Avstrijski kancler je srbskega predsednika pozval k nadaljevanju dialoga s Kosovom. Foto: EPA
Avstrijski kancler je srbskega predsednika pozval k nadaljevanju dialoga s Kosovom. Foto: EPA
Hashim Thaci in Aleksandar Vučić
Thaci in Vučić sta po nekaj pozitivnih signalih septembra znova ohladila odnos. Foto: Reuters

Avstrijska vlada podpira vsakršen obojestranski sporazum med državama, je poudaril Kurz in dodal, da se mu zdi, da je takšno tudi stališče večine članic Evropske unije. Avstrija trenutno predseduje Svetu EU-ja.

Avstrijski kancler je dodal, da je pomembno ne samo, da se dialog nadaljuje, ampak da se uspešno konča.

Prebivalce Srbije je pozval, naj pustijo preteklost v preteklosti, da bi dosegli mir in stabilnost. Srbi se morajo po kanclerjevih besedah zavedati, da je rešitev kosovskega vprašanja pogoj za članstvo Srbije v EU-ju.

"Zelo dobro sem razumel sporočila kanclerja in zahvaljujem se mu, da je o tem spregovoril na tako odprt način," je na skupni konferenci dejal Vučić, vendar so po njegovih besedah Srbi in Albanci "milje oddaljeni" od kakršne koli rešitve, poroča televizija N1. Vučić se je sicer zavzel za nadaljevanje dialoga, vendar ne ve, kako bi se to zgodilo.

Ohlajeni odnosi med predsednikoma
Srbski in albanski predsednik, Vučić in Hashim Thaci, sta se pred kratkim še družno zavzemala za spremembe meja med Kosovom in Srbijo. Avgusta sta se prav s posredovanjem Kurza sešla na Dunaju in nato idejo skupaj zagovarjala na forumu Alpbach. Septembra sta nato tik pred zdajci odpovedala dvostransko srečanje v Bruslju in prekinila dialog. Vučić je danes Prištino obtožil, da ni pripravljena na kompromise.

Ideja o izmenjavi ozemlja med državama je takrat sicer sprožila pomisleke Evropske unije, da bi rešitev lahko privedla do novih konfliktov v regiji. Kritiki ideje so rešitev primerjali z odprtjem Pandorine skrinjice. Vučić je danes odgovoril, da je bila Pandorina skrinjica odprta že leta 2008, ko je Kosovo razglasilo neodvisnost.

Kurz po Vučiću še do Thacija
Kurz se je v Beogradu sešel tudi s premierko Ano Brnabić. V okviru obiska, katerega namen je spodbuditev napredka v dialogu med Beogradom in Prištino, bo v torek obiskal Kosovo, kjer se bo sešel s predsednikom Thacijem in premierjem Ramushem Haradinajem.