Julija Skripal je v Salisbury na obisk k očetu prišla dan pred napadom. Sergej Skripal na Otoku živi sedem let. Foto: Reuters
Julija Skripal je v Salisbury na obisk k očetu prišla dan pred napadom. Sergej Skripal na Otoku živi sedem let. Foto: Reuters
Tudi Sergej Skripal okreva, toda počasneje kot Julija. Foto: Reuters
Julija Skripal izpuščena iz bolnišnice

Kot poroča Sky News, ki se opira na navedbe zdravnikov, se je zdravstveno stanje obeh v zadnjih dneh močno izboljšalo. Julija Skripal je pretekli teden v izjavi sporočila, da se počuti bolje in da je iz dneva v dan močnejša, 66-letni Skripal pa, da ni več v kritičnem stanju. Sky je navedel neimenovani vir, da je Julija bolnišnico zapustila v ponedeljek, BBC pa poroča, da so jo premestili na varno.

Novico o odpustu v ponedeljek zvečer je potrdila strokovna direktorica bolnišnice v Salisburyju Christine Blanshard, ki je ob tem dodala, da Julijinega zdravljenja še ni konec. Hkrati je tudi povedala, da se izboljšuje stanje Sergeja Skripala. "V petek sem povedala, da ni več v kritičnem stanju. Čeprav okreva počasneje kot Julija, upamo, da bo tudi on lahko kmalu zapustil bolnišnico."

Pojasnila je tudi potek zdravljenja. Najprej so bolnika stabilizirali, da sta lahko dihala in da se je obnovil krvni obtok. "Potem smo morali uporabiti več različnih zdravil, ki so pripomogla k temu, da so se v njunih telesih okrepili encimi, ki so nadomestili tiste, ki so bili prizadeti ob zastrupitvi," je pojasnila Blanshardova. Živčni strup je namreč poškodoval njune encime, kar je privedlo do prenehanja delovanja nekaterih živčnih celic.

Včeraj smo poročali, da naj bi 33-letna Julija, ki ima rusko državljanstvo, zavrnila konzularno zaščito, ki jo je njej in njenemu očetu ponudilo rusko veleposlaništvo v Londonu. Uradne potrditve o tem še ni.

Reuters je v ponedeljek navajal rusko agencijo RIA, da je njena sestrična Viktoria Skripal v pogovoru za rusko televizijo dejala, da bo Julija zaprosila za politični azil.

Nebenzja: Izginila bosta, ne da bi pojasnila, kaj se je zgodilo
Mediji so poročali, da so ZDA pripravljene Skripalovima ponuditi zatočišče. Ruski veleposlanik pri ZN-u Vasilij Nebenzja je v povezavi s tem dejal, da bi vključitev Skripalovih v program zaščite prič lahko pomenilo, da bi izginila, ne da bi pomagala razjasniti okoliščine napada. Nebenzja se je odzval na poročanje The Sunday Timesa, da britanska obveščevalna služba MI6 z ameriškimi kolegi iz Cie razpravlja o možni premestitvi dvojice, ki bi med drugim prejela novi identiteti. V Varnostnem svetu je Nebenzja dejal, da vpletenost Cie v primer "govori samo zase," hkrati pa je zelo kritičen do možnosti o novi identiteti. "To pomeni, da je mogoče, da ju ne bomo nikoli več videli, gre pa za ključni priči o tem, kaj se je zgodilo," poroča RT. Ruski veleposlanik v Veliki Britaniji je bil še ostrejši. Če bi bila dvojica odrezana od sveta, bi Rusija "imela osnove, da na razmere gleda kot na ugrabitev dveh ruskih državljanov ali pa vsaj kot osamitev."

Očeta in hčer so 4. marca našli nezavestna na klopi pred nakupovalnim središčem v Salisburyju na jugu Anglije. Izkazalo se je, da sta bila zastrupljena z živčnim plinom. Britanske oblasti so za napad okrivile Rusijo, ki zavrača vsakršno vpletenost. Napad je privedel do velikih napetosti v mednarodni skupnosti, odnosi med Rusijo in Zahodom so se močno ohladili. Več kot 25 držav je izgnalo ruske diplomate, Rusija pa je enako naredila z diplomati iz teh držav.

Julija Skripal izpuščena iz bolnišnice