Ivica Todorić se bo lahko branil s prostosti. Foto: Reuters
Ivica Todorić se bo lahko branil s prostosti. Foto: Reuters
Ivica Todorić naj bi še danes zapustil pripor v zagrebškem Remetincu. Foto: Reuters

Preiskovalni sodnik zagrebškega sodišča je danes sklical obravnavo, na kateri so potrdili, da je Todorić plačal varščino, njegova odvetnika pa sta sporočila, da so ga že izpustili. Odvetnika prav tako pričakujeta, da bo Todorić že danes zapustil pripor v zagrebškem Remetincu. Sodišče mu je sicer določilo varnostne ukrepe, da ne sme zapustiti Zagreba in mora sodišču izročiti potni list.

Todorićeva obramba je že prejšnji teden zatrdila, da Todorić nima gotovine, da bi plačal varščino, a so dodali, da ima prijatelje, ki mu lahko pomagajo. Odvetnika Todorića danes nista hotela razkriti imena oseb, ki so prispevale gotovino za njegovo prostost.

Zunajobravnavni svet zagrebškega sodišča je pred enim tednom odločil, da se Todorić lahko brani s prostosti ob plačilu 7,5 milijona kun (skoraj milijon evrov) varščine v gotovini. Pripor je zahtevalo tožilstvo zaradi nevarnosti pobega, Todorić je namreč lani, ko je že bilo jasno, da bodo proti njemu sprožili preiskavo, odpotoval v London.

Propad Agrokorja zaradi goljufij
Tožilstvo hrvaškega mogotca, njegova sinova ter 12 nekdanjih članov uprave koncerna in zagrebške podružnice revizorske hiše Baker Tilly sumi, da so iz blagajne Agrokorja na zasebne račune nakazali milijonske zneske. Preiskovalci tožilstva menijo, da je šlo za korupcijo, goljufije in ponarejanja dokumentov, ki naj bi koncern pripeljali na rob propada.

Proti Todoriću poteka preiskava tudi v primeru domnevno nezakonitih posojil, ki jih je investicijski sklad Nexus Private Equity dal Agrokorju prek podjetja Nexus. Gre za 117,5 milijona kun (15,9 milijona evrov), a to ni bil predmet tega zaslišanja.

Dolga leta najbogatejšega Hrvata Ivico Todorića so aretirali novembra lani v Londonu. Po 100.000 funtov plačane varščine se je do izročitve branil s prostosti. Na začetku novembra letos pa je Združeno kraljestvo na podlagi evropskega pripornega naloga Todorića izročilo Hrvaški.