Srečanje, ujeto v objektiv. Foto: AP
Srečanje, ujeto v objektiv. Foto: AP

Pred kratkim je na gradu Balmoral pred kraljico Elizabeto II. kot nova premierka prisegla Liz Truss. "Tam sem bila, da fotografiram njeno srečanje z novo predsednico vlade," je dejala Jane Barlow, ki je sicer med tem, ko so čakali, da Truss prispe na škotsko kraljevo posestvo, posnela tudi nekaj portretov 96-letne monarhinje.

Fotografinja je priznala, da je bila po njenem mnenju najboljša fotografija prav tista, na kateri je vladarica sama. "Zdaj je postala še pomembnejša," je poudarila in dodala, da se takrat seveda ni zavedala, da je postala avtorica zadnje javne fotografije zdaj že pokojne britanske kraljice.

Delila je sicer, da je z Elizabeto II., ki je na prestolu bila kar 70 let, klepetala o slabem vremenu, njeno razpoloženje pa se ji je zdelo vedro. "Velikokrat se mi je nasmehnila," je povedala Škotinja, ki je plemkinjo sicer opisala kot "malce slabotno, a dobre volje". Barlow, ki je kraljico v objektiv ujela le nekaj dni pred smrtjo, je dejala, da ji je bilo fotografiranje v čast.

Pogovor o očetu, možu, konjih in veri

Svojo zgodbo o tem, kakšna je bila kraljica v zadnjem tednu življenja, je delil tudi duhovnik Iain Greenshields. Ta je prejšnjo soboto z njo večerjal, v nedeljo pa tudi kosil. Dejal je, da je bila kraljica prečudovita družba, delovala pa je "vitalna".

Elizabeta II. in nova premierka Liz Truss. Foto: AP
Elizabeta II. in nova premierka Liz Truss. Foto: AP

"V sobo je vstopila krhka ženska, a vseeno je bil prisoten občutek, kdo je – lep velik nasmeh, nemudoma se počutiš umirjenega, takoj se s tabo zaplete v pogovor, vse, kar bi pričakoval od monarhinje," je delil Greenshields.

V pogovoru med obedom naj bi se dotaknila njenega pokojnega očeta in moža, konjev, vere, pa tudi ljubezni do Balmorala, ki naj bi bil eden izmed njenih najljubših krajev. Ko je zapustil posestvo, se mu je zdela zelo optimistična, čeprav so vedeli, da je šibkega zdravja, pa še vedno ne more verjeti, da se je to v nekaj dneh tako poslabšalo.