Vodji koalicijskih strank, Di Maio in Salvini, pravita, da gre za
Vodji koalicijskih strank, Di Maio in Salvini, pravita, da gre za "proračun sprememb" in da je država "prvič na strani ljudi". Foto: Reuters
Giovanni Tria
Finančni minister Tria trdi, da ima Italija drugi najvišji javni dolg v Evropi. Foto: Reuters
Italijanska vlada napoveduje dodatno zadolževanje

Dodatnih 27 milijard evrov naj bi država porabila za uresničevanje volilnih obljub koalicijskih strank, med drugim za vsaj delno uvedbo univerzalnega temeljnega dohodka in za znižanje upokojitvene starosti, je za Radio Slovenija poročal Janko Petrovec.

Bitka med interesi obeh koalicijskih partneric, Gibanja petih zvezd in Lige, na eni strani in varčevalnim načrtom finančnega ministrstva na drugi je trajala pozno v večer, toda nazadnje je nestrankarski minister Giovanni Tria popustil. Reuters navaja poročanje več italijanskih časnikov, da je italijanski predsednik Sergio Mattarella poklical Trio in ga pozval, naj ostane na položaju, da bi se izognili tržni negotovosti.

Italija z drugim najvišjim javnim dolgom v Evropi
Tria je sicer do zadnjega vztrajal, da novo zadolževanje države z drugim najvišjim javnim dolgom v Evropi, ki znaša 131 odstotkov bruto družbenega proizvoda, ne sme preseči letošnjega, 1,7-odstotnega primanjkljaja. A to bi pokrilo samo že sprejete proračunske obveznosti, apetiti vladnih strank pa so bili krepko večji.

Italija, tretje največje gospodarstvo v evroobmočju, je sicer obljubila odločno zmanjšanje svojega dolga, ki je glede na BDP manjši le od grškega. Odločitev italijanske vlade je odločno kritiziral evropski komisar za gospodarske in finančne zadeve Pierre Moscovici, ki pa je dejal, da komisija noče sprožiti krize v odnosih z Italijo. Ob tem pa je dejal, da jim "prav tako nočejo, da Italija ne upošteva pravil in ne zmanjšuje svojega dolga, ki ostaja eksploziven."

Z novim zadolževanjem hoče vlada petim milijonom revnih, brezposelnih in upokojenih Italijanov zagotoviti vsaj 780 evrov mesečnega dohodka. Milijonu samozaposlenih naj bi znižali obdavčitev dohodka na 15 odstotkov, kar je prvi korak v večletnem procesu uvajanja samo dveh davčnih stopenj, kot je volivcem obljubila skrajno desna Liga.

Dosedanji upokojitveni zakon naj bi zamenjali s tako imenovano "kvoto 100", ki bi omogočila upokojitev že pri 62 letih pri 38 letih delovne dobe. 400.000 novih upokojitev naj bi že prihodnje leto odprlo prav toliko delovnih mest za mlade. Omenimo še poldrugo milijardo za povračilo izgube majhnih vlagateljev v problematične banke.

Di Maio: Država je prvič na strani ljudi
Vodja Lige in notranji minister Matteo Salvini meni, da gre za "proračun sprememb". Čez dan je povedal, da je prav, da se pri primanjkljaju prekorači prag dveh odstotkov, "če gre za pravico do dela in srečo milijonov ljudi". "To je predlog proračuna, ki smo ga obljubili Italijanom. Tudi za Evropo je dobro, če Italija raste in če imajo mladi delo," je poudaril.

Vodja Gibanja petih zvezd Luigi Di Maio pa je dejal, da je to prvi proračun, ki služi ljudem in ne lobijem. "Danes je zgodovinski dan! Danes je Italija spremenjena! Država je prvič na strani ljudi. Prvič ne vzame, temveč daje," je zapisal na Facebooku. Oba sta prepričana, da bo dodatno zadolževanje, ki naj bi znašalo 2,4 odstotka BDP-ja tudi v letih 2020 in 2021, Italijo pognalo v tek.

Italijanska vlada napoveduje dodatno zadolževanje