Conte je v predsedniški palači obljubil, da bo vodil
Conte je v predsedniški palači obljubil, da bo vodil "bolj združeno Italijo". Foto: Reuters

Mandatarja zdaj čaka sestavljanje vlade, ki bi lahko trajalo nekaj dni. Vlado bosta morala potrditi tudi oba domova italijanskega parlamenta.

Odhajajoči predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je Conteju zaželel vse dobro pri sestavljanju prihodnje italijanske vlade. "Italija igra ključno vlogo v evropski družini in računamo na njen dejaven prispevek k evropskemu projektu," je povedala Junckerjeva tiskovna predstavnica Mina Andreeva. Dodala je, da se bo danes Juncker slišal s Contejem.

Bruselj je ob tem pozval Rim, naj čim prej predlagajo svojega kandidata za člana prihodnje Evropske komisije. "Prej ko bo kandidat predlagan predsednici, prej se bo lahko srečala z njim in videla, kakšna osebnost je in kakšne sposobnosti prinaša. Tako bo lahko začela razmišljati tudi o resorju," je dejala tiskovna predstavnica.

Conte: "Nadomestiti moramo izgubljeni čas"

"Nadomestiti moramo izgubljen čas, da bo lahko imela Italija znova ključno vlogo (v Evropi), ki si jo ustanovna članica zasluži," je dejal Conte po prejemu mandata v kraljevi palači in dodal, da "država doživlja zelo občutljivo obdobje, zato moramo hitro končati politično negotovost, ki je sprožila vladno krizo". Napovedal je, da bo sprejetje proračuna za prihodnje leto prednostna naloga njegove vlade.

Nova vlada po besedah Conteja ne bo nadaljevanje dozdajšnje vlade Gibanja in skrajno desne Lige, ki je vladala zadnjih 14 mesecev. Zatrdil je, da želi iz Italije narediti pravičnejšo, konkurenčnejšo, bolj solidarno in vključujočo državo.

Conte mandatar nove nove italijanske vlade

V Italiji se s tem končuje politična kriza, ki jo je na začetku meseca sprožil notranji minister in vodja skrajno desne Lige Matteo Salvini z vložitvijo nezaupnice Conteju. Ta je pretekli teden po 14 mesecih na položaju odstopil, nato je Mattarella začel pogovore o rešitvi krize.

Politik iz sence postal ključna figura za rešitev krize

Za prvo Contejevo imenovanje na mesto premierja sta se lani dogovorila vodja Gibanja petih zvezd Luigi Di Maio in vodja Lige Matteo Salvini. Sprva je bil premier v senci obeh, a letos poleti, ko se je razplamtela koalicijska kriza, je postajal vse glasnejši in tudi ob odstopu pretekli teden ni skoparil s kritikami na račun Salvinija, češ da je vladno krizo sprožil zaradi osebnih in strankarskih interesov.

Po odstopu je njegovo nadaljnje vodenje italijanske vlade postalo ena najspornejših točk koalicijskih pogajanj Gibanja in levosredinskega PD-ja. To, da ostane premier, je bil ključni pogoj Gibanja za sodelovanje v vladi s PD-jem.

Di Maio je Conteja označil za zelo pogumnega moža, ki dela izključno v interesu Italije. "Je zagotovilo za uresničitev našega programa," je povedal o 55-letnem odvetniku in profesorju prava.

Salvini: "Ta vlada je kratkega diha"

Na vzpostavljanje nove vlade se je odzval Salvini in jo označil za "vladico, ki temelji samo na sedežih in je kratkega diha". Prihodnja vlada je bila po njegovih besedah "rojena v Bruslju, da bi se znebili trna v peti, Salvinija". Salvini, čigar stranka je do zdaj vladala skupaj z Gibanjem petih zvezd, je napovedal še, da se ne bo predal in bo ponosno vodil opozicijo.