Anketa kaže porast podpore skrajni desnici v državi. Foto: BoBo
Anketa kaže porast podpore skrajni desnici v državi. Foto: BoBo

To je pet odstotnih točk več kot junija, je razvidno iz ankete časnika La Repubblica. Povečala se je tudi priljubljenost večine vidnejših politikov. Premier Giuseppe Conte uživa 61-odstotno podporo, vodja Lige in notranji minister Matteo Salvini pa 60-odstotno, kar je kar osem odstotkov več kot maja.

Tudi vodja Gibanja pet zvezd in minister za industrijo Luigi di Maio je povečal svojo priljubljenost z 42 na 57 odstotkov, rezultate ankete prenaša avstrijska tiskovna agencija APA.

Skrajni desnici kar 30 odstotkov?
Glede na anketo bi Liga v primeru ponovnih volitev osvojila kar 30,2 odstotka glasov, kar je skoraj dvakrat toliko kot na volitvah marca.

Medtem bi podpora Gibanju petih zvezd padla za okoli tri odstotne točke - na 29,4 odstotka.

Italijanska opozicija, tako leva kot desna, uživa vse manjšo podporo. Demokratska stranka (PD), ki je na volitvah marca dosegla zgodovinsko najslabši rezultat 18,7 odstotka, bi tega še poslabšala na 17,3 odstotka. Na podobni poti je tudi desnosredinska stranka Naprej Italija Silvia Berlusconija, ki bi s 14 odstotkov zdrsnila na 8,7 odstotka podpore.

Več kot pol vprašanih za prepoved vplutja prebežnikov
La Repubblica še ugotavlja, da kar 54 odstotkov vprašanih podpira odločitev vlade, da v italijanskih pristaniščih prepove vplutje ladjam z rešenimi migranti. Med podporniki Lige ta delež znaša kar 85 odstotkov, pri Gibanju petih zvezd pa 75 odstotkov.