Nemčija se spopada s porastom skrajne desnice. Foto: AP
Nemčija se spopada s porastom skrajne desnice. Foto: AP

61-letna županja je namreč več mesecev prejemala grožnje, ker je obsodila zločin iz sovraštva proti beguncu, poroča nemški portal Deutsche Welle.

Leta 2016 je namreč četverica moških napadla duševno prizadetega iraškega begunca in ga privezala ob drevo. Županja Martina Angermann je obsodila dejanje napadalcev, po tem pa je začela prejemati grožnje s smrtjo in pošto s sovražno vsebino skrajno desničarskih skupin.

Martina Angermann je pravosodno ministrico, prav tako socialdemokratko, Christine Lambrecht, večkrat pozvala k strožji zakonodaji proti zločinom iz sovraštva in ekstremizmu.

Nato je odšla na bolniški dopust, pozneje pa je zaprosila za predčasno upokojitev, pri čemer se je sklicevala na zdravstvene razloge.

Ministrica Christine Lambrecht je v petek dejala, da vlada načrtuje strožje ukrepe proti zločinom iz sovraštva. Obsodila je dogodke, ki so privedli do odstopa županje.

"Ko se ljudje nehajo ukvarjati s svojo skupnostjo zaradi groženj in žalitev, je naša demokracija v nevarnosti," je dejala pravosodna ministrica, ki je izrazila solidarnost z Martino Angermann.

Mestece Arnsdorf z okoli 5.000 prebivalci se nahaja v nemški deželi Saška, kjer je po septembrskih volitvah skrajno desna Alternativa za Nemčijo (AfD) postala druga najmočnejša stranka. Socialdemokrati so zdrsnili na peto mesto.