Foto: AP
Foto: AP

Odvetnik Juliana Assangea je sporočil, da se ustanovitelj WikiLeaksa zaradi slabega počutja ne bo udeležil zaslišanja, ki je še njegova zadnja možnost pred izročitvijo Združenim državam Amerike.

Ameriški tožilci želijo 52-letnemu Assangeu soditi v 18 točkah obtožnice, povezanih z objavo zaupnih vojaških zapisov in diplomatskih depeš, ki jih je objavil Wikileaks.

Trdijo, da je razkritje informacij ogrozilo življenja ameriških agentov in da za njegovo kaznivo dejanje ni opravičila. Assangeevi zagovorniki ga označujejo za junaka in novinarja, ki ga preganjajo zaradi razkrivanja ameriških nepravilnosti.

Pred sodiščem v Londonu se je zbrala glasna množica podpornikov, ki je skandirala: "Samo ena odločitev, nobene izročitve".

"Pred nami sta pomembna dneva. Ne vemo, kaj lahko pričakujemo, vendar ste tukaj, ker vas svet opazuje," je množico nagovorila Stella Assange, ki se je z Julianom poročila leta 2022. "Julian potrebuje svobodo in vsi potrebujemo resnico."

Julianova žena Stella Assange in WikiLeaksov ambasador Joseph Farrell na poti na sodišče. Foto: Reuters
Julianova žena Stella Assange in WikiLeaksov ambasador Joseph Farrell na poti na sodišče. Foto: Reuters

Assangeevi pravni boji so se začeli leta 2010 po objavi WikiLeaksovih dokumentov, nato se je sedem let skrival na ekvadorskem veleposlaništvu v Londonu, preden so ga britanske oblasti zaprle zaradi kršenja pogojev varščine. Od takrat je zaprt v strogo varovanem zaporu Belmarsh na jugovzhodu Londona.

Sodnik je sprva nasprotoval njegovi izročitvi, saj je imel pomisleke zaradi njegovega duševnega zdravja, vendar je Združeno kraljestvo leta 2022 odobrilo njegovo izročitev ZDA. Njegovi odvetniki bodo na dvodnevnem zaslišanju pred dvema sodnikoma poskušali razveljaviti to odločitev, kar bi bila lahko njegova zadnja priložnost, da ustavijo izročitev.

Trdijo, da je Assangeev pregon politično motiviran in pomeni napad na svobodo govora.

Med Assangeevimi podporniki so Amnesty International, skupine, ki so delovale z Wikileaksom, in avstralski politiki, vključno s predsednikom vlade Anthonyjem Albanesejem.

Morda zadnja možnost pritožbe Assangea na izročitev ZDA


Če bo Assange v tej tožbi zmagal, bo sledila pritožbena obravnava, v kateri bo njegov primer še enkrat v celoti obravnavan. Če pa bo izgubil, mu preostane le še pritožba na Evropsko sodišče za človekove pravice.

Stella Assange je prejšnji teden dejala, da je odločitev sodišča vprašanje življenja in smrti. "Njegovo zdravje se slabša, tako fizično kot psihično," je dejala in dodala, da je njegovo življenje ogroženo vsak dan, ko je v zaporu. Napovedala je, da bodo odvetniki na sodišču v Strasbourgu nemudoma vložili prošnjo za začasno odredbo, da bi preprečili takojšnjo izročitev njenega moža ZDA. Vendar pa obstajajo pomisleki, da bi britanska vlada lahko ignorirala tak ukaz.

Assangeev brat Gabriel Shipton je ustanovitelja WikiLeaksa primerjal z ruskim opozicijskim politikom Aleksejem Navalnim, ki je v petek umrl med prestajanjem zaporne kazni.

WikiLeaks je prvič prišel v ospredje leta 2010, ko je objavil posnetek ameriške vojske, ki prikazuje napad helikopterjev v Bagdadu leta 2007, v katerem je bilo ubitih 18 ljudi, med njimi tudi dva novinarja.

Zaslišanje v Londonu: Assangeeva zadnja priložnost za preprečitev izročitve