Dolga leta najbogatejšega Hrvata Todorića so prijeli v začetku novembra lani v Londonu. Po plačani varščini 100.000 funtov se je do izročitve branil s prostosti. Foto: Reuters
Dolga leta najbogatejšega Hrvata Todorića so prijeli v začetku novembra lani v Londonu. Po plačani varščini 100.000 funtov se je do izročitve branil s prostosti. Foto: Reuters

Zunajobravnavni svet zagrebškega sodišča je obravnaval pritožbo Todorićeve obrambe in tožilstva glede na odločitev o priporu Todorića, potem ko je Velika Britanija nekoč najmočnejšega hrvaškega podjetnika prejšnji teden izročila Hrvaški.

Svet je presodil, da ni več nevarnosti, da bi nekdanji dolgoletni predsednik uprave koncerna Agrokor Ivica Todorić vplival na priče med preiskavo o domnevnem kriminalu v omenjenem koncernu. Hkrati je ugodil zahtevi tožilstva, da bo Todorić do plačila 7,5 milijona kun (približno milijon evrov) varščine ostal v priporu zaradi nevarnosti pobega.

Tiskovni predstavnik sodišča Krešimir Devčić je dejal, da svet meni, da bo višina določene varščine izpolnila namen preprečevanja možnosti pobega. Todorić bo za obrambo s prostosti moral nakazati gotovino na račun sodišča in ne bo mogel založiti premoženja v vrednosti določene varščine. Prav tako ne sme zapustiti Zagreba.

Sum denarne goljufije
Hrvaško tožilstvo Todorića, njegova sinova in 12 nekdanjih članov uprave koncerna in zagrebške podružnice revizorske hiše Baker Tilly sumi, da so iz blagajne Agrokorja na zasebne račune nakazali milijonske zneske. Preiskovalci tožilstva menijo, da je šlo za korupcijo, goljufije in ponarejanja dokumentov, ki naj bi koncern pripeljali na rob propada.

Proti Todoriću poteka preiskava tudi v primeru domnevno nezakonitih posojil, ki jih je dal naložbeni sklad Nexus Private Equity Agrokorju prek podjetja Nexus. Gre za 117,5 milijona kun (15,9 milijona evrov), a to ni bil predmet tega zaslišanja.