Na ladji Lifeline je 239 prebežnikov, med njimi 14 žensk in štirje otroci. Foto: Reuters
Na ladji Lifeline je 239 prebežnikov, med njimi 14 žensk in štirje otroci. Foto: Reuters
Matteo Salvini
Salvini je tuje nevladne organizacije neposredno pozval, naj nehajo reševati prebežnike ob severnoafriški obali. Foto: EPA

Španija ne more zaradi tegob Evrope postati organizacija za reševanje na morju za celotno celino.

Španski minister za gospodarski razvoj Jose Luis Abalos
Prebežniki
Italija sporoča, da ne bo več sprejemala prebežnikov, ki so bili rešeni v Sredozemskem morju. Foto: Reuters

Španske oblasti so namreč zavrnile možnost, da bi država sprejela novo ladjo s prebežniki, ki čaka v Sredozemskem morju, potem ko sta jo zavrnili tako Italija kot Malta. Kot so poudarili, ne morejo sami prevzeti odgovornosti za reševanje prebežnikov. Več pristaniških mest, med njimi Barcelona in Valencia, je sicer izrazilo pripravljenost sprejeti ladjo.

Kot je v pogovoru za špansko radijsko postajo Cadena Ser dejal minister za gospodarski razvoj Jose Luis Abalos: "Španija ne more zaradi tegob Evrope postati organizacija za reševanje na morju za celotno celino." "Španija ne more sama prevzeti te odgovornosti," je poudaril.

Španija je pred dvema tednoma sprejela ladjo Aquarius francoske skupine SOS Mediterranee, potem ko je prav tako nista želeli sprejeti niti Italija niti Malta. Sprejela jo je v Valencii, ki je tokrat ponovila pripravljenost sprejeti ljudi na krovu, a oblasti temu nasprotujejo.

Ladja Lifeline po najnovejših podatkih ostaja zahodno od Malte. Na njenem krovu je 239 ljudi, med njimi 14 žensk in štirje otroci, ki so jih rešili pred obalo Libije. Malta jim je zagotovila hrano in vodo, dve drugi nemški reševalni ladji pa zdravila in odeje.

Na vplutje v eno od pristanišč, ki bi jo bilo pripravljeno sprejeti, pa čaka tudi večja kontejnerska ladja Alexander Maersk. Na njenem krovu je 113 prebežnikov, ki jih je rešila južno od Italije. Lifeline upa, da bi se ladji lahko srečali, saj bi ji večja ladja lahko v primeru slabega vremena nudila nekaj zavetja. Lifeline bi na drugi strani lahko pomagala z zdravili.

Salvini: Dovolite libijskim oblastem, da opravijo svoje delo
"Misija Libija, prihajamo,"
pa je na Twitterju zapisal Salvini, vodja koalicijske skrajno desne Lige, in priložil fotografijo sebe na vojaškem letalu. Salvini, prvi član nove vlade, ki je obiskal Libijo, je tuje nevladne organizacije v nedeljo neposredno pozval, naj nehajo reševati prebežnike ob severnoafriški obali. Zanje je dejal tudi, da pomagajo tihotapcem ljudi.

"Dovolite libijskim oblastem, da opravijo svoje delo ter rešijo, oskrbijo in vrnejo prebežnike v njihove države, kot to že nekaj časa počnejo. Ne pa da jih nenasitne ladje nevladnikov ovirajo in jim povzročajo težave," je dejal in poudaril, da italijanska pristanišča "so in bodo zaprta za tiste, ki pomagajo tihotapcem ljudi".

Salvini za begunske centre na jugu Libije
Po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA se je Salvini sestal z libijskim kolegom Abdulsalamom Ašurjem in predsednikom mednarodno priznane vlade Fajezom Seradžem. Napovedal je ustanovitev begunskih centrov na južni meji Libije in povečanje sredstev za razvojno pomoč. Okrepiti želi tudi sodelovanje med državama na področju varnosti.

"Libija je prijateljica Italije. Storili bomo vse, kar je v naši moči, da preprečimo nezakonito priseljevanje, obenem pa okrepili gospodarsko sodelovanje med državama," je dejal Salvini. Zagotovil je, da želi Italija pri zagotavljanju politične stabilnosti v Libiji igrati glavno vlogo.

Namestnik libijskega premierja Ahmed Majtik je v intervjuju za italijanski časnik La Repubblica izrazil upanje na dobro sodelovanje z italijanskimi oblastmi. "Sodelovanje med Italijo in Libijo je ključno," je poudaril in prihode prebežnikov označil kot "glavno težavo" za Libijo.

"Evropa mora razmisliti o ukrepih za ustavitev prebežnikov"
"Tihotapci, ki vozijo migrante v Italijo, so za nas nevarne kriminalne skupine, ki Libiji preprečujejo, da bi naredila korak naprej pri zahtevni normalizaciji. Celotna Evropa mora razmisliti o strukturnih ukrepih v afriških državah, ki bi ustavili migrante," je dejal Majtik.

Libijska obalna straža je v nedeljo v treh ločenih operacijah z ladij rešila skupno 948 prebežnikov. Skupno je od srede rešila ali pomagala rešiti 2.000 prebežnikov, za kar se jim je "kot minister in kot oče" zahvalil tudi Salvini.

Španija ne more zaradi tegob Evrope postati organizacija za reševanje na morju za celotno celino.

Španski minister za gospodarski razvoj Jose Luis Abalos