Boris Johnson se je bil prisiljen s premierskega položaja posloviti na začetku julija, potem ko je vlado po nizu škandalov zapustila vrsta njenih članov. Foto: Reuters
Boris Johnson se je bil prisiljen s premierskega položaja posloviti na začetku julija, potem ko je vlado po nizu škandalov zapustila vrsta njenih članov. Foto: Reuters

V premierjevem uradu ne komentirajo, kje točno na dopustu se mudi premier Boris Johnson, po pisanju Guardiana pa naj bi bil z ženo Carrie v Grčiji, kjer sta bila opažena v trgovini na vzhodu Aten. "Še teden pred tem se je Johnson vrnil s svojih drugih počitnic v Sloveniji," piše Guardian in dodaja, da doma vodi "zombijsko" vlado.

Z ulice Downing Street 10, kjer biva premier, so sporočili le to, da premier ne bo delal med svojim dopustom, razen če bo treba sprejeti "nujno odločitev". Na sestankih bi ga lahko nadomeščal njegov namestnik Dominic Raab, vendar pa tovrstnih sestankov naj ne bi bilo.

Torijski premier Brandon Lewis je medtem stopil v bran Johnsonu zaradi njegovih podaljšanih počitnic. "Tudi ko nisi v pisarni na Downing Streetu, delaš," je prepričan nekdanji sekretar za Severno Irsko, ki je odstopil prejšnji mesec.

Laburisti: Za Johnsona je vse ena velika zabava

Laburisti, glavna opozicijska sila v državi, so bili zaradi vse višjih življenjskih stroškov, ki povzročajo težave številnim Britancem, do njegovega počitnikovanja kritični. "Vse je ena sama velika zabava za Borisa Johnsona, medtem ko država komaj plačuje svoje račune," je sporočil tiskovni predstavnik laburistov.

Ob rekordno visoki inflaciji in napovedih zdrsa v recesijo Združeno kraljestvo sicer pestijo tudi posledice suše. Podobnik očitkov je bil Johnson deležen že ob obisku v Sloveniji.

Bo pa v vsakem primeru imel veliko več prostega časa, ko bo čez tri tedne vodenje vlade predal svojemu nasledniku. Ali bo to trenutna zunanja ministrica Liz Truss ali nekdanji finančni minister Rishi Sunak, trenutno odloča približno 200.000 članov vladajočih konservativcev. Rezultate glasovanja bodo razglasili 5. septembra, zmagovalec pa bo Johnsonov stolček zasedel že naslednji dan.