Thacija je posebno sodišče v Haagu v sredo obtožilo vojnih zločinov. Foto: Reuters
Thacija je posebno sodišče v Haagu v sredo obtožilo vojnih zločinov. Foto: Reuters

Vseeno pa bo Hoti sodeloval na današnjih pogovorih v Bruslju s predstavniki Evropske unije. Hoti naj bi se sestal s predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen, predsednikom Evropskega sveta Charlesom Michelom, evropskim komisarjem za širitev Oliverjem Varhelyijem in predsednikom odbora Evropskega parlamenta za zunanje odnose in podpredsednikom EPP-ja Davidom McAllistrom.

Srečanja naj bi bila namenjena pripravam na pogovore v Beli hiši, ki jih zdaj sicer očitno ne bo, govorili pa naj bi tudi o skupnem boju proti pandemiji koronavirusa, o gospodarskem sodelovanju in liberalizaciji vizumov za državljane Kosova.

Pot v Washington najprej odpovedal Thaci

Hoti je predtem na Twitterju zapisal, da je zaradi obtožnice obvestil posebnega odposlanca ZDA za dialog Beograda in Prištine Richarda Grenella, da ne more sodelovati na sestanku 27. junija. "Zaradi novih dogodkov v Prištini, zaradi obtožnice, ki jo je vložilo tožilstvo posebnega sodišča, se moram vrniti v svojo državo," je zapisal.

Hoti, ki je vodenje kosovske vlade prevzel ta mesec, je že po nekaj dneh na položaju odpravil omejitve uvoza blaga za Srbijo in s tem odprl pot za nadaljevanje pogajanj. Foto: Reuters
Hoti, ki je vodenje kosovske vlade prevzel ta mesec, je že po nekaj dneh na položaju odpravil omejitve uvoza blaga za Srbijo in s tem odprl pot za nadaljevanje pogajanj. Foto: Reuters

Pot v Washington je najprej odpovedal Thaci, ko je tožilstvo v sredo objavilo obtožnico proti njemu. A sprva je Grenell napovedal, da bodo pogovori vseeno potekali, in sicer med Hotijem in srbskim predsednikom Aleksandrom Vučićem. Kot je zapisal, spoštuje Thacijevo odločitev, da ga na pogovore ne bo, "dokler se ne razrešijo pravnih vprašanj teh obtožb".

Grenell: Sestanek v Beli hiši preložen

Grenell je nato na Twitterju napovedal, da bodo sestanek v Beli hiši preložili na kasnejši datum.

Beograd in Priština sta leta 2011 pod okriljem EU začela pogajanja za normalizacijo odnosov, a so ta konec leta 2018 zašla v slepo ulico, potem ko je Priština uvedla carine na srbsko blago, Srbija pa vztraja pri kampanji za umik priznanja Kosova.

Hoti odpravil omejitve uvoza blaga

Hoti, ki je vodenje kosovske vlade prevzel ta mesec, je že po nekaj dneh na položaju odpravil omejitve uvoza blaga za Srbijo in s tem odprl pot za nadaljevanje pogajanj. Prejšnja premiera Ramush Haradinaj in Albin Kurti sta to zavračala.

Tožilstvo sodišča za vojne zločine na Kosovu v Haagu je v sredo sporočilo, da je že aprila vložilo obtožnico proti Thaciju in še devetim drugim osebam, ki jih bremeni vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti v konfliktu na Kosovu konec 90. let.

Po navedbah tožilstva so obtoženi odgovorni za skoraj sto umorov, pa tudi za številna mučenja, pregone in prisilna izginotja. Obtožnica sicer še ni pravnomočna, saj jo za zdaj še pregledujejo sodniki, ki imajo za to šest mesecev časa.

Zaradi obtožnice Thacija propadli pogovori v Beli hiši