Največji protesti po koncu komunizma leta 1989. Foto: Reuters
Največji protesti po koncu komunizma leta 1989. Foto: Reuters

Zaradi preobremenitve se je sesulo mobilno omrežje. Mobilni operater T-Mobile je po analizi uporabe omrežja ocenil, da se je zbralo 258.000 ljudi. Policija ni želela podati ocene.

Proteste so tokrat namesto na Vaclavskem trgu pripravili v parku Letna. Zaradi gneče so morali zapreti bližnjo postajo podzemne železnice. Protesti so sicer minili mirno, številni starši so na nedeljsko popoldne na proteste prišli z otroki.

Protestniki, zbrani pod okriljem mreže Milijon trenutkov za demokracijo, so zahtevali neodvisno preiskavo milijarderja Babiša in njegov takojšnji odstop s premierskega položaja. Peticijo s temi zahtevami je podpisalo že več kot 400.000 ljudi.

Udeleženci so nosili plakate s pozivi k odstopu in vzklikali: "Tukaj smo!" Po oceni opazovalcev je šlo za največje proteste po žametni revoluciji v tedanji Češkoslovaški leta 1989.

Zloraba sredstev in konflikt interesov

Ustanovitelj vladajoče populistične stranke ANO se je – tako vsaj pravita češka policija in mednarodna organizacija Transparency International – neupravičeno okoriščal z evropskimi sredstvi.

Sorodna novica Največji protesti moderne Češke: "Zahtevamo odstop Babiša!"

Zaradi prikritega lastniškega deleža v podjetjih, ki so prejemniki evropskih sredstev, mu Evropska komisija očita tudi konflikt interesov in napoveduje zahtevo po vračilu denarja.

V sredo glasovanje o nezaupnici

64-letni Babiš vse očitke zavrača, prav tako odklanja dialog s protestniki.

Babiševa manjšinska vlada, ki jo podpirajo socialdemokrati (ČSSD), se bo morala v sredo spopasti tudi z nezaupnico v parlamentu. Babiša so medtem že podprli komunisti (KSČM), ki so del koalicijske sestavljanke, zato je malo verjetno, da bo opozicija zbrala dovolj glasov.