Keir in Victoria Starmer, novi prvi par na Otoku. Foto: Reuters
Keir in Victoria Starmer, novi prvi par na Otoku. Foto: Reuters

Laburisti so po začasnih uradnih izidih na parlamentarnih volitvah prepričljivo zmagali in bodo v 650-članskem parlamentu zasedli vsaj 411 sedežev. Konservativci so se s predvidoma 119 poslanci po 14 letih poslovili z oblasti.

Uradni izidi, ki kapljajo iz posameznih volilnih enot, so v večini potrdili napovedi vzporednih volitev. Zmagovalca morajo razglasiti le še v petih enotah.

Laburisti so si za zdaj zagotovili 411 poslancev, kar je kar 210 več kot na predhodnih volitvah leta 2019. Konservativci so jih medtem izgubili 249 in jih bodo glede na trenutne izide zasedli 119, poroča britanski BBC. Medtem ko je poraz konservativcev najhujši v njihovi sodobni zgodovini, je zmaga laburistov, prva po letu 2005, sicer velika, ne pa rekordna. Stranki je uspelo pridobiti nazaj glasove nekdaj tradicionalno laburističnih okrožij zlasti na severu države, ki so jih ob posledicah brexita začasno premamile obljube konservativcev, kljub nekaterim napovedim anket pa njen rezultat ni presegel zmage, ki so jo s 418 poslanci pod vodstvom Tonyja Blaira dosegli leta 1997.

Obenem sta tradicionalno prevladujoči stranki v britanski politiki skupno osvojili manj kot 60 odstotkov vseh glasov – laburisti 34, konservativci pa 24 odstotkov –, kar je najmanjši delež na katerih koli volitvah po letu 1923, ko so se laburisti uveljavili kot glavna opozicijska stranka, je za BBC poudaril strokovnjak za volilne napovedi John Curtice.

Sunak se umika kot premier in vodja konservativcev

Sunak, ki je na Downing Streetu 10 prebival od oktobra leta 2022, je dopoldne stopil pred novinarje. V izjavi je dejal: "Za to službo sem dal vse, a poslali ste mi jasno sporočilo, da se mora vlada zamenjati. Vaše mnenje je edino mnenje, ki šteje. Slišal sem vašo jezo in razočaranje in sprejemam odgovornost za ta poraz." Odstopil je kot premier in kot vodja konservativne stranke.

Rishiju Sunaku je bila v veliko podporo žena Akshata Murty. Foto: Reuters
Rishiju Sunaku je bila v veliko podporo žena Akshata Murty. Foto: Reuters

Starmer: Britanci se moramo "ponovno zagnati"

Sunak je nato odšel h kralju Karlu III., kjer je tudi uradno podal odstopno izjavo. Pri monarhu se je nato oglasil vodja laburistov Keir Starmer, ki ga je kralj imenoval za novega premierja. Starmer je v prvem govoru kot premier dejal, da morajo Britanci "znova najti svojo identiteto" in se "znova zagnati". Obljubil je, da bo obnovil zaupanje v politiko in da bo služil vsem volivcem.

"Vsakomur je zagotovo jasno, da naša država potrebuje ponastavitev, ponovno odkritje tega, kdo smo, saj je bila ne glede na to, kako močne so bile zgodovinske nevihte, ena od največjih prednosti tega naroda vedno naša sposobnost krmarjenja v mirnejše vode. A to je odvisno od politikov, zlasti tistih, ki se zavzemajo za stabilnost in zmernost, tako kot jaz." Dodal je: "Moja vlada se bo vsak dan borila, dokler ne boste spet verjeli. Odslej imate vlado, ki je ne obremenjuje doktrina, ampak jo vodi le odločenost, da služi vašim interesom. Dali ste nam jasen mandat in z njim bomo poskrbeli za spremembe."

Na začetku nagovora pa se je zahvalil svojemu predhodniku Sunaku za delo, ki ga je vložil. Dejstva, da mu je kot prvemu Britancu azijskega rodu uspelo postati premier, po njegovih besedah ne bi smel podcenjevati nihče.

Starmer pri kralju Karlu III. Foto: Reuters
Starmer pri kralju Karlu III. Foto: Reuters

Starmer se je oglasil že zjutraj, ko mu je Sunak čestital. Dejal je, da sprejemajo veliko odgovornost, njihova naloga pa bo prenoviti državo. "Politika mora spet postati javna služba," je dejal. Dodal je, da je Združeno kraljestvo "pripravljeno na spremembo". "Sprememba se začenja tu, ker je to vaša demokracija, vaša skupnost in vaša prihodnost. Vi ste glasovali, zdaj je čas, da mi začnemo delati," je dejal.

Starmer, nekdanji glavni tožilec Anglije in Walesa, ki je stranko prevzel iz rok Jeremyja Corbyna, potem ko je ta leta 2019 doživel najhujši poraz laburistov v zadnjih 84 letih, želi izboljšati odnose z Evropsko unijo, kljub temu pa morebitni ponovni vstop države v EU ni na mizi. Obljubil je tudi še naprej neomajno podporo Ukrajini.

Vodilni resorji ženskam

Starmer je po imenovanju na položaj premierja že izbral člane svojega kabineta, v katerem nekatere pomembne položaje zasedajo ženske.

Za svojo namestnico je Starmer imenoval 44-letno nekdanjo sindikalistko Angelo Rayner, ki bo opravljala tudi naloge ministrice za stanovanjska vprašanja in občine.

Vodenje zunanjega ministrstva je zaupal Davidu Lammyju, ki je bil v laburistični stranki pristojen za mednarodna vprašanja, in čigar starši prihajajo iz Gvajane.

51-letni Lammy je ob imenovanju za vodjo britanske diplomacije na družbenem omrežju X zapisal, da se svet spopada z velikimi izzivi, ob tem pa zagotovil, da bodo "znova povezali Veliko Britanijo za našo varnost in blaginjo doma".

Lammy je postal novi britanski zunanji minister. Foto: Reuters
Lammy je postal novi britanski zunanji minister. Foto: Reuters

Rachel Reeves je bila imenovana za finančno ministrico in je postala prva ženska na tem položaju v zgodovini. 45-letna Reeves je v preteklosti delala za britansko centralno banko in bo odgovorna za spoštovanje strogih proračunskih pravil ter hkrati za uveljavitev zvišanja nekaterih davkov v okviru Starmerjevih načrtov davčne politike.

"Gospodarska rast je bila misija laburistične stranke. Zdaj je to nacionalna misija. Začnimo delo," je v prvi izjavi dejala Reeves.

Yvette Cooper je bila imenovana na čelo ministrstva za notranje zadeve, ki velja za zelo zahteven resor, saj jo med drugim čaka vprašanje priseljevanja in nezakonitih migracij, kar je bila glavna tema v predvolilni kampanji.

Za ministrico za pravosodje je Starmer izbral Shabano Mahmood. Obrambni resor bo vodil veteran v vrstah laburistov John Healey, medtem ko je bil nekdanji vodja stranke Ed Miliband imenovan za ministra za energijo.

Kdo je Keir Starmer?

Keir Starmer, ki je zase večkrat povedal, da izhaja iz delavskega razreda, se je rodil v Londonu očetu orodjarju in materi medicinski sestri. Z nenavadno izbiro imena naj bi se njegova starša poklonila ustanovitelju laburistične stranke Keiru Hardieju. Obiskoval je gimnazijo, ki je dve leti po njegovem vpisu postala zasebna šola in njegovo šolnino je do 16. leta nato plačeval mestni svet. Po končani srednji šoli je kot prvi iz svoje družine odšel na univerzo - najprej v Leeds, nato pa je na Oxfordu študiral pravo.

V okviru delovanja kot odvetnik je med drugim na Karibih in v Afriki branil zapornike, ki jim je grozila smrtna kazen. V poznih 90. letih je svoje storitve brezplačno nudil aktivistom, ki jih je McDonald's preganjal zaradi deljenja letakov, ki so pod vprašaj postavljali nekatere trditve podjetja.

Leta 2008 je bil imenovan na čelo javnega tožilstva, na najvišji tožilski položaj v Angliji in Walesu. Kraljica Elizabeta II. mu je za njegove zasluge na področju kazenskega prava podelila plemiški naziv "sir", a ga redko uporablja.

Poslanec je postal leta 2015, vajeti laburistične stranke pa je prevzel aprila 2020. Podporniki v njem vidijo zanesljivega človeka, čigar stališča temeljijo bolj na pragmatizmu kot pa na ideologiji. Kritiki medtem pri njem pogrešajo bolj jasna in trdna stališča, menijo tudi, da mu ni uspelo izrisati jasne vizije za državo. Na javnih nastopih pogosto deluje zadržan. (vir: STA)

Mnogi konservativci izgubili sedež

Konservativci se tako po 14 letih poslavljajo z oblasti. Še leta 2019 so na volitvah dobili 365 sedežev. Volivci so jih očitno kaznovali za težave, ki so se nakopičile, med drugim za vse višje življenjske stroške in slabe javne storitve.

Sunak bo sicer ostal v poslanskih klopeh, saj je bil znova izvoljen v parlament v okrožju Richmond na severu Anglije. Med tistimi konservativci, ki jih v parlamentu ne bo več, pa sta tudi dosedanji obrambni minister Grant Shapps in Penny Mordaunt, ki je bila v preteklosti kandidatka za vodjo stranke. Izpadla je tudi nekdanja premierka Liz Truss.

Farage prvič v poslanskih klopeh

Volitve je zaznamoval tudi uspeh drugih strank. Na tretje mesto so se uvrstili liberalni demokrati, ki bodo imeli predvidoma 71 poslancev, kar je zanje velik uspeh, saj so v zadnjem mandatu ob izteku zasedali 15 sedežev. Njihov vodja Ed Davey je to pozdravil kot najboljši izid stoletja.

Zgodovinskega rezultata se veselijo tudi v desni populistični stranki Reform UK, ki je dobila štiri sedeže. Glede na to, da na zadnjih volitvah niso dobili nobenega poslanca, je to uspeh, čeprav so jim jih ankete napovedovale celo 13. Poslanski sedež je v osmem poskusu osvojil tudi njen vodja Nigel Farage.

Podobno so štiri poslance osvojili Zeleni, ki so imeli doslej v parlamentu enega predstavnika. Sovoditeljica stranke Carla Denyer se je veselila zmage v osrednji volilni enoti v Bristolu.

Da so se volivci pripravljeni vse bolj obračati na politike zunaj osrednjih strank, kaže tudi uspeh številnih neodvisnih kandidatov, ki jih bo v spodnjem domu parlamenta največ doslej. Med njimi so številni, ki so svojo kampanjo vodili na propalestinskih stališčih in v svojih enotah porazili kandidate laburistov.

Ni pa štetje glasov prineslo dobrih novic za Škotsko nacionalno stranko (SNP), ki je zmagala le v osmih od 57 volilnih okrožij na Škotskem, medtem ko je bila doslej z 48 poslanci tretja največja stranka v parlamentu. V tem delu države je dominantna sila znova uspelo postati laburistom, ki so bili tam prevladujoči že do leta 2010. Gre za velik udarec tudi za prizadevanja stranke za vnovičen referendum o neodvisnosti.

Volitev se je sicer udeležilo nekaj manj kot 60 odstotkov od 48 milijonov registriranih volivcev, sedem odstotnih točk manj kot pred petimi leti.

Prepričljiva zmaga laburistov na volitvah v Združenem kraljestvu

Čestitke laburistom prihajajo z vsega sveta

Iz Evropske unije in sveta prihajajo čestitke laburistom in njihovemu voditelju Keiru Starmerju za zmago na volitvah. Predsednik Evropskega sveta Charles Michel je sporočil, da se veseli sodelovanja z novo vlado. Michel je zmago laburistov označil za zgodovinsko. "Veselim se sodelovanja s tabo in tvojo vlado v tem novem ciklu za Združeno kraljestvo," je zapisal na omrežju X.

Čestitke je Starmerju na omrežju X poslala tudi predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola. "V našem skupnem interesu kot zaveznikov in partnerjev je, da še naprej tesno sodelujemo," je zapisala glede nekdanje članice Evropske unije, ki je skupnost zapustila pred štirimi leti.

Tudi estonska premierka Kaja Kallas, ki naj bi postala nova visoka zunanjepolitična predstavnica Unije, je ob čestitki poudarila pomen britanske zavezanosti skupni varnosti.

Tudi kanadski premier Justin Trudeau je izrazil upanje v skupno delo za "gradnjo bolj napredne, poštene prihodnosti za ljudi na obeh straneh Atlantika". "Spraviva se na delo, prijatelj," je zapisal na omrežju X.

Za prijatelja je Starmerja označil tudi avstralski premier Anthony Albanese, ki se prav tako veseli konstruktivnega sodelovanja.

Laburistom je čestital tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, ki se je ob tem Sunaku zahvalil za neomajno britansko podporo. "Ukrajina tega nikoli ne bo pozabila," je zapisal.

Čestitke Goloba in Fajon

Starmerju je ob imenovanju za premierja čestital tudi slovenski premier Robert Golob, ki je dejal, da se veseli sodelovanja z njim pri nadaljnji krepitvi dvostranskih odnosov ter nadgradnji sodelovanja med EU-jem in Združenim kraljestvom.

"Čestitke Keir Starmer ob vašem imenovanju za predsednika vlade Združenega kraljestva. Veselim se sodelovanja z vami pri nadaljnji krepitvi naših dvostranskih vezi in nadgradnji sodelovanja med EU in Združenim kraljestvom," je prek vladnega profila na omrežju X sporočil Golob.

Po imenovanju ministrov nove britanske vlade je čestitke novemu kolegu Davidu Lammyju namenila tudi zunanja ministrica Tanja Fajon. Kot je na omrežju X zapisalo ministrstvo za zunanje in evropske zadeve, sta Slovenija in Združeno kraljestvo spletla močne prijateljske vezi in visoko stopnjo zaupanja. "Veselimo se dobrega sodelovanja, ki bo temeljilo na skupnih vrednotah, pogledih in interesih," je poudarila Fajon.

Kremelj ne vidi možnosti za normalizacijo odnosov

Iz Kremlja so medtem v luči zmage laburistov sporočili, da niso optimistični glede kakršnihkoli sprememb v odnosih med Londonom in Moskvo. "Kolikor lahko razberemo iz njihovih prejšnjih izjav, niso naklonjeni nikakršni prožnosti ali ustvarjalnosti pri normalizaciji dvostranskih rusko-britanskih odnosov," je dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

Starmer postal novi britanski premier