Moskovčani med polaganjem rož v spomin na Navalnega. Foto: Reuters
Moskovčani med polaganjem rož v spomin na Navalnega. Foto: Reuters

"Ne bomo sprejeli takšnih zahtev," je glede pozivov k mednarodni preiskavi smrti Navalnega dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dimitrij Peskov. Dodal je, da to razumejo kot vmešavanje v notranje zadeve.

Peskov je kot neutemeljene zavrnil tudi obtožbe vdove Navalnega Julije Navalne, da je njenega moža ubil ruski predsednik Vladimir Putin.

Navalna je v ponedeljek objavila posnetek, v katerem je dejala, da je Putin ubil njenega moža, ob tem pa napovedala, da bo nadaljevala njegovo delo.

Srečala se je tudi z zunanjimi ministri članic Evropske unije. Visoki zunanjepolitični predstavnik EU-ja Josep Borrell je po srečanju z Navalno sporočil, da bosta Putin in njegov režim odgovarjala za smrt Navalnega. Zvrstili so se tudi pozivi k mednarodni preiskavi.

Tiskovna predstavnica Navalnega Kira Jarmiš je sicer izrazila dvom, da bo Rusija v bližnji prihodnosti družini predala njegovo truplo. Peskov je v ponedeljek dejal, da preiskava smrti še poteka.

Aleksej Navalni je v petek umrl med prestajanjem 19-letne kazni v zaporu na skrajnem severu Rusije. Vzrok njegove smrti uradno še ni znan.

Sorodna novica Fajon: Odgovornost za smrt Navalnega je na strani Putina, veleposlaniku smo izrazili ogorčenje

Brat Navalnega na seznamu iskanih oseb

Rusko notranje ministrstvo je medtem sporočilo, da je na seznam iskanih oseb uvrstilo Olega Navalnega, brata preminulega opozicijskega politika. Zoper njega so namreč uvedli nov kazenski postopek, katerega podrobnosti pa za zdaj še niso znane, poroča ruska tiskovna agencija Tass.

Moskovsko sodišče je leta 2021 Olegu Navalnemu izreklo enoletno pogojno kazen, ker je ljudi pozival, naj se udeležijo shoda v podporo njegovemu bratu, s čimer je kršil omejitve, uvedene zaradi covida-19. Zaradi kršitve pogojne kazni je bil nato februarja 2022 v odsotnosti obsojen na eno leto zapora.

Kje trenutno prebiva Oleg Navalni, ni znano. Leta 2021 je namreč odpotoval na Ciper in se ni več vrnil v Rusijo, poroča portal Euronews.

Washington sprejema nove sankcije

ZDA bodo v petek objavile nove sankcije proti Rusiji zaradi smrti Navalnega, je sporočila Bela hiša. Nove sankcije bodo sovpadale tudi z drugo obletnico ruske invazije v Ukrajini, ki se je začela 24. februarja 2022.

"Po navodilu predsednika Bidna bomo v petek objavili obsežen sveženj sankcij, da bi Rusija odgovarjala za to, kar se je zgodilo gospodu Navalnemu," je novinarjem povedal tiskovni predstavnik Sveta za nacionalno varnost ZDA John Kirby.

"Ne glede na to, kakšno zgodbo se ruska vlada odloči povedati svetu, je jasno, da sta za to odgovorna predsednik Putin in njegova vlada," je še dejal Kirby in rusko vlado pozval k transparentni preiskavi smrti Navalnega.

Po Kirbyjevih besedah bodo nove sankcije tudi "odgovor na zlobno in surovo rusko vojno", ki traja že dve leti. Ob tem sicer ni povedal, kaj točno naj bi vsebovale.