Ladja Lifeline se je zasidrala v pristanišču Marsamxett v Valletti. Foto: Reuters
Ladja Lifeline se je zasidrala v pristanišču Marsamxett v Valletti. Foto: Reuters
Ladja Lifeline
Prebežnikom so malteške oblasti nudile zdravniško pomoč, ladjo pa so zasegle. Foto: Reuters

A ta sredozemska država ji je vplutje dovolila šele po tem, ko je več članic Evropske unije izrazilo pripravljenost, da sprejmejo prebežnike z ladje.

Ladja je prejšnji četrtek v Sredozemskem morju rešila več kot 230 ljudi, med njimi otroke in nosečnico, a sta ji Malta in Italija sprva prepovedali vplutje. Malta je nato v torek potrdila, da bo dovolila vplutje ladje, a le, če bodo druge države članice Evropske unije prevzele nekatere ljudi s krova.

Organizacija Lifeline je pred tem v torek Malto pozvala, naj ladjo spusti v eno izmed pristanišč zaradi vse slabših razmer na morju in številnih obolelih na krovu.

Muscat: Ostali bodo lahko le pravi prosilci za azil
Malteški premier Joseph Muscat je dejal, da bo ob Malti prebežnike prevzelo še šest članic EU-ja – Luksemburg, Italija, Portugalska, Irska, Belgija in Francija. Dodal je, da Malta po mednarodnem pravu nima nikakršnih obveznosti, da ladji pomaga, a da bo to naredila zaradi humanitarnosti.

Dejal je še, da bodo dovolili v EU-ju ostati samo "pravim prosilcem za azil", gospodarske migrante pa bodo vrnili domov. Napovedal je tudi, da bo Malta zoper domnevno nezakonito delovanje ladje nemške nevladne organizacije Mission Lifeline uvedla preiskavo in plovilo zasegla. Poudaril je tudi, da gre za izjemno situacijo, ki je ne gre imeti za vzorec ravnanja v prihodnje.

Ladja Lifeline naj bi po navedbah Malte nepravilno registrirala zastavo na Nizozemskem. Poleg tega ji skupaj z Italijo očitata nezakonito delovanje, ko je 21. junija rešila prebežnike iz morja in jih ni želela predati libijski obalni straži.

Humanitarci obtožbe zavračajo
Nemška nevladna organizacija Mission Lifeline je obtožbe zavrnila. Dejali so, da bi bila predaja prebežnikov libijski obalni straži neskladna z ženevsko konvencijo o statusu beguncev in tako zločin. Obtožbe je zavrnila tudi posadka, ki je sporočila, da je delovala skladno z mednarodnim pravom, ki prepoveduje vračanje prosilcev za azil v države, kjer jim grozi preganjanje.

Nemška človekoljubna organizacija Mission Lifeline je bila ustanovljena leta 2016 v Dresdnu. Od lani v Sredozemskem morju rešuje prebežnike. Po besedah njenega predstavnika Axela Steierja ima okoli 30 članov in več kot sto človekoljubnih delavcev. Nastala je iz pobude, ki je nudila pomoč beguncem na balkanski begunski poti jeseni leta 2015.

V Evropo je letos samo po morju prišlo nekaj več kot 43.000 prebežnikov, večina v Španijo, Italijo in Francijo.