Albin Kurti želi v zameno za umik carin ugodne ukrepe tudi od Srbije. Foto: EPA
Albin Kurti želi v zameno za umik carin ugodne ukrepe tudi od Srbije. Foto: EPA

Vršilec dolžnosti premierja Albin Kurti je ob odpravi carin napovedal tudi recipročni ukrep, po katerem bo srbsko blago, ki bo vstopalo na Kosovo, moralo biti opremljeno z dokumentacijo, ki dokazuje njegovo kakovost. Blago s Kosova mora za vstop v Srbijo že imeti takšna dokazila, poroča nemški portal Deutsche Welle (DW). Za proizvode iz BiH-a so carine odpravili brezpogojno.

Kosovo je carine na srbsko blago uvedlo novembra 2018 kot odgovor na prizadevanja Srbije, da se Kosovu prepreči včlanitev v mednarodne agencije, kot je Interpol.

Carine v enaki višini so uvedli tudi na blago iz BiH-a in popolnoma prepovedali uvoz blaga, ki Kosova ne naslavlja kot "Republika Kosovo".

Zaradi spora o carinah so propadli pogovori med Beogradom in Prištino, ki so od leta 2011 potekali ob posredovanju EU-ja.

Ta mesec je Kosovo sicer že delno odpravilo carine na surovine iz Srbije.
Kurti je dejal, da bodo novi ukrepi veljali do 15. junija, nato pa bodo preklicani, če ne bodo deležni recipročnih ukrepov.

Kurti je dodal, da so recipročnost z Beogradom uvedli v skladu s sporazumom Cefta in evropskimi trgovinskimi praksami.

Vodja kosovske carine Adriatik Stavileci je sporočil, da je po odpravi carin prvi tovornjak s proizvodi iz Srbije že prečkal mejo.

Beograd: Odprava carin je lažna novica

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je kosovsko potezo označil za trik.

Direktor urada za Kosovo v srbski vladi Marko Đurić je v odzivu dejal, da gre za lažno novico, saj da je Kurti samo napovedal "začasno in pogojno odpravo carin", hkrati pa uvaja kazenske ukrepe proti srbskim državljanom in gospodarstvu, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Medtem pa je visoki zunanjepolitični predstavnik Unije Josep Borrell odločitev Prištine pozdravil.

Srbski mediji so poročali, da je srbsko gospodarstvo zaradi kosovskih carin letno izgubilo okoli 400 milijonov evrov, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Kurtijeva vlada padla zaradi nezaupnice

Zoper Kurtijevo vlado je bila nedavno izglasovana nezaupnica tudi zaradi njenega ukrepanja glede pandemijo novega koronacirusa. Kurti je trenutno vršilec dolžnosti premierja.

Kosovski predsednik Hashim Thaci je medtem začel posvete z vodji parlamentarnih strank o možnosti imenovanja mandatarja za sestavo nove vlade, saj si v času pandemije novega koronavirusa ne želi novih volitev.

Kurti, ki vodi stranko Samoopredelitev (Vetevendosje), je po kratkem posvetu s Thacijem sporočil, da ga je pozval, naj v skladu z ustavo razpiše nove predčasne parlamentarne volitve. Vodja koalicijske Demokratske zveze Kosova (LDK) Isa Mustafa pa je po posvetu s Thacijem sporočil, da zaradi pandemije ni možnosti za razpis novih volitev. O možnih mandatarjih sicer s predsednikom nista govorila, je dodal.

Kosovo je razglasilo neodvisnost leta 2008, a Srbija tega ni priznala. Kosovo je delno priznana država in ni članica ZN-a. Ne priznava je pet članic EU-ja.