Merjenje razdalje med mizami v italijanski šoli. Foto: EPA
Merjenje razdalje med mizami v italijanski šoli. Foto: EPA

V Sloveniji se od sredine avgusta pred očmi javnosti odvijajo priprave na novo šolsko leto, že tretje po vrsti, ki ga bo zaznamovala epidemija novega koronavirusa. V Italiji in Avstriji sta do začetka pouka še vsaj dva tedna ali več, a so nova pravila in pogoji že zelo jasno zastavljeni. Na Madžarskem pouk začnejo 1. septembra, teden kasneje se šole odprejo na Hrvaškem, kljub temu so pravila v teh dveh državah bolj ohlapna.

V Italiji mlade spodbujajo k cepljenju, testiranja skoraj ne bo

Šolsko leto je v Italiji vsaj na prvi pogled krajše kot v Sloveniji, saj imajo v mnogih šolah pouk tudi ob sobotah, predvsem pa je med šolskim letom manj počitnic. Mladi so šole zapustili sredi junija, v klopi pa se bodo vrnili po večini 13. septembra. Že tradicionalno bodo šolsko leto en teden prej začeli na Južnem Tirolskem, ponekod pa tudi pozneje: v Furlaniji - Julijski krajini 16. septembra, v Kalabriji in Apuliji na jugu pa šele 20. septembra. Ukrepe, ki učence in učitelje čakajo v novem šolskem letu, nam je podrobno pojasnil italijanski dopisnik Janko Petrovec.

Italijanske oblasti za zdaj ciljajo predvsem na čim večjo precepljenost mladih, starejših od 12. let. Vladna strategija tej generaciji daje prednost, saj se gredo lahko mladi od sredine avgusta cepit brez naročanja. V razponu 12‒19 let v Italiji živi 4,627.514 ljudi, do 19. avgusta jih je cepljenje zaključilo 26,39 odstotkov, vsaj prvi odmerek pa je prejelo že 46,46 odstotka mladih.

Za učence in dijake v Italiji ni predvideno serijsko testiranje in za prihod v šolo ni obvezno. Starši bodo morali šolarjem doma meriti telesno temperaturo. Učenci, ki bodo imeli simptome prehlada ali temperaturo višjo od 37,5 stopinje, bodo odstranjeni iz šole. Sanitarne oblasti naj bi občasno in ob sumu na novo žarišče bolezni izvajale tudi testiranja razredov ali šol, vendar pa to ne bo vsakdanji pojav. Necepljeni mladostniki nad 12 let, ki niso preboleli covida, morajo opraviti test samo takrat, kadar potrebujejo zeleno potrdilo v drugih življenjskih situacijah: recimo pri obedovanju v notranjosti restavracij, ob odhodu v kino, na koncert, v zabavišča ipd. Od začetka avgusta je testiranje za mlajše od 18 let cenejše in stane 8 eur, za odrasle je cena hitrega testa 15 evrov.

Če ni primerne razdalje, so maske obvezne za starejše od 6 let

V učilnicah v veljavi ostaja obvezna enometrska razdalja med učenci ter dvometrska razdalja med učiteljem in učenci. V tem primeru učenci maske med poukom lahko snamejo. A kjer teh razdalj ne bodo uspeli zagotoviti, bodo morali vsi otroci starejši od 6 let med učno uro nositi maske. Maske, ki jih bodo učencem razdeljevale tudi šole, bodo obvezne tudi pri vseh prehodih po šoli. Poleg tega bodo morala vodstva šol zagotoviti enosmerne prihode in odhode, kakor tudi premike po šolah. Pri telovadbi naj bi učitelji dajali prednost individualnim športom. Šolske jedilnice lahko delujejo, vendar pa morajo šole tudi tam zagotavljati razdalje.

Cepljenih 85 odstotkov učiteljev

Od vrnitve v šole je za vse zaposlene v šolah obvezno zeleno potrdilo, ki je podobno izpolnjevanju pogoja PCT, ki ga bodo morali zaposleni dokazovati v slovenskih šolah. Vrtci, šole in univerze so v Italiji prva delovna mesta, pri katerih bo zeleno potrdilo ob prihodu na delovno mesto obvezno. A ravnatelji imajo glede izvedbe nekaj pomislekov. Predsednik združenja italijanskih ravnateljev je tako pred dnevi pozval, naj ob vstopu v šole preverjajo zelena potrdila predstavniki lokalnih sanitarnih organov – toda vlada je že prej namignila, da je pripravljena v ta namen nameniti dodatna sredstva za interno prerazporeditev delovnih nalog.

Testiranja za necepljene učitelje ne bodo zastonj

Zeleno potrdilo je torej obvezno za vse zaposlene v šolah, po petih zaporednih dneh pa zaposlenemu brez potrdila grozi suspenz. Suspenz je zamrznitev delovnega mesta, kar pomeni tudi izpad plače. To velja do 31. decembra. Vlada je v razlagi zakonskega dekreta izrecno napisala, da tistim, ki bodo zeleno potrdilo pridobivali s testiranji, teh ne bo plačevala. Minister Bianchi je to razlago pred dnevi sicer nekoliko omilil in rekel, da bodo šole verjetno imele omejena sredstva za plačilo testov tistim zaposlenim, ki se ne morejo cepiti zaradi zdravstvenih razlogov.

Kot navaja Petrovec je po dosedanjih pristojnih virih cepljenih že najmanj 85 odstotkov zaposlenih v šolah. Podatki se od dežele do dežele sicer razlikujejo. V Furlaniji - Julijski krajini naj bi bilo precepljenih že okoli 95 odstotkov šolnikov, v Toskani pa samo 76 odstotkov.

Na šolski sekciji sindikata CISL sicer opominjajo, da to ne pomeni, da bi se moralo cepiti še 15 odstotkov italijanskih učiteljev, saj so med necepljenimi tudi prebolevniki, ki imajo 12 mesecev časa za eno samo dozo cepiva. Po drugi strani pa ima italijanski učiteljski korpus zelo veliko prekarno zaposlenih. Skoraj tretjina vseh učiteljev je namreč zaposlenih za določen čas. Ti se vsako leto vpisujejo na državne lestvice in med njimi so tudi novi, kakšna je njihova precepljenost, ni znano. "Ampak mislim, da lahko domnevamo, da je takšnih, ki nameravajo zeleno potrdilo pridobivati prek testiranj vsaka dva dni ali pa se mu bodo upirali, manj kot desetina vseh zaposlenih v italijanskih šolah," ocenjuje Petrovec.

Na vprašanje, ali je v javnosti sicer veliko nasprotovanj proti omenjenim ukrepom, Petrovec odgovarja, da je se ta seveda pojavljajo, toda po večini nimajo sistemske valence. Kot dodaja, je v Italiji doslej končalo cepljenje 62 odstotkov vsega prebivalstva – dodatnih 8 odstotkov jih je prejelo prvega od dveh odmerkov. "Tako visoka precepljenost že samodejno ustvarja družbeni pritisk na necepljeno okolico."

Šolarji v Avstriji v preteklem šolskem letu. Foto: EPA
Šolarji v Avstriji v preteklem šolskem letu. Foto: EPA

Avstrijske šole so bile seznanjene s pravili že na začetku avgusta

V Avstriji so se določanja pravil v novem epidemičnem šolskem letu lotili zgodaj in zelo sistematično. Čeprav se bodo šole v Avstriji odprle šele sredi septembra, so že na začetku avgusta s strani pristojnega ministrstva prejeli zloženko s štirimi ukrepi za varen začetek pouka. Podrobnosti nam je razjasnila naša koroška dopisnica Petra Kos Gnamuš.

Prvi ukrep je uvedba tako imenovane "varnostne faze". Sledili ji bodo trije scenariji glede na 7-dnevno pojavnost okužb v posamezni regiji. V Avstriji bo torej prve tri tedne pouka veljala varnostna faza. V tem času bodo morali na hodnikih vsi nositi maske. Vsi učenci se bodo morali na covid-19 testirati trikrat na teden, od tega dvakrat s hitrimi antigenskimi testi in enkrat s PCR-testom s splakovanjem ustne votline. Učenci bodo testiranje izvajali sami, a v šoli in pod nadzorom učiteljev. Testirali se bodo tudi učitelji.

Nova pravila za začetek pouka v Avstriji

V Avstriji bodo ukrepe prilagajali glede na števila okužb

Po uvodni varnostni fazi imajo Avstrijci pripravljen načrt v treh stopnjah. Kateri načrt bodo morale upoštevati šole, pa bo odvisno od 7-dnevne incidence okužb v posamezni zvezni deželi. Načrt predvideva precej bolj rigorozno obravnavo necepljenih učiteljev in učencev.

  • Prva stopnja bo veljala v primeru, ko bo 7-dnevno povprečje okužb v posamezni deželi nižje od 100 primerov na dan. Na hodnikih ne bo obvezno nošenje mask, za cepljene ne bo potrebno testiranje na covid-19. Necepljeni učitelji bodo morali kljub vsemu vsak dan predložiti negativen izvid testa na covid-19. Eden od teh testov bo moral biti PCR-test in ga bodo morali učitelji plačati sami. Hitri testi bodo za učitelje brezplačni, testirali pa se bodo na šolah in ne doma.
  • Druga stopnja bo veljala v primeru, ko bo 7-dnevno povprečje okužb v posamezni deželi višje od 100 primerov na dan. Na hodnikih bodo maske obvezne, vsi necepljeni učenci se bodo morali testirati trikrat na teden, od tega bo eden od testov moral biti PCR-test. Necepljeni učitelji bodo morali enako kot v prvi fazi vsak dan predložiti negativen izvid testa na covid-19. Eden od teh testov bo moral biti PCR-test in ga bodo morali učitelji plačati sami.
  • Tretja stopnja bo veljala v primeru, ko bo 7-dnevno povprečje okužb v posamezni deželi višje od 200 primerov na dan. Vsi učenci do 8. šolske stopnje bodo nosili maske na hodnikih, učenci od 9. šolske stopnje pa tudi v razredu. Ostalo ostaja enako kot v drugi stopnji. Vsi necepljeni učenci se bodo morali trikrat na teden testirati, en test bo PCR-test. Necepljeni učitelji bodo morali vsak dan predložiti negativen izvid testa na covid-19. Eden od teh testov mora biti PCR-test in ga morajo plačati sami.

Avstrijske šole bodo obiskovali cepilni avtobusi

Drugi ukrep je cepljenje otrok in mladostnikov. Za zdaj je vsaj z enim odmerkom cepljenih okoli 25 odstotkov otrok, starih od 12 do 15 let, in 52 odstotkov mladostnikov, starih od 16 do 19 let. Na šole bodo vozili posebni cepilni avtobusi, na katerih bo cepljenje seveda prostovoljno, a vseeno dviga nekaj prahu. Kot je poročala Kos Gnamuš, se je predvsem v večjih mestih povečalo število izpisov otrok iz šol. V tem primeru morajo starši dokazati, da lahko otroka šolajo doma, a mora na koncu tak učenec opraviti zaključni izpit na šoli.

Tretji in četrti ukrep sta analiza odpadnih voda in prezračevanje. Z analizo odpadnih voda lahko v posamezni regiji zaznajo prisotnost virusa že teden dni prej. Kjer prezračevanje ni mogoče v zadostni meri, pa bodo v avstrijskih šolah nameščeni čistilci zraka.

Maske v nižjih razredih osnovnih šol na Hrvaškem ne bodo potrebne. Foto: EPA
Maske v nižjih razredih osnovnih šol na Hrvaškem ne bodo potrebne. Foto: EPA

Na Hrvaškem in Madžarskem novo šolsko leto ne dviga prahu

Na Hrvaškem in Madžarskem priprave na začetek šolskega leta ne polnijo naslovnic, čeprav se o pravilih in pogojih, pod katerimi bo potekal pouk v eni ali drugi državi, pogovarjajo šele v teh dneh.

Na Hrvaškem bodo osnovnošolci in srednješolci 6. septembra pouk začeli v učilnicah. Tako kot prejšnje šolsko leto si bodo morali izmeriti temperaturo, preden vstopijo v šolo, starši pa bodo prav tako svojim otrokom morali meriti temperaturo, preden jih pošljejo k pouku, je poročal STA.

Kot je po četrtkovi seji vlade dejal hrvaški minister za znanost in izobraževanje Radovan Fuchs, se bodo učenci od prvega do petega razreda, ki so bili v preteklem šolskem letu ves čas v svojih razrednih mehurčkih, v novem šolskem letu lahko v določenih razmerah družili z drugimi otroki. Višjim razredom osnovno šole bodo dovolili menjavo učilnic in kabinetov ob spoštovanju epidemioloških ukrepov prezračevanja in dezinfekcije prostorov.

Za učence višjih razredov osnovne šole je obvezna uporaba obraznih mask, če ni mogoče zagotoviti medsebojne razdalje dveh metrov. Tudi sicer je uporaba obraznih mask priporočena. Fuchs je izrazil nezadovoljstvo, da se je proti covidu-19 cepila samo približno polovica učiteljev in profesorjev, ter spet pozval zaposlene v šolstvu, naj se cepijo, je še poročal STA.

Na Hrvaškem nameravajo uvesti nekaj ukrepov posebej za srednješolce. Ti bi lahko tudi letos začenjali pouk ob različnih urah, s čimer bi se izognili velikim gnečam v javnem prometu. Epidemiologi med tem razmišljajo, da bi učencem, starejšim od 16 let, ponudili možnost cepljenja v šolah. Maturantski izleti, na katere zadnji letniki srednjih šol odhajajo prav v teh dneh, pa lahko potekajo največ štiri dni in le na Hrvaškem, je poročal Radio Slovenija.

Na Madžarskem se pouk tako kot v Sloveniji začne 1. septembra. Kot poroča spletni portal Hungarytoday, bodo šole še prejele vladne smernice o zaščitnih ukrepih, a bodo imele svobodo pri uporabi strožjih metod. Med drugim stavijo na cepljenje otrok in mladostnikov, ki so ga organizirali v dneh pred začetkom šole. Starši so lahko svoje otroke, starejše od 12 let, do srede prijavili na cepljenje, ki se je začelo v četrtek in bo trajalo do torka 31. avgusta.

Kot nam je pojasnila še Marijana Sukič, urednica časopisa Porabje, je madžarsko ministrstvo za človeške vire prejšnji teden opozorilo šole na pomembnost varnega začetka novega šolskega leta in predvsem na upoštevanje higienskih predpisov. Hkrati je najavilo, da nošenje mask ne v šolah ne v vrtcih ne bo obvezno, prav tako ne bo obvezno merjenje telesne temperature učencev. Ministrstvo je le pozvalo starše, naj otrok, ki kažejo simptome obolenja, ne pošiljajo v šolo. V izjavi je ministrstvo še poudarilo, da je začetek letošnjega šolskega leta veliko varnejši kot lanski, saj so bili ukrepi proti covidu-19 uspešni. Prav tako naj bi bila velika večina učiteljev na Madžarskem cepljenih.