Mario Draghi. Foto: Reuters
Mario Draghi. Foto: Reuters

Danes se je sestal s predstavniki Gibanja petih zvezd in skrajno desne Lige, ki so mu izrekli načelno podporo.

Draghiju je že v petek uspelo na svojo stran pridobiti nekaj pomembnih političnih akterjev, kot so levosredinska Demokratska stranka (PD), manjša stranka Živa Italija nekdanjega premierja Mattea Renzija in desnosredinska stranka Naprej Italija (FI) prav tako nekdanjega premierja Silvia Berlusconija.

Danes je skušal Draghi, ki se ga je zaradi uspešnega boja s finančno krizo, ko je bil na čelu Evropske centralne banke, prijel vzdevek Super Mario, o sodelovanju prepričati še predstavnike Gibanja petih zvezd in skrajno desne Lige, katerih podpora je ključna.

V Ligi so izrazili pripravljenost, da podprejo novo, že 67. italijansko vlado po drugi svetovni vojni. "Smo pripravljeni. Smo največja politična sila v državi, smo sila, ki bi morala biti v vladi, drugače od nekaterih mi ne mislimo, da lahko gremo naprej tako, da vedno govorimo ne," je po pogovorih z Draghijem izjavil vodja Lige Matteo Salvini.

Draghi je bil svoj čas na čelu ECB-ja. Foto: Reuters
Draghi je bil svoj čas na čelu ECB-ja. Foto: Reuters

Bo Conte novi zunanji minister?

Srečanju z Ligo je sledilo srečanje z Gibanjem petih zvezd, na katerem je med drugim sodeloval tudi eden njegovih ustanoviteljev, komik Beppe Grillo. Začasni vodja gibanja Vito Crimi je po pogovorih poudaril, da Italija predvsem čim prej potrebuje novo vlado, in dodal, da bodo, ko bo ta prišla, lojalni.

Vodstvo gibanja je predvsem navedlo željo po nadaljevanju dosedanjega dobrega sodelovanja s socialdemokrati (PD), s katerimi so bili v preteklem letu in pol skupaj v vladi pod vodstvom premierja Giuseppeja Conteja. Na pogovorih je bil navzoč tudi sam Conte, sicer nestrankarski politik, ki pa naj bi se zdaj po pričakovanjih pridružil Gibanju petih zvezd in po ugibanjih nekaterih morda celo postal novi zunanji minister.

Vodstvo Gibanja petih zvezd – to je s približno tretjino vseh poslancev najmočnejša sila v italijanskem parlamentu – je sicer že pred današnjim dnem zavrnilo možnost, da bi podprli tehnično vlado pod Draghijevim vodstvom. Edina možna vlada je po njihovem mnenju politična vlada, a tudi glede tega naj bi bili v stranki razdeljeni.

Giuseppe Conte ob prihodu na pogovore. Foto: Reuters
Giuseppe Conte ob prihodu na pogovore. Foto: Reuters

Italijani Draghija podpirajo

Zdaj naj bi bili na vrsti pogovori s predstavniki civilne družbe in socialnih partnerjev, nato pa bo prihodnji teden sledil drugi krog pogovorov s političnimi strankami. Draghi bi takrat morda lahko s seboj imel že tudi seznam potencialnih ministrov.

Potem ko je s premierskega položaja nedavno odstopil Conte, je italijanski predsednik Sergio Mattarella mandat za sestavo nove vlade v sredo na presenečenje mnogih podelil Draghiju. Ta ga je sprejel in izrazil prepričanje, da bodo našli enotnost, nato pa nemudoma začel pogovore. Če mu ne bo uspelo, se Italiji obetajo predčasne volitve.

Kot poroča Corriere della Sera, izbiro Draghija za mandatarja podpira več kot 60 odstotkov Italijanov, kar 48 odstotkov pa jih meni, da je glavni krivec za politično krizo v času pandemije Renzi. Najbolj priljubljeni politik v državi medtem ostaja Conte, ki ga podpira 28 odstotkov vprašanih.