Pripadniki Kforja so z bodečo žico zavarovali tudi občinsko zgradbo v Leposaviću. Foto: Reuters
Pripadniki Kforja so z bodečo žico zavarovali tudi občinsko zgradbo v Leposaviću. Foto: Reuters

Na večinsko srbskem severu Kosova se nadaljujejo protesti. V Zvečanu, kjer so se v ponedeljek demonstranti spopadli s pripadniki Kforja, se je zbralo več tisoč ljudi, ki so razgrnili 250-metrsko srbsko trobojnico. Kfor je medtem okrepil bodečo žico, ki so jo okoli občinske stavbe postavili v torek.

Protest v Zvečanu poteka mirno, nekdanji predsednik občinske skupščine Srđan Milosavljević pa je ponovil zahteve lokalnih Srbov po umiku kosovske policije ter novoizvoljenih županov, etničnih Albancev. Prav tako je pozval k izpustitvi dveh pridržanih srbskih protestnikov, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Milosavljević je ob tem udeležence shoda pozval, naj ne napadajo pripadnikov Natovega kontingenta.

Znotraj objektov v občinah Zvečan, Leposavić in Zubin Potok medtem še vztrajajo kosovski policisti, še navaja Tanjug.

Tudi v Zubinem Potoku in Leposaviću so se zjutraj zbrali protestniki, poroča srbska javna radiotelevizija RTS.

Slovenska vojska na Kosovo ne bo napotila dodatnih sil

Slovenska vojska na Kosovo trenutno ne napotuje dodatnih sil, so za STA potrdili na ministrstvu za obrambo. Potem ko je v ponedeljek na severu Kosova izbruhnilo nasilje med srbskimi protestniki in pripadniki enot tamkajšnje Natove misije Kfor, ki so jih hoteli razgnati, je Nato napovedal, da bo na Kosovo poslal dodatnih 700 vojakov, ki bodo okrepili enote z okoli 3800 pripadnik Kforja.

V silah Kfor na Kosovu trenutno deluje nekaj več kot 90 pripadnic in pripadnikov Slovenske vojske, ki v ponedeljkove nemire niso bili neposredno vpleteni. Nadaljujejo z opravljanjem rednih nalog s ciljem vzdrževanja varnega in stabilnega okolje, pri čemer še naprej upoštevajo vse zaščitne ukrepe, poudarja Slovenska vojska.

ZDA in Francija kritizirajo Kurtija

ZDA so znova kritizirale odločitev kosovskih oblasti, da na silo postavijo nove župane na severu Kosova, in Prištino izključile iz vojaških vaj, ki trenutno potekajo v Evropi. Washington je obsodil tudi nasilje nad pripadniki Kforja.

Srbski protestniki. Foto: EPA
Srbski protestniki. Foto: EPA

"Odločitev kosovske vlade, da izsili dostop do občinskih stavb, je močno in po nepotrebnem zaostrila napetosti. Premier Kosova Albin Kurti in njegova vlada bi morala zagotoviti, da izvoljeni župani opravljajo svoje prehodne naloge z nadomestnih lokacij zunaj občinskih stavb, in umakniti policijske sile iz bližine," je v torek sporočil ameriški zunanji minister Antony Blinken, ki je pozval vse strani k takojšnjemu ukrepanju za zmanjšanje napetosti.

Blinken je v torkovi izjavi še dejal, da bi srbski predsednik Aleksandar Vučić moral znižati v ponedeljek zvišano stopnjo pripravljenosti srbskih oboroženih sil in pozvati kosovske Srbe, naj prenehajo izzivati sile Kforja ter se vzdržijo nadaljnjega nasilja. "Tako Kosovo kot Srbija bi se morala nemudoma ponovno vključiti v dialog za normalizacijo odnosov, ki ga spodbuja EU," je še dodal.

Kosovskega premierja je kritiziral tudi francoski predsednik Emmanuel Macron in napovedal tristransko srečanje, na katerem bo sodeloval tudi nemški kancler Olaf Scholz, poroča Guardian.

Kurti "pripravljen razmisliti" o predčasnih volitvah

Albin Kurti je medtem na varnostni konferenci v Bratislavi dejal, da je pripravljen razmisliti o predčasnih volitvah na severu Kosova, če bodo protesti umirjeni.

"Če bi šlo za miren protest za predčasne volitve, bi to razumel. Gre pa za množice s proruskim simbolom, črko Z, ki streljajo na vojake in policiste, mečejo granate in pozivajo k smrti. Tej fašistični drhali ne predamo naše demokratične republike," je dejal visokemu zunanjepolitičnemu predstavniku EU-ja Josepu Borrellu.

"Če želijo mirne proteste z zahtevo po predčasnih volitvah, imajo predsednika vlade, ki jim je več kot pripravljen prisluhniti in se morda z njimi strinjati," je dodal.

Prizor v Zvečanu. Foto: EPA
Prizor v Zvečanu. Foto: EPA

ZDA zaradi nasilja na severu države Kosovo izključile z vojaških vaj

Ameriški veleposlanik v Prištini Jeffrey Hovenier je dejal, da so ZDA predvidele posledice tovrstne odločitve kosovskih oblasti in so premierju Kurtiju svetovale, naj tega ne stori, a da nasveta ni upošteval. Hovenier bi bil zdaj "zelo presenečen, če bi kak kosovski vladni uradnik sploh dobil dovoljenje za obisk ZDA," poroča Guardian.

Zato so se ZDA odločile Kosovo izključiti z Natovih vaj Defender Europe 23, ki pod njihovim vodstvom od aprila do predvidoma konca junija potekajo v Evropi. "Za Kosovo je teh vaj konec," je za lokalne medije v torek dejal Hovenier.

Kot je dodal, ZDA razmišljajo tudi o drugih ukrepih in trenutno "niso navdušene" nad pomočjo Kosovu v prizadevanjih, da pridobi širše mednarodno priznanje ali napreduje proti članstvu v EU-ju ali Natu.

Srbi bojkotirali volitve in zavrnili izvoljene župane

Srbi na severu Kosova se niso udeležili aprilskih lokalnih volitev in nočejo sprejeti novoizvoljenih županov, etničnih Albancev, v občinah, kjer Srbi predstavljajo več kot 95 odstotkov prebivalstva. Ko so novi župani v ponedeljek v spremstvu kosovske policije prišli prevzet položaje v občinskih poslopjih v Zvečanu, Leposaviću in Zubinem Potoku, jim je to želelo preprečiti več sto kosovskih Srbov.

V Zvečanu je izbruhnilo nasilje, v katerem je bilo ranjenih 53 protestnikov in 30 pripadnikov misije Kfor, po drugih podatkih jih je bilo 41. Zveza Nato je v torek napovedala, da bo na območje poslala dodatnih 700 pripadnikov, ki bodo okrepili 4000-člansko misijo.