Julian Assange zapušča westminstrsko sodišče, ki je odločilo, da je kriv kršitve pogojnega izpusta iz leta 2012. Grozi mu 12 mesecev zapora. 47-letni Assange bo do preklica ostal v priporu. Predvidoma 2. maja bo sodišče odločalo o njegovi izročitvi ZDA. Foto: Reuters
Julian Assange zapušča westminstrsko sodišče, ki je odločilo, da je kriv kršitve pogojnega izpusta iz leta 2012. Grozi mu 12 mesecev zapora. 47-letni Assange bo do preklica ostal v priporu. Predvidoma 2. maja bo sodišče odločalo o njegovi izročitvi ZDA. Foto: Reuters

"Juliana Assangea, 47, je danes, 11. aprila, na ekvadorskem veleposlaništvu aretirala policija," je sporočila britanska policija. Assange je bil v policijskem pridržanju na eni izmed londonskih policijskih postaj, nato pa so ga privedli na pristojno westminstrsko sodišče.

Prva fotografija
Prva fotografija "kralja žvižgačev" Juliana Assangea v policijskem avtomobilu po aretaciji. Assange je med prijetjem kričal, da je "aretacija nezakonita in da ne bo zapustil veleposlaništva". Foto: Reuters

Assange za zdaj ostaja v priporu
To je odločilo, da je kriv kršitve pogojnega izpusta, za kar mu grozi do 12 mesecev zapora. Sam se je sicer izrekel za nedolžnega glede očitkov izogibanja sodišču. V času sojenja bo moral ostati v priporu. Naslednje zaslišanje na sodišču ima predvideno 2. maja, ko naj bi odločali o zahtevi ZDA za njegovo izročitev.

Aretiran tudi na podlagi naloga ZDA
Na Scotland Yardu so pojasnili, da so Assangea aretirali na podlagi naloga iz junija 2012, ki ga je izdalo londonsko sodišče, ker se tedaj ni udeležil tam predvidenega zaslišanja. Pozneje so potrdili, da so ga aretirali tudi po nalogu ZDA. Ob tem so dodali, da so
bili na veleposlaništvo Ekvadorja, kjer je ustanovitelj WikiLeaksa živel zadnjih sedem let, "povabljeni".

Novičarska agencija Ruptly je objavila posnetke aretacije, na katerih je videti razburjenega Assangea, z dolgo belo brado, kako ga več moških s stopnišča v poslopje veleposlaništva dobesedno odnese v policijsko vozilo.

WikiLeaks: Odvzem azila nezakonit
WikiLeaks, ki je na "izgon" svojega ustanovitelja opozarjal že dalj časa, je v prvi izjavi zapisal, da je "Ekvador Assangeu politični azil odvzel nezakonito in s tem kršil mednarodno pravo". Odgovorni urednik WikiLeaksa Kristinn Hrafnsson je že v sredo sporočil, da je Assange, vse odkar je v Ekvadorju predsedniški položaj leta 2017 prevzel Lenin Moreno, živel kot v Trumanovem šovu, saj da so ga stalno nadzirali.

Ekvador Assangeu odvzel državljanstvo
Ekvadorsko veleposlaništvo pa trdi, da je Assange večkrat kršil pravila azila. Ekvador je medtem Assangeu odvzel tudi državljanstvo in ga obtožil, da je skušal destabilizirati ekvadorsko vlado.

Correa Morena označil za največjega izdajalca v zgodovini
Nekdanji ekvadorski predsednik Rafael Correa, ki ima sam od leta 2017 azil v Belgiji, je prek Twitterja Morenu pripisal krivdo za aretacijo Assangea in ga označil "za največjega izdajalca v latinskoameriški zgodovini".

Assange je živel na ekvadorskem veleposlaništvu v Londonu od leta 2012. Foto: Reuters
Assange je živel na ekvadorskem veleposlaništvu v Londonu od leta 2012. Foto: Reuters

Mayeva pozdravila aretacijo
Britanska premierka Theresa May je bila "zadovoljna" z aretacijo Assangea: "Prepričana sem, da bo celoten parlament pozdravil novico, da je bil Assange aretiran. Aretacija je dokaz, da nihče v Združenem kraljestvu ni nad zakonom." Podobno je dejal britanski zunanji minister Jeremy Hunt: "Julian Assange ni junak, pred roko resnice je bežal leta in leta. Prav bi bilo, da bi o njegovi usodi odločalo britansko sodišče."

Odprtje primera domnevnega posilstva na Švedskem

Čeprav so na Švedskem proti Assangeu zaradi domnevnega posilstva umaknili obtožnico, je odvetnica domnevne žrtve dejala, da bo zahtevala ponovno odprtje primera. "S stranko sva prejeli informacijo o aretaciji Assangea. Dejstvo, da smo na to čakali skoraj sedem let, in se je zdaj dejansko zgodilo, je za mojo stranko seveda šok," je dejala pravnica Elisabeth Massi Fritz. "Naredili bomo vse, kar je v naši moči, da tožilstvo primer znova odpre in da Assangea izročijo Švedski, kjer mu bodo sodili za posilstvo," je dodala.

Avstralija bo zahtevala konzularni dostop do Assangea
Avstralija, katere državljan je Assange, je sporočila, da bo zahtevala konzularni dostop do Assangea. Ob tem je avstralska zunanja ministrica Marise Payne izrazila prepričanje, da bo Assange v Veliki Britaniji deležen pravične obravnave. Med prvimi državami, ki so se odzvale na njegovo aretacijo, je Rusija. Iz Kremlja so sporočili, da "upajo, da Assangeu ne bodo kršene pravice".

Britanska policija je dejala, da je dobila
Britanska policija je dejala, da je dobila "vabilo" za vstop na ekvadorsko veleposlaništvo v Londonu. Foto: Reuters

Odvetnik Samuelsson: Assange razočaran nad Ekvadorjem
Za zdaj še ni znano, ali bo Združeno kraljestvo Assangea izročilo ZDA, ki so po poročanju britanske policije že zahtevale njegovo izročitev. Združeno kraljestvo je sicer Ekvadorju dalo pisno zagotovilo, da ustanovitelja WikiLeaksa ne bo izročilo državi, v kateri izvajajo smrtno kazen, torej ZDA. "Seveda mislim, da je to povsem nesprejemljivo. Vidim pa jasne znake, ki kažejo, da ga želijo Američani obsoditi, ali pa so ga že obsodili," je za švedsko televizijo SVT dejal Assangeev švedski odvetnik Per Samuelsson. "Cilj vsega, kar smo počeli, je bilo preprečiti ta scenarij. Mislim, da je zelo prizadet in razočaran nad Ekvadorjem, ki ga je pustil na cedilu," je še povedal.

V ZDA obtožen zarote. Grozi mu do pet let zapora.
Assangeu, ki je odgovoren za objavo zaupnih depeš ameriških diplomatov iz leta 2010, torej grozi, da bi ga predali ameriškim oblastem. Medtem se je že oglasilo ameriško tožilstvo in pojasnilo, da je Assangea skupaj z nekdanjim vojaškim obveščevalcem Chelseajem Manningom obtožilo zarotništva z namenom priti do zaupnih podatkov na vladnih računalnikih. Assange je obtožen vdora v računalnike obrambnega ministrstva. Če bo Assange obsojen, mu grozi do pet let zapora, so sporočili z ameriškega pravosodnega ministrstva.

Na veleposlaništvo se je zatekel, da bi se izognil izročitvi ZDA
Assange se je po objavi zaupnih depeš ameriških diplomatov in drugih zaupnih ameriških dokumentov zatekel na ekvadorsko veleposlaništvo v Londonu leta 2012, da bi se tako izognil morebitni izročitvi ZDA. Formalno se je skušal sicer izogniti izročitvi tudi Švedski zaradi obtožb posilstva, ki so bile lani umaknjene.

Zaostritev odnosov z Ekvadorjem po objavi obremenjujočih dokumentov
Ekvador je Assangeu odobril azil pod prejšnjim predsednikom Correo, azilu pa ni bil naklonjen zdajšnji predsednik Moreno. WikiLeaks je namreč februarja objavil INA-dokumente, ki Morena povezujejo s korupcijskim škandalom med kitajskim podjetjem Sinohydro, ki je v Ekvadorju postavilo hidroelektrarno, in ekvadorsko vlado. INA Investment Corp. je podjetje v davčni oazi, ki ga je ustanovil Morenov brat.

Ekvadorski predsednik in njegova družina vpleteni v pranje denarja
Kopica elektronskih sporočil, telefonskih pogovorov in bančnih izpiskov naj bi dokazovala, da sta ekvadorski predsednik in njegova družina vpletena v pranje denarja, poroča portal DW. Zaradi objav dokumentov ekvadorskega predsednika preiskuje parlamentarna preiskovalna komisija. Poleg tega so se na spletu pojavile tudi fotografije Morena z družino, ko so živeli v Švici. S fotografij je razvidno, da je predsednik živel v izobilju, ki naj bi si ga zagotovil ravno z domnevnimi sumljivimi posli.