Razplet afere bi lahko odločal o Johnsonovi nadaljnji politični karieri. Foto: Reuters
Razplet afere bi lahko odločal o Johnsonovi nadaljnji politični karieri. Foto: Reuters

"Roko na srce, nisem lagal parlamentu," je zatrdil Johnson in vnovič poudaril, da "niso našli ničesar", kar bi kazalo na to, da je namerno zavajal poslance, ko jim je govoril o t. i. aferi Partygate.

Kot je dejal, bi bilo "popolnoma noro" lagati o srečanjih na Downing Streetu 10. Policija je namreč že ugotovila, da so bili na številnih druženjih kršeni strogi omejitveni ukrepi.

"Ljudje, ki pravijo, da smo se zabavali med zaprtjem javnega življenja, preprosto ne vedo, o čem govorijo," je ocenil nekdanji britanski premier in vztrajal, da bi morali nekatera srečanja, na katerih so sicer pili alkohol, obravnavati kot sestanke na delovnem mestu.

Vendar pa je obenem priznal, da se je "napačno spomnil", ko je parlamentu zagotovil, da so bili med druženji upoštevani vsi omejitveni ukrepi.

Na zaslišanju je bilo potrjeno, da se je Johnson pri teh zagotovilih zanašal na pomočnike in ne na visoke uradnike. V pisnem zagovoru, objavljenem v torek, je namreč navedel, da je izjave v parlamentu, za katere je priznal, da so bile zavajajoče, podal "v dobri veri" in na podlagi tega, kar je takrat vedel in čemur je verjel.

Če bo sedemčlanski odbor odločil, da je Johnson poslance namenoma zavajal, bi ga lahko obtožili zaničevanja parlamenta in predlagali njegovo izključitev. In če bi ga nato suspendirali za več kot deset dni, bi lahko imeli nadomestne volitve na njegovem sedežu v okrožjih Uxbridge in Južni Ruislip v Londonu, če bi jih zahtevalo dovolj volivcev.

Odbor bo svojo odločitev naznanil predvidoma do poletja, pojasnjuje britanski BBC.