"Gre ze nekakšno gledališče absurda. Si niste mogli izmisliti boljše lažne zgodbe," Veliko Britanijo sprašuje ruski veleposlanik pri ZN-u Nebenzja. Foto: euters
London
London trdi, da je za napad na Skripala in njegovo hčer odgovorna Rusija. Foto: Reuters
Rusko-britanski spor na zasedanju Varnostnega sveta

Vasilij Nebenzja je na zasedanju, ki ga je sklicala Rusija, dejal, da je bil glavni cilj Velike Britanije "diskreditirati in celo delegitimizirati" Rusijo z "neutemeljenimi obtožbami".

London namreč vztraja, da je Moskva odgovorna za napad z živčnim strupom na nekdanjega ruskega dvojnega agenta Sergeja Skripala in njegovo hčer Julijo v Salisburyju 4. marca, češ da "ni nobene druge verjetne razlage". Moskva vpletenost v napad zanika.

Nebenzja je britanske obtožbe označil še za "grozljive", Veliko Britanijo pa je obtožil, da vodi "propagandno vojno" proti Rusiji. Kot je dejal, novičok, živčni strup, uporabljen v napadu, "ni avtorsko zaščiten v Rusiji, kljub očitno ruskemu imenu". Dodal je, da so ga razvile številne države. Britanski vojaški laboratorij v Porton Downu je sicer potrdil, da je bil v napadu na Skripala uporabljen novičok, ni pa potrdil, kje je bil izdelan.

"Gre za nekakšno gledališče absurda. Si niste mogli izmisliti boljše lažne zgodbe," je po poročanju BBC-ja vprašal britansko stran.

V svoji izjavi pred 15-članskim svetom je Nebenzja še vprašal, zakaj bi Rusija ubila nekoga z uporabo "nevarne in zelo javne" metode.

Obtožba o "spodkopavanju mednarodnih institucij"
Britanska veleposlanica pri ZN-u Karen Pierce pa je Rusijo obtožila, da želi "spodkopati mednarodne institucije, ki so nas varovale od druge svetovne vojne naprej".

Kot je dejala, je postala Rusija sumljiva iz več razlogov, tudi zaradi "izvajanja državno podprtih atentatov". Moskva naj bi še "gledala na ljudi, ki prebegnejo, kot na primerne tarče za atentat".

Poziv Rusije, naj tudi sama sodeluje v preiskavi zastrupitve Skripala in njegove hčere, pa je britanska veleposlanica primerjala s požigalcem, ki bi preiskoval lastni požar.

Kelley Currie, ki je na zasedanju predstavljala ZDA, pa je dejala, da je želela Rusija uporabiti Varnostno zasedanje za "politično korist" in da to "ni primerna taktika za ta organ".

Zasedanje Varnostnega sveta je potekalo v času stopnjevanja napetosti med Rusijo in Zahodom. Več kot 20 držav je v znak podpore Združenemu kraljestvu izgnalo ruske diplomate.

Rusko-britanski spor na zasedanju Varnostnega sveta