Prizor s plaže Bournemouth na jugu Anglije. Največ okužb z novim koronavirusom je sicer na vzhodu in severovzhodu Anglije. Foto: Reuters
Prizor s plaže Bournemouth na jugu Anglije. Največ okužb z novim koronavirusom je sicer na vzhodu in severovzhodu Anglije. Foto: Reuters

Urad za statistiko (ONS) je sporočil, da je do 22. maja v Združenem kraljestvu umrlo 48.106 ljudi, pri katerih je v mrliškem listu omenjen covid-19, poroča BBC. V Angliji in Walesu je do 22. maja umrl 44.401 človek, na Škotskem 3779 ljudi, na Severnem Irskem pa 716 ljudi.

Številke britanskega zdravstvenega sistema NHS kažejo, da je po 22. maju v Angliji umrlo 931 ljudi, na Škotskem 105, v Walesu 78 in na Severnem Irskem 22. Skupno se je število smrtnih žrtev tako povzpelo nad 50.000, poroča Guardian.

V podatkih urada za statistiko do 22. maja je več kot 10.000 smrtnih primerov več kot v številkah britanskega zdravstvenega sistema NHS, ki so jih vsakodnevno objavljale posamezne vlade. V teh so namreč upoštevali le smrti v bolnišnicah in domovih za upokojence, pri katerih je imel umrli okužbo potrjeno že pred smrtjo.

Aprila podvojitev smrtnih žrtev
Urad za statistiko je ob tem sporočil, da je bilo aprila vseh smrtnih žrtev v Angliji in Walesu 88.153, kar je dvakrat več kot aprila leta 2019 – in 38.430 smrti več kot marca letos.

Minister za zdravje Matt Hancock je na današnji novinarski konferenci ob tem zanikal, da je vlada podcenila število smrtnih žrtev, saj da ni nihče izmed ministrov nikoli ugibal o številkah. Pozdravil je zbrane številke urada za statistiko, ki kažejo, da se skupno število smrtnih žrtev v bolnišnicah in domovih za ostarele zmanjšuje.

Hujše posledice okužbe za manjšine
Ob tem je predstavil vladno študijo, da na dovzetnost za okužbo s koronavirusom vplivajo demografski dejavniki: starost, spol, življenje v mestu in etnična pripadnost. Vlada preučuje, kako odpraviti te vrzeli.

Koordinator testiranja John Newton je dejal, da so posledice okužbe za temnopolte, Azijce in druge etnične manjšine res hujše, vendar morajo še ugotoviti vzrok.

Zadnji dan so na Otoku potrdili 1613 novih okužb, skupno od začetka epidemije pa skoraj 278.000, navaja BBC.

Avstrija naj bi meje odprla sredi meseca. Na sliki kancler Sebastian Kurz. Foto: Reuters
Avstrija naj bi meje odprla sredi meseca. Na sliki kancler Sebastian Kurz. Foto: Reuters

Avstrija razmišlja o popolnem odprtju meja

Avstrija naj bi razmišljala, da bo sredi meseca odprla meje z vsemi sosedami, tudi Slovenijo. Še najbolj pod vprašajem naj bi bila Italija, vse naj bi bilo odvisno od razvoja epidemije novega koronavirusa v tej državi.

Avstrija se je že dogovorila z Nemčijo, Švico in Lihtenštajnom, da s 15. junijem popolnoma odpre meje. Prav tako naj bi Avstrija s tem datumom odprla meje s Češko, Slovaško in Madžarsko, saj da so se države načelno že dogovorile o tem prejšnji teden, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Meje naj bi se sredi meseca odprle tudi s Slovenijo, ki je doslej zaman čakala na pozitivne signale z Dunaja. "Razvoj s Slovenijo je zelo pozitiven in verjamem, da smo na dobri poti," je prejšnji konec tedna dejal avstrijski zunanji minister Alexander Schallenberg.

Tudi na slovenskem ministrstvu za zunanje zadeve so glede nedavnih ugibanj o odprtju meje med Avstrijo in Slovenijo dejali, da se stvari gibljejo v pravo smer. Več za zdaj ne želijo komentirati, saj nimajo uradnih informacij in je težko napovedati, kaj se bo v resnici zgodilo.

K odprtju meje med državama je med drugim danes pozvala tudi Zdravniška zbornica Slovenije. S tem bi se omogočila tudi ponovna vzpostavitev vezi, ki obstajajo med državljani obeh držav, in ohranili ali celo nadgradili dobri odnosi med državama, so zapisali.

Glede Italije pa naj bi bilo veliko odvisno od epidemiološke slike in vlade v Rimu, ki mora odločiti, ali bo popolnoma odpravila omejitve gibanja. Če bodo omejitve odpravili le za nekatere dežele, bi Avstrija po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa, ki navaja dobro obveščene vire, odprla meje za prebivalce teh dežel. Kancler Sebastian Kurz je sicer v nedeljo podvomil, da bo Italija na vrsti že sredi junija.

Na avstrijskem zunanjem ministrstvu navedb Anse niso mogli potrditi. Kot so pojasnili, bi lahko to postalo jasneje v sredo po okrogli mizi o potovanjih na Dunaju.

V Italiji odpovedali tradicionalno vojaško parado

Privrženci skrajne desnice so se zbrali v Rimu na protestu proti vladi. Foto: Reuters
Privrženci skrajne desnice so se zbrali v Rimu na protestu proti vladi. Foto: Reuters

V Italiji bodo zaradi izbruha novega koronavirusa državni praznik dan republike proslavili drugače kot običajno. Tradicionalno vojaško parado v Rimu so zaradi bojazni pred širjenjem virusa odpovedali, predsednik Sergio Mattarella pa je brez množice ljudi obiskal ogromen spomenik Viktorju Emanuelu II., ki je združil Italijo. Na slovesni položitvi vencev so ga spremljali premier Giuseppe Conte ter predsednika obeh domov parlamenta Roberto Fico in Maria Elisabetta Alberti Casellati.

"Državni praznik praznujemo v precej težkem času za našo državo, ki mora trdo delati za nov zagon po dramatičnih izrednih razmerah zaradi covida-19," je zapisal Mattarella.

Italijanski predsednik je po položitvi venca odpotoval v Codogno, kjer so 20. februarja potrdili prvi primer okužbe z novim koronavirusom. V lombardijskem mestecu so že konec februarja razglasili karanteno, tri tedne pred celo državo. Mattarella se je v tamkajšnjem govoru spomnil 33.000 smrtnih žrtev covida-19 v državi.

Italija odpira meje
Turisti iz držav schengenskega območja bodo lahko od srede naprej vstopali v Italijo, ne da bi bili prisiljeni v karanteno.

Na današnji tiskovni konferenci v Cankarjevem domu je italijanska epidemiologinja Flavia Riccardo iz italijanskega inštituta Istituto Superiore di Sanita dejala, da je odpiranje meja politična odločitev, a da so podatki v državi pomirjujoči in se stalno izboljšujejo.

Protest skrajne desnice

V Rimu so medtem potekali protivladni protesti skrajno desne Lige Mattea Salvinija in drugih opozicijskih strank, ki nasprotujejo politiki vlade na področju boja proti koronavirusu.

Kljub prepovedi združevanja zaradi pandemije covida-19 se je na trgu Piazza del Popolo glede na objave Salvinija na Twitterju zbrala številna množica, ki je v rokah držala ogromno zastavo Italije.

Protest v Rimu so vodili Salvini, voditeljica skrajno desne stranke Bratovščina Italije Giorgia Meloni ter nekdanji predsednik Evropskega parlamenta in sedanji evropski poslanec iz vrst stranke Naprej Italija Antonio Tajani.

Salvini je vlado obtožil, da se je zapletala pri vnovičnem zagonu trgovine, turizma in gostinstva ter da je med karanteno zanemarila zasebni sektor in samozaposlene. Zahteval je odstop premierja Conteja. Prihodnji protest je napovedan za 4. junij.

V Franciji se odpirajo restavracije in lokali. Foto: Reuters
V Franciji se odpirajo restavracije in lokali. Foto: Reuters

V Franciji so se po parkih in vrtovih odprli gostinski lokali

Po tednih omejitvenih ukrepov lahko ljudje v Franciji znova obiščejo kavarne ali restavracije. Prejšnji teden so se odprli parki in vrtovi, z današnjim dnem pa se odpirajo gostinski lokali, v katerih strežejo hrano in pijačo.

"Več ur smo čistili," je dejal Theo Stuzmann, vodja natakarjev v znani strasbourški restavraciji Maison Kammerzell. Pred današnjim odprtjem so opravili še temeljito razkuževanje, je povedal za francosko tiskovno agencijo AFP.

"Danes vlada optimizem," je dejal Herve Becam iz sindikata gostinske dejavnosti Umih.

Prebivalci Francije lahko znova živijo skoraj normalno življenje, je prejšnji teden ob napovedi sproščanja ukrepov dejal francoski premier Edouard Philippe.

V Parizu, kjer novi koronavirus ostaja bolj prisoten kot drugje po Franciji, bodo kavarne, bari in restavracije za zdaj obratovali samo na zunanjih terasah.

Ob pričakovani gneči v gostinskih lokalih je pariški mestni svet izdal dovoljenje za postavitev miz na pločnike, parkirna mesta in druge javne prostore. Prav tako so več ulic zaprli za avtomobilski promet, poroča AFP.

Francoska vlada: Rešili smo tisoče življenj

Francoska vlada meni, da so s strogimi omejitvenimi ukrepi, ki so veljali od 17. marca do 11. maja, rešili tisoče življenj in zmanjšali pritisk na bolnišnice, zdaj pa si želi znova zagnati gospodarstvo, ki so ga ukrepi močno prizadeli.

Francijo, kjer je za boleznijo covid-19 umrlo 29.000 ljudi, čakata "zgodovinska recesija" in strm porast brezposelnosti, je opozoril premier Philippe.

Širjenje virusa je pod nadzorom v večjem delu Francije. Varna območja so označena z zeleno barvo, pariška regija ter čezmorski ozemlji Francoska Gvajana in Mayotte pa so še vedno pod oranžno barvo, kar pomeni visoko tveganje za okužbo.

V Franciji na voljo aplikacija za sledenje stikom okuženih

Še naprej prepovedana zbiranja več kot 10 ljudi

V Franciji so še naprej prepovedana javna zbiranja več kot desetih ljudi, in sicer do 21. junija. Zaščitne maske so še vedno obvezne na sredstvih javnega prevoza, postajah in letališčih.

V restavracijah lahko sedi skupaj za mizo do deset ljudi, med mizami mora biti razdalja najmanj meter. Znova so odprte tudi plaže, dovoljene so poroke. Po vsej državi se postopoma odpirajo osnovne šole, na zelenih območjih pa tudi srednje.

Danes začne delovati tudi mobilna aplikacija StopCovid, ki uporabnika obvesti, ali je bil v bližini človeka, ki je bil pozitiven na testu za novi koronavirus.

Češka in Malta se odpirata evropskim turistom

Češka vlada je sporočila, da bodo lahko češki državljani od 15. junija potovali v 29 evropskih držav, v Češko pa bodo lahko brez omejitev vstopili državljani 19 evropskih držav, med katerimi je tudi Slovenija.

Glede na odločitev vlade v Pragi bodo lahko na Češko od 15. junija brez omejitev potovali državljani Avstrije, Bolgarije, Cipra, Estonije, Finske, Grčije, Hrvaške, Islandije, Latvije, Litve, Lihtenštajna, Madžarske, Nemčije, Norveške, Poljske, Romunije, Slovaške, Slovenije in Švice.

Državljani Andore, Belgije, Danske, Francije, Irske, Italije, Luksemburga, Nizozemske, Portugalske in Španije, ki glede na epidemiološke razmere veljajo za tvegane države, bodo morali ob prehodu češke meje pokazati negativen test za novi koronavirus. V nasprotnem primeru bodo morali v karanteno.

Malta pa bo 1. julija odprla meje za turiste iz 16 evropskih držav, med katerimi ni Slovenije. Malteške oblasti so sporočile, da bodo odprle meje za turiste iz 16 evropskih držav, Izraela ter italijanskih otokov Sicilija in Sardinija. Na seznamu evropskih držav so Avstrija, Ciper, Češka, Estonija, Danska, Finska, Irska, Islandija, Latvija, Litva, Luksemburg, Madžarska, Nemčija, Norveška, Slovaška in Švica, poročajo malteški mediji.

Malta se odpira, na seznamu ni Slovenije

Malteške oblasti so danes sporočile, da bodo 1. julija odprle meje za turiste iz 16 evropskih držav, Izraela ter otokov Silicija in Sardinija. Na seznamu ni Slovenije. Konec junija načrtuje ponovno odprtje svojih meja tudi Tunizija.

V Rusiji imajo več kot 430.000 potrjeno okuženih, a država se počasi vrača v normalno stanje. Foto: Reuters
V Rusiji imajo več kot 430.000 potrjeno okuženih, a država se počasi vrača v normalno stanje. Foto: Reuters

V Rusiji v zadnjem dnevu umrlo 182 ljudi

V Rusiji je v preteklih 24 urah zaradi bolezni covid-19 umrlo 182 ljudi, s čimer se je skupno število žrtev povzpelo na 5037. V preteklem dnevu so potrdili 8863 novih okužb, s čimer se je skupno število povečalo na 432.741. Rusija je tretja po številu okužb za ZDA in Brazilijo.

Nove okužbe sicer upadajo od sredine maja, ko so dnevno potrdili okoli 11.000 novih primerov.

Ruske oblasti menijo, da je veliko število potrjenih okužb posledica množičnega testiranja, upadanje novih okužb in majhno število smrtnih primerov pa pomenita, da se država lahko začne vračati v ustaljene tirnice.

Predsednik Vladimir Putin je v ponedeljek sporočil, da bo preloženi referendum o ustavnih spremembah, ki bi mu omogočile, da bo ostal dlje na oblasti, 1. julija. Oblasti so prav tako sporočile, da bodo veliko vojaško parado, ki bi morala potekati ob dnevu zmage 9. maja, priredili 24. junija.

V Moskvi, ki je žarišče epidemije novega koronavirusa v Rusiji, so v ponedeljek sprostili omejitvene ukrepe, ki so veljali devet tednov. Odprle so se trgovine, prebivalci pa gredo lahko na krajši sprehod.