Salvini (levo) je med kritikami sedel tik ob Conteju (desno). Foto: AP
Salvini (levo) je med kritikami sedel tik ob Conteju (desno). Foto: AP

Mattarella bo v sredo popoldne začel sestanke z voditelji parlamentarnih strank, da ugotovi, ali obstaja politična volja za sestavo nove vlade. V nasprotnem primeru bo razpustil parlament in razpisal predčasne volitve.

Notranji minister Matteo Salvini je pred dvema tednoma začel rušiti italijansko vlado, pozval h glasovanju o nezaupnici Conteju in zahteval predčasne volitve.

Stranka Liga je danes umaknila zahtevo za glasovanje o nezaupnici, a je Conte dejal, da je bila poteza brez pomena.

"Vidim, da vodji Lige Matteu Salviniju manjka poguma, da bi prevzel odgovornost za svoje poteze. Ne skrbite, če je poguma premalo, prevzel bom odgovornost pred državo, ki nas opazuje," je Conte dejal senatu ob koncu zasedanja, tik preden je predsedniku podal svoj odstop.

Predtem je voditelja Lige neposredno okrivil za politično krizo v državi. "Salvini je pokazal, da sledi le svojim interesom in interesom svoje stranke. Njegove odločitve so veliko tveganje za državo," je dejal Conte.

"Dragi notranji minister, slišim, da zahtevaš polna pooblastila in pozivaš k protestom v svojo podporo, to me skrbi," je povedal premier. "Ne potrebujemo polnih pooblastil, ampak voditelje, ki imajo občutek za institucije," je dodal v kritiki Salvinija.

Nazadnje je polna pooblastila leta 1922 prevzel fašistični diktator Benito Mussolini.

Salvini znova pozval k predčasnim volitvam

Salvini je premierjev govor označil za "vrsto žalitev". "Hvala in končno! Vse bi naredil še enkrat," je dejal po Contejevi napovedi odstopa. "Oprostite, da ste me morali eno leto prenašati," je dodal. "Smo v službi Italijanov in se ne bojimo novih volitev," je znova pozval k predčasnim volitvam.

Krivdo za razpad koalicije je pripisal Gibanju petih zvezd Luigija Di Maia, ker naj bi ves čas onemogočalo načrte njegove Lige. Kljub temu je izrazil pripravljenost, da bi stranki nadaljevali sodelovanje. Znova je ponudil podporo predlogu gibanja o zmanjšanju števila članov parlamenta z 945 na 600 in predlagal sprejetje proračuna za leto 2020, nato pa bi odšli na predčasne volitve.

Conte ostro obsodil Salvinijeve poteze

Gibanje je Salvinija nedavno označilo za nevrednega zaupanja in izključilo možnost nove koalicije. 14-mesečno sodelovanje so zaznamovala številna nesoglasja med strankama. Odločilen je bil spor o gradnji hitre železniške proge med Torinom in Lyonom, ki ji gibanje nasprotuje, Liga pa jo podpira.

V dogajanje se je vključil tudi nekdanji premier iz Demokratske stranke (PD) Matteo Renzi in gibanju predlagal oblikovanje skupne prehodne vlade, da bi sprejeli proračun za prihodnje leto, a so v obeh strankah glede sodelovanja neenotni.

Demokrati znova razdeljeni

Salvini je za razpad koalicije okrivil Gibanje petih zvezd. Foto: Reuters
Salvini je za razpad koalicije okrivil Gibanje petih zvezd. Foto: Reuters

Nekdanji socialdemokratski premier povedal, da "se je po 14 mesecih končala najslabša izkušnja v zgodovini republike". "Zdaj vsa Evropa ve, da populisti v volilni kampanji delujejo, v vladi pa jim spodleti," je poudaril. Dodal je, da bi lahko Salvini vlado pripeljal do tega, "da bi opustila evro ali prevzela ruski rubelj".

Vodja PD Nicola Zingaretti pa je bil do Conteja kritičen, ker ni spregovoril o svojih lastnih napakah. Vprašal ga je tudi, zakaj je s kritikami Salvinija čakal do danes, če ima toliko očitkov.

Končno odločitev ima v rokah predsednik Mattarella, ki se bo po Contejevem odstopu odločil, ali bo razpisal predčasne volitve ali nekomu drugemu podelil mandat za sestavo nove koalicije.

Liga bi z Brati Italije in Naprej Italija osvojila večino

Ko je Salvini prejšnji teden zahteval odstop premierja Conteja in nove volitve, je naredil napako. Tako meni večina političnih analitikov, pa tudi volivci, saj je javnomnenjska podpora njegovi Ligi z 38 odstotkov padla za desetino, je poročal RTV-jev dopisnik iz Italije Janko Petrovec, ki dodaja, da bi z desno sredinskimi zavezniki na volitvah Salvini kljub temu osvojil parlamentarno večino, saj stranka Bratje Italije uživa sedemodstotno podporo, Berlusconijeva Naprej Italija pa šestodstotno.

Gibanje petih zvezd in levica hočeta preprečiti nove volitve, saj bi iz njih izšla prepolovljena. Levosredinska Demokratska stranka bi se na njih okrepila, a s kandidati novega vodje Nicole Zingarettija; zato se bodo obstoječi parlamentarci ‒ po večini iz struje nekdanjega premierja Renzija ‒ volitvam prav tako hoteli izogniti, poroča Petrovec.

Italijanski premier Conte odstopil