V zrušenju viadukta je umrlo 43 ljudi. Foto: Reuters
V zrušenju viadukta je umrlo 43 ljudi. Foto: Reuters

Viadukt Morandi se je sredi avgusta porušil in pod seboj pokopal 43 ljudi.

Po preiskavi se bodo tožilci odločili, ali bodo vložili obtožnico, med drugim tudi proti družbi Autostrade per l'Italia, ki upravlja skoraj polovico avtocestnega omrežja v Italiji.

Italijanska vlada je odgovornost za tragedijo pripisala upravljavcu avtoceste Autostrade per l'Italia, medtem ko družba, ki je v lasti družine Benetton, krivdo zavrača.

Vlada v Rimu upravljavca avtocest obtožuje, da je pospravil visoke dobičke, premalo pa investiral v vzdrževanje avtocest.

Vlada zagotavlja ukrepanje
"Po taki tragediji ne bomo pogledali izvajalcu čez prste,"
je dejal italijanski premier Giuseppe Conte. "Ne bom danes dejal, ali bomo šli v smer nacionalizacije, nas zanima v polni meri zaščititi državno imetje in imeti maksimalna zagotovila za varnost državljanov. Ali se bo to zgodilo prek nacionalizacije ali nove pogodbe z drugačnimi pogodbenimi obveznostmi, pa bomo še videli."

Medtem pa je predsednik pokrajine Ligurija Giovanni Toti pozval k čimprejšnji implementaciji t. i. genovskega dekreta. "Slišal sem govoriti nekatere predstavnike vlade o dneh, ne tednih – upam, da to drži," je dejal.

Avtocestni viadukt Morandi, ki se je vil nad gosto poseljenim delom tega pristaniškega mesta, se je v dolžini približno 100 metrov porušil med nevihto 14. avgusta, pri čemer je umrlo 43 ljudi.