Na kongresu so volili tudi kandidate za evropske volitve prihodnje leto. Na fotografiji trenutni evropski poslanec Maximilian Krah. Foto: Reuters
Na kongresu so volili tudi kandidate za evropske volitve prihodnje leto. Na fotografiji trenutni evropski poslanec Maximilian Krah. Foto: Reuters

AfD se trenutno po priljubljenosti uvršča za konservativni opozicijski CDU in pred vse tri vladne stranke. Sporočilo stranke je, da je pripravljena na vladanje. Preostale parlamentarne stranke se skušajo ograditi od prihodnjega sodelovanja z njo. Vprašanje je, kako to storiti, če bo AfD postal močna politična sila.

Alternativa za Nemčijo je bila pred desetimi leti ustanovljena na zahodu, plodna tla pa je našla zlasti na vzhodu države. AFD kot protestna stranka proti evru, priseljencem, zlasti muslimanom, in proti Evropski uniji včasih zagovarja razpustitev EU-ja ali izstop Nemčije. Na tokratnem kongresu, na katerem so delegati volili kandidate za evropske volitve prihodnje leto, je v ospredje podala ubeseditev: spreminjanje in razkrajanje Unije od znotraj.

Bolj jasno kot do EU-ja stranka izraža stališče do Rusije. Predsednik AFD-ja Tino Chrupalla je dejal, da je nemška vlada zavzela enostransko stališče Zahoda in prezrla ruske varnostne interese, namesto da bi v konfliktu delovala nevtralno.

V Magdeburgu so se zbrali tudi nasprotniki stranke, med njimi tudi
V Magdeburgu so se zbrali tudi nasprotniki stranke, med njimi tudi "babice". Foto: EPA

Navezava na Rusijo in vedno bolj skrajno desna stališča pomenijo, da stranko AFD ves čas opazuje notranja obveščevalna služba. Vlada in druge opozicijske stranke se od nje ograjujejo.

CDU-CSU za zdaj še zavrača sodelovanje

Vodja konservativnega CDU-CSU-ja Friedrich Merz je prejšnji teden dejal, da njegova stranka ne bo sodelovala z AfD-jem na zveznih in deželni zakonodajni ravni. To pa po njegovih besedah ne velja za mestne oblasti. "Seveda je treba v lokalnih parlamentih skupaj iskati poti za oblikovanje mesta ali četrti," je dejal.

Po tej izjavi se je na Merza iz lastne stranke usul plaz ogorčenja in pozivov, da mora CDU med sabo in AfD na vseh ravneh brez izjeme postaviti požarni zid.

AfD računa na nadaljnjo rast podpore

AfD računa na to, da bo gradnja zidov sčasoma zaradi vse večjega vpliva stranke postala nemogoča. Politični analitiki in ne nazadnje tudi kancler Olaf Scholz so prepričani, da se bo zdaj 22-odstotna podpora AFD-ju do parlamentarnih volitev prepolovila.

Vendar se bo to zgodilo le, če bodo druge vladne in opozicijske stranke uspešno reševale skrbi Nemcev na vzhodu in zahodu zaradi naraščajočih cen hrane in energentov, prihoda beguncev in migrantov ter drage podnebne politike.

Skrajno desna Alternativa za Nemčijo praznuje deset let