Boris Johnson. Foto: Reuters
Boris Johnson. Foto: Reuters

Johnson je na čelu vlade zamenjal Thereso May, ki je pred tem kraljici podala odstopno izjavo, potem ko je še zadnjič v vlogi premierke nagovorila britanske poslance.

Prihod Johnsona do Buckinghamske palače so sicer zmotili okoljski protestniki organizacije Greenpeace, ki so s človeško verigo skušali opozoriti takrat še bodočega premierja na okoljsko krizo.

Po obisku pri kraljici je Johnson nato prvič v vlogi premierja spregovoril pred svojo rezidenco Downing Street 10, kjer je ponovil, da bo Združeno kraljestvo 31. oktobra zapustilo Evropsko unijo.

Johnson je vodenje vlade sprejel od kraljice. Foto: Reuters
Johnson je vodenje vlade sprejel od kraljice. Foto: Reuters

Britanska zastava predstavlja svobodo, svobodo govora, vladavino prava in demokracijo, je dodal. "Zato bomo 31. oktobra šli iz EU-ja," je zagotovil.

"Britanski državljani so siti čakanja in prišel je čas, da delujemo, sprejemamo odločitve, nudimo močno vodstvo in spremenimo državo na bolje," je dejal. Po njegovih besedah ne nameravajo čakati 99 dni, kolikor je še do konca oktobra.

Novi premier je izrazil prepričanje, da lahko sklenejo nov in boljši dogovor z Brusljem. Mora pa biti Velika Britanija pripravljena tudi "na možnost, da bo Bruselj zavrnil nadaljnja pogajanja", zaradi česar bodo prisiljeni v brexit brez dogovora, je dodal.

V govoru se je zahvalil tudi Mayevi za njen pogum in potrpežljivost, a dodal, da je kljub njenim naporom država "jetnik starih razprav iz leta 2016", in se s s tem navezal na referendum o brexitu.

Hunt je bil glavni tekmec Johnsona za vodenje britanskih konservativcev. Foto: Reuters
Hunt je bil glavni tekmec Johnsona za vodenje britanskih konservativcev. Foto: Reuters

Hunt zavrnil položaj ministra za obrambo

Prvi dan na novem položaju se je Johnson že lotil prestrukturiranja svojega kabineta, v katerem med drugimi ne bo dosedanjega zunanjega ministra in njegovega tekmeca za vodjo konservativcev Jeremyja Hunta, ki mu je novi premier ponudil obrambno ministrstvo, kar je ta zavrnil.

Hunt je v odzivu na Twitterju zapisal, da bi z veseljem nadaljeval svoje delo. "Ampak razumem, da mora novi premier izbrati svojo ekipo," je dejal in ob tem zagotovil podporo Johnsonu v svoji vlogi poslanca v parlamentu.

V novem kabinetu bo zunanje ministrstvo vodil Dominic Raab. Nekdanji minister za brexit je postal tudi prvi minister v vladi, kar mu sicer ne podeljuje nobenih posebnih pooblastil, zaseda pa najvišji položaj med ministri.

Raab bo po novem vodil britansko diplomacijo. Foto: Reuters
Raab bo po novem vodil britansko diplomacijo. Foto: Reuters

Evroskeptik Raab je odstopil s položaja ministra za brexit lani po le nekaj mesecih na položaju, ker se ni strinjal z načrti tedanje premierke Therese May glede izstopa države iz EU-ja. Raab je zagotovil, da bo Velika Britanija kos brexitu. Izstop iz EU-ja, najbolje z dogovorom, je najbolj pereča zadeva zdaj, je dodal.

Po pričakovanjih je dosedanji notranji minister in finančnik Sajid Javid prevzel finančno ministrstvo, na notranjem ministrstvu pa ga je nasledila Priti Patel, nekdanja ministrica za razvoj in goreča zagovornica brexita.

Javid je tvitnil, da se veseli dela z ministrstvom v okviru priprav na izstop iz EU-ja, ko bo nastopil čas neverjetnih priložnosti za britansko gospodarstvo.

Dosedanji minister za varnost Ben Wallace bo prevzel obrambno ministrstvo. Nova ministrica za mednarodno trgovino pa je Elizabeth Truss.

Svoj položaj je med drugim ohranil Stephan Barclay, ki bo še naprej vodil ministrstvo za brexit.

Mayeva je vodenje britanske vlade prevzela julija leta 2016 po odstopu Davida Camerona. Foto: Reuters
Mayeva je vodenje britanske vlade prevzela julija leta 2016 po odstopu Davida Camerona. Foto: Reuters

Odstopilo več ministrov

Po odhodu Mayeve s čela je odstopilo več ministrov, med njimi finančni minister Philip Hammond, pravosodni minister David Gauke, minister za mednarodno razvojno pomoč Rory Stewart, namestnik premierke David Lidington, obrambna ministrica Penny Mordaunt in minister za mednarodno trgovino Liam Fox.

Kot glavni razlog jih je večina navedla, da ne morejo sodelovati s premierjem, ki želi do konca oktobra izvesti brexit z dogovorom ali brez njega.

V novi vladi naj bi bili do dve tretjini zagovornikov brexita, več žensk in pripadnikov narodnostnih manjšin.

Aplavz za Mayevo v parlamentu

Mayeva je pred predajo vodenja vlade Johnsonu še zadnjič nagovorila parlament, kjer so poslanci odhajajočo premierko hvalili, a se z njo tudi prerekali.

Mandat Mayeve so zaznamovala pogajanja o brexitu, vendar dogovora ni dosegla. Foto: Reuters
Mandat Mayeve so zaznamovala pogajanja o brexitu, vendar dogovora ni dosegla. Foto: Reuters

Mayeva je poslancem dejala, da si je neutrudno prizadevala za dogovor o brexitu, ki bi bil dober za Združeno kraljestvo. Vodja opozicijskih laburistov je pohvalil njen smisel za dolžnost do naroda, ob tem pa ponovil poziv k razpisu predčasnih volitev, a mu je Mayeva odvrnila, da se s tem ne strinja.

Corbyn je izrazil upanje, da bo Mayeva, ki bo ostala britanska poslanka, "nasprotovala nespametnim načrtom svojega naslednika" Johnsona, ki je po zmagi na volitvah za novega vodjo konservativcev napovedal britanski izstop iz Evropske unije do 31. oktobra z dogovorom ali brez.

Mayeva je Corbynu namignila, da je zdaj, ko je sama sprejela to, da se je njen čas iztekel, morda tudi on na vrsti, da stori enako.

Po besedah vodje poslanske skupine Škotske nacionalne stranke Iana Blackforda ljudje Johnsonu niso dali mandata za vodenje vlade, zato si Škoti zaslužijo boljšega premierja. Mayeva mu je odgovorila, da je vlada dobila mandat ljudi in da tako deluje parlamentarna demokracija v Združenem kraljestvu.

55-letni Boris Johnson je 9. julija lani zaradi nestrinjanja glede strategije brexita odstopil kot britanski zunanji minister v vladi Therese May. Dobro leto dni pozneje jo bo nasledil na mestu britanskega premierja. Foto: EPA
55-letni Boris Johnson je 9. julija lani zaradi nestrinjanja glede strategije brexita odstopil kot britanski zunanji minister v vladi Therese May. Dobro leto dni pozneje jo bo nasledil na mestu britanskega premierja. Foto: EPA

Po koncu seje v spodnjem domu britanskega parlamenta, med katero je Mayeva na trenutke zadrževala solze, so ji poslanci namenili stoječi aplavz.

Predvidoma v četrtek bo Johnson v britanskem parlamentu predstavil svojo strategijo za brexit in odgovarjal na vprašanja poslancev, preden bodo ti odšli na poletni dopust.

Johnson napovedal brexit z dogovorom ali brez njega

Po zmagi v tekmi za novega vodjo torijcev, kjer je premagal ministra za zunanje zadeve Jeremyja Hunta, je Johnson kot tri proritete navedel izvedbo brexita, poenotenje države in poraz vodje laburistov Corbyna.

Johnsona čaka težko delo, saj zaradi brexita razdeljenim konservativcem v parlamentu večino zagotavlja severnoirska unionistična stranka DUP. 55-letni Johnson je vnet zagovornik brexita in je že napovedal, da bo Združeno kraljestvo do 31. oktobra odpeljal iz Evropske unije z dogovorom ali brez njega.

Johnsona čaka sestavljanje vlade