Ministrica Tanja Fajon je izrazila tudi kritiko aretacij ljudi, ki so se v preteklih dneh v Rusiji javno poklonili spominu pokojnika. Foto: BoBo/Borut Živulović
Ministrica Tanja Fajon je izrazila tudi kritiko aretacij ljudi, ki so se v preteklih dneh v Rusiji javno poklonili spominu pokojnika. Foto: BoBo/Borut Živulović

Kot je dejala ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon, je po njenem prepričanju odgovornost za smrt ruskega opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega na strani ruskega predsednika Vladimirja Putina.

Slovenija je ob tem Rusijo pozvala, naj omogoči izvedbo mednarodne neodvisne preiskave smrti opozicijskega politika. Kot je ministrica poudarila na skupni novinarski konferenci z jordanskim kolegom Ajmanom Safadijem, ki je na uradnem obisku, je Slovenija namreč v preteklosti že pozivala Moskvo, naj poskrbi za varnost in zdravje zaprtega Navalnega.

Ministrica je bila kritična tudi do aretacij ljudi, ki so se v preteklih dneh javno poklonili spominu pokojnika. Ob tem je pozivala k izpustitvi teh ljudi, kot tudi vseh političnih zapornikov, ki delijo usodo Navalnega. "Za zločine ni odgovoren ruski narod," je poudarila Fajon.

Štucin: Slovenija bo najverjetneje podprla sankcije proti odgovornim

Sorodna novica Po smrti Navalnega ruske oblasti prijele več kot 400 ljudi

Državni sekretar na zunanjem ministrstvu Marko Štucin je medtem ob prihodu na zasedanje ministrov za evropske zadeve v Bruslju pojasnil, da so pogovor z ruskim veleposlanikom Timurjem Ejvazovom opravili zjutraj. "Rusijo smo pozvali, da čim prej izvede neodvisno mednarodno preiskavo, ki bo razjasnila okoliščine, in tudi da izpusti vse preostale zapornike, ki so na podlagi podobnih neutemeljenih obtožb zaprti po ruskih zaporih," je podobno kot ministrica dejal tudi Štucin.

Dodal je, da pogovori na ravni EU-ja o morebitnih ukrepih v odziv na smrt Navalnega še potekajo. Bo pa Slovenija po njegovih besedah najverjetneje podprla sankcije proti odgovornim, ki jih je v ponedeljkovi izjavi v imenu Unije omenil tudi visoki zunanjepolitični predstavnik Josep Borrell.

Navalnemu se je poklonila tudi slovenska veleposlanica v Rusiji

47-letni Navalni je v petek preminil v zaporu na severu Rusije. Okoliščine še niso znane.
Pokloni pokojnemu oporečniku se vrstijo tudi zunaj Rusije. Tudi v Sloveniji so številni odložili cvetje in prižgali sveče pred nemškim veleposlaništvom, kjer visi tudi izjava nemške zunanje ministrice Annalene Baerbock, da je Navalni predstavljal svobodno in demokratično Rusijo in da je zaradi tega umrl.

Medtem pa se je v Moskvi v ponedeljek Navalnemu poklonila slovenska veleposlanica v Rusiji Darja Bavdaž Kuret, ki je položila cvetje na spomenik žrtvam politične represije Moskvi.