Quim Torra je obsodil nasilje. Foto: Reuters
Quim Torra je obsodil nasilje. Foto: Reuters

Medtem se je oglasil katalonski predsednik Quim Torra, ki je pozval k takojšnji ustavitvi nasilja. "Obsojamo nasilje ... To se mora takoj ustaviti," je dejal Torra in opozoril, da nasilje škodi ugledu gibanja za neodvisnost Katalonije.

Torra pozval h končanju nasilnih nemirov

V Kataloniji so protesti v sredo potekali tretji dan zaporedoma, ponekod pa so se protestniki znova spopadli s policijo. V Barceloni so protestniki zažigali avtomobile in postavljali barikade, policija pa je sporočila, da so na policiste prvič metali tudi zažigalne steklenice.

Reševalna služba je sporočila, da je bilo v Barceloni poškodovanih 58 ljudi, med njimi 17-letnik, ki ga je zbil policijski kombi. 38 ljudi je bilo poškodovanih v drugih katalonskih mestih. Poleg tega je policija v pokrajini aretirala 33 ljudi, od tega 12 v Barceloni, kjer so bili protesti najbolj nasilni.

Nasilje se mora končati takoj

"Pozivam k umiritvi in treznosti. Vedno smo in bomo obsojali nasilje. To se mora končati takoj. Ni razlogov za zažiganje avtomobilov in druge akcije vandalizma. Ne smemo dopustiti, da provokatorji, ki so se infiltrirali med protestnike, škodijo podobi gibanja, v katerem sodelujejo milijoni Kataloncev," je dodal Torra, ki ga je k obsodbi nasilja neposredno pozval španski premier Pedro Sanchez, potem ko so katalonsko prestolnico preplavili zamaskirani protestniki, ki so se spopadli s policijo, poroča AFP.

Protesti so se začeli po ponedeljkovi odločitvi španskega vrhovnega sodišča, ki je devetim katalonskim voditeljem zaradi njihove vloge v poskusu odcepitve Katalonije od Španije leta 2017 dosodilo od devet do 13 let zapora. Obsojeni so zaradi vstajništva in zlorabe javnih sredstev. V Barceloni, kamor so se na protestni pohod v sredo odpravili številni prebivalci drugih katalonskih mest, bodo v petek z zborovanjem in splošno stavko zahtevali osvoboditev obsojenih.