52-letni Hashim Thaci (fotografija je arhivska) je na položaju predsednika Kosova dobra štiri leta, pred tem pa je bil med drugim prvi premier Kosova po njegovi osamosvojitvi leta 2008 in zunanji minister. Foto: EPA
52-letni Hashim Thaci (fotografija je arhivska) je na položaju predsednika Kosova dobra štiri leta, pred tem pa je bil med drugim prvi premier Kosova po njegovi osamosvojitvi leta 2008 in zunanji minister. Foto: EPA

Po navedbah tožilstva so obtoženi "odgovorni za skoraj sto umorov", pa tudi za številna mučenja, pregone in prisilna izginotja. Kot so pojasnili, je obtožnica v desetih točkah "rezultat dolgotrajne preiskave" in verjamejo, "da lahko vse obtožbe dokažejo brez utemeljenega dvoma".

Tožilstvo: Thaci in Veseli poskušala ovirati delo sodišča
Na sodišču so tožilci obtožnico sicer vložili že 24. aprila in zdaj še čakajo, da jo sodniki pregledajo oziroma da postane pravnomočna. Za to imajo šest mesecev časa. Potem ko aprila s tem niso seznanili javnosti, so se zdaj odločili objaviti podrobnosti, ker naj bi Thaci in eden od obtoženih Kadri Veseli večkrat poskušala "ovirati in spodkopavati" delo sodišča. Kot je tožilstvo še zapisalo v sporočilu za javnost, je dvojica poskušala preprečiti delo sodišča, "da ju ne bi privedli pred roko pravice". "S takšnimi dejanji sta Thaci in Veseli pokazala, da so jima osebni interesi pomembnejši od žrtev njunih zločinov, načela pravne države in celotnega naroda Kosova."

Thaci je bil eden od vojaških poveljnikov Osvobodilne vojske Kosova (OVK), ki se je v času konflikta v letih 1998-1999 borila za samostojnost Kosova in proti tedanjemu režimu srbskega predsednika Slobodana Miloševića.

Med desetimi obtoženimi je tudi Kadri Veseli, ki je v preteklosti  vodil kosovsko obveščevalno službo in bil predsednik parlamenta, leta 2016 pa je tudi nasledil Thacija na čelu stranke PDK. Foto: EPA
Med desetimi obtoženimi je tudi Kadri Veseli, ki je v preteklosti vodil kosovsko obveščevalno službo in bil predsednik parlamenta, leta 2016 pa je tudi nasledil Thacija na čelu stranke PDK. Foto: EPA

Sodišče začelo delovati leta 2018, financira ga EU, je del kosovskega pravosodnega sistema
Omenjeno posebno sodišče s sedežem v Haagu je začelo delovati poleti 2018 in se ukvarja z vojnimi zločini, ki naj bi jih med letoma 1998 in 2000 domnevno storili pripadniki OVK-ja. Delovanje sodišča financira EU, je pa del kosovskega pravosodnega sistema. Ustanovili so ga po objavi poročila posebnega poročevalca Sveta Evrope Dicka Martyja leta 2011, v katerem OVK-ju očitajo hude vojne zločine, od ugrabitev in množičnih usmrtitev do trgovine z njihovimi organi. Kosovske oblasti so sodišču razumljivo dolgo nasprotovale, saj so bili številni danes vodilni kosovski politiki vidni člani OVK-ja in ker ne obravnava zločinov, ki so jih na Kosovu zagrešili Srbi.

Thaci odpovedal udeležbo na pogovorih z Vučićem v ZDA
Thaci, ki je v različnih vlogah na oblasti vse od konca vojne, zanika vse obtožbe. Thaci bi moral sicer v soboto s srbskim vodstvom oziroma predsednikom Aleksandrom Vučićem začeti pogovore v Washingtonu. A je Thaci nekaj ur po vloženi obtožnici odpovedal udeležbo na pogovorih. Pogovori bodo kljub temu potekali med Vučićem in kosovskim premierom Avdullahom Hotijem.

To srečanje naj bi pomagalo obnoviti dialog o normalizaciji odnosov med Beogradom in Prištino, ki je zašel v slepo ulico konec leta 2018, ko je Priština uvedla carine na srbsko blago, Srbija pa vztraja pri kampanji za umik priznanja Kosova.