstopa zaradi pandemije covida-19. Ob tem je Mass dejal, da bi lahko za Španijo, ki je številka ena med nemškimi turisti, preklicali opozorilo za potovanje 21. junija. Nemška vlada je še sprejela, da bo lahko potovanja v posamezne države ali regije znova odsvetovala, če se bo število novih okužb z novim koronavirusom bistveno povečalo. Pri tem se bodo v Berlinu zgledovali po zgornji meji pri 50 novih okužbah na 100.000 prebivalcev v sedmih dneh.

O odpiranju notranjih evropskih meja bodo danes predvidoma razpravljali notranji ministri držav članic EU-ja.

Avstrijski turizem v velikih težavah