Največ nasilja je v velikih mestih, kot so Stockholm, Malmö, Göteborg. Foto: EPA
Največ nasilja je v velikih mestih, kot so Stockholm, Malmö, Göteborg. Foto: EPA

"Smrtonosno nasilje s strelnim orožjem se je povečalo in žal je letos doseglo nov krvav rekord," je v ponedeljek sporočil minister za pravosodje Gunnar Strommer.

Švedska ima daleč največ umorjenih s strelnim orožjem med skandinavskimi državami, saj so bili letos v sosednji Norveški štirje taki primeri, štirje tudi na Danskem, medtem ko na Finskem le dva.

Po besedah Stgrommerja število umorjenih predstavlja vrh ledene gore nasilja in organiziranega kriminala, ki sta pognala globoke korenine v nekaterih delih družbe.

Po podatkih švedskega nacionalnega sveta za preprečevanje kriminala je bilo lani na Švedskem umorjenih 45 ljudi, pred desetimi leti pa je bilo to število 17. Kot še kažejo podatki, je Švedska v zadnjih dveh desetletjih prešla z enega najnižjih deležev nasilja tolp na enega najvišjih.

Pravosodni minister je zaradi skrb vzbujajočih podatkov napovedal, da bo vlada ustanovila poseben svet znotraj ministrstva, ki bo koordiniral boj proti kriminalu tolp. "Nobena spodobna družba ne more sprejeti tega, da je enkrat na teden nekdo ustreljen ... na odprtem na ulici," je dejal Strommer.

Vladajoča desnica obljublja strožje ukrepe

Za boj proti kriminalu in uličnemu nasilju je prejšnja vlada pod vodstvom socialdemokratov med drugim okrepila policijske sile in uvedla strožje kazni za kazniva dejanja s strelnim orožjem.

A trenda ji vseeno ni uspelo obrniti in prav porast uličnega nasilja je bil eden od glavnih razlogov za njen poraz na septembrskih volitvah proti koaliciji desnih strank, ki so obljubljale strožje ukrepe proti kriminalu.

Zdajšnja vlada je tako zdaj napovedala vzpostavitev območij za ustavljanje in preiskovanje, podvojitev kazni za zločine, ki so povezane s tolpami, in razširitev možnosti za prisluškovanje storilcem kaznivih dejanj.

Švedski premier Ulf Kristersson je napovedane ukrepe označil kot največje prizadevanje za boj proti organiziranemu kriminalu v sodobni švedski zgodovini.