Laboratorijsko meso počasi postaja realnost. Foto: AP
Laboratorijsko meso počasi postaja realnost. Foto: AP

Če bo predlog sprejet, bo za vsako kršitev prepovedi zagrožena kazen do 60.000 evrov. Francesco Lollobrigida, ki vodi ministrstvo za kmetijstvo in neodvisnost hrane, je ob tem poudaril pomen italijanske gastronomske tradicije.

Zakon so pozdravili pri lobiju kmetov, manj so navdušene skupine za zaščito pravic živali, za katere je laboratorijsko meso odgovor tako na okoljska vprašanja kot varnost hrane, poroča BBC.

Coldiretti in drugi agrikulturni lobiji so v zadnjih mesecih zbrali pol milijona podpisov in pozivali k zaščiti "naravne hrane proti sintetični". Ena od podpisnic je tudi italijanska premierka Giorgia Meloni. "Lahko samo proslavimo z našimi kmeti ukrep, ki postavlja kmete na čelo, ne le, ko gre za zaščito kakovosti, ampak tudi za zaščito potrošnikov," je dejala premierka.

Zakonski predlog sledi nizu vladnih odlokov, ki med drugim prepovedujejo uporabo moke iz insektov, kot so črički in kobilice, v testeninah in pici. Ministri se pri svojih vzgibih za zakon sklicujejo na italijansko cenjeno sredozemsko dieto.

"Laboratorijski izdelki ne zagotavljajo kakovosti, prednosti in zaščite italijanske hrane in vinske kulture in tradicije, na katere je vezan del naših tradicij," je pojasnil Lollobrigida, ki prihaja iz iste stranke Bratje Italije kot Melonijeva.

Evropska unija še ni prižgala zelene luči za laboratorijsko meso, a naj bi se nagibala k temu. Foto: AP
Evropska unija še ni prižgala zelene luči za laboratorijsko meso, a naj bi se nagibala k temu. Foto: AP

Predlogi, ki so jih podprli ministri v torek, predvidevajo prepoved sintetične hrane, proizvedene iz živalskih celic, ne da bi žival ubili, nanašali pa bi se tudi na laboratorijsko proizvedene ribe in sintetično mleko.

Novembra lani je Ameriška uprava za hrano in zdravila (FDA) "po skrbni presoji" prižgala zeleno luč piščančjemu mesu, vzgojenemu iz celic. Leta 2020 pa je Singapur odobril uporabo laboratorijskega piščančjega mesa v piščančjih kroketih.

Evropska unija za zdaj še ni izdala dovoljenja za laboratorijsko meso, je pa Evropska agencija za varnost hrane (EFSA) poudarila, da bi bili lahko izdelki na osnovi celic, kot je laboratorijsko meso, "obetavna in inovativna rešitev za zdrave in do okolja prijazne prehranske sisteme".

O dvoličnosti ukrepov

Foto: AP
Foto: AP

Komentatorji so ob potrditvi zakonskega predloga opozorili, da Italija zaradi svobodnega trga ne bi mogla nasprotovati prodaji sintetičnega mesa, proizvedenega znotraj EU-ja, ko to enkrat dobi zeleno luč Unije.

Mednarodna organizacija za zaščito živali (OIPA) pa je izpostavila, da je laboratorijsko meso iz živalskih celic "etična alternativa", ki ne škodi živalim, okoljski trajnosti in prehranski varnosti.

A Paolo Zanetti, direktor skupine za mlečno industrijo Assolatte, je odločitev vlade pohvalil. Kot je povedal za časopis Il Sole 24 Ore, se proizvajalci mleka in mlečnih izdelkov soočajo s paradoksom – po eni strani se njega in njegove kolege poziva k naložbam, da bi bili njihovi izdelki do okolja prijaznejši, po drugi pa "vlagatelji brez vsakršnih zadržkov promovirajo izdelek, ki je vse prej kot naraven, pod pretvezo zaščite okolja".