Gre za simptom širše problematike: skoraj 90 odstotkov svetovnih zalog rib je izčrpanih, prelovljenih ali pa povsem porabljenih, kaže raziskava Združenih narodov.

Tudi zato vse več podjetij išče alternative za bolj trajnostni način pridobivanja rib – eno od njih je Wildtype.

Sorodna novica Krvavi škampi in mreže duhov – je veganstvo res edina rešitev za oceane?

To kalifornijsko zagonsko podjetje proizvaja losos, ki je kakovosti sušija, in sicer z gojenjem celic iz lososovih iker. Februarja so zbrali 100 milijonov dolarjev – tudi s pomočjo hollywoodskega zvezdnika in gorečega okoljevarstvenika Leonarda DiCapria ter milijarderja Jeffa Bezosa.

Zdaj podjetje upa, da se bo razširilo in postalo eno prvih, ki bi na trg poslalo laboratorijsko proizveden ribji izdelek, je za CNN povedal soustanovitelj Wildtypa Justin Kolbeck.

Pri Wildtypu gojijo celice v hranljivi raztopini v jeklenih posodah, podobnih fermentacijskim posodam, ki jih uporabljajo pivovarne. Da bi celice oblikovale vlaknato ali maščobi podobno tkivo, si pomagajo s posebno mrežico na rastlinski osnovi.

Ni odpadkov, ni antibiotikov

Losos je ena najbolj priljubljenih rib. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Losos je ena najbolj priljubljenih rib. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Po Kolbeckovih besedah je celotna ideja, da bi se pomaknili onkraj ustvarjanja tiste vrste procesirane ribje alternative, ki se jih že da ustvariti z rastlinskim proteinom.

Sorodna novica Meso iz laboratorija - meso prihodnosti?

"Precej lahko se da uporabiti rastline za izdelavo mletih izdelkov, je pa res težko dobiti cel kos izdelka, podoben tistim v restavracijah s sušijem. To je bil torej tisti izziv, ki smo si ga zadali," razlaga Kolbeck.

Tudi gojene ribe, ki predstavljajo kar polovico vseh zaužitih rib, niso optimalna alternativa. Ena večjih težav je, da jim dajejo antibiotike, lahko vsebujejo mikroplastiko in lahko onesnažujejo vodne ekosisteme.

Aryé Elfenbein, molekularni biolog in soustanovitelj Wildtypa, pravi, da pri ribah iz laboratorija "ni nobenih antibiotikov, nobenih težkih kovin, nobenih mikroplastik".

Odpadkov pri vzrejanju rib v laboratorijih ni, saj gojijo zgolj užitne dele rib, pri Wildtypu pa pravijo, da je za vzrejo potrebnih zgolj 4–6 tednov. Za primerjavo: pri gojenih lososih je ta doba 2–3 leta.

Strokovnjaki pravijo, da je losos ravno zato, ker je tako priljubljen, tudi tako privlačen za iskanje alternativ.