Miroslav Lajča. Foto: EPA
Miroslav Lajča. Foto: EPA

"Srbski predsednik Aleksandar Vučić je pokazal odgovoren pristop in voljo, da sprejme težke odločitve v interesu miru in evropske perspektive za Srbijo," je v Beogradu dejal Lajčak.

"Imeli smo intenziven, težak in odprt pogovor," je srečanje s srbskim predsednikom ocenil Lajčak. Poudaril je, da je vzpostavitev Skupnosti srbskih občin ključni element za stabilnost, poroča spletni portal televizije N1 Srbija.

"Prepričani smo, da je načrt, ki smo ga predstavili septembra lani, najboljša pot za normalizacijo odnosov med Srbijo in Kosovom ter evropsko perspektivo regije. Nadaljevali bomo delo," je še izjavil.

Posebnega odposlanca EU-ja so na sestanku spremljali ameriški odposlanec za Zahodni Balkan Gabriel Escobar ter glavni zunanjepolitični svetovalci francoskega predsednika Emmanuela Macrona, nemškega kanclerja Olafa Scholza in italijanske premierke Giorgie Meloni Emmanuel Bonne, Jens Pletner in Francesco Talo.

Vučić: Pripravljeni smo sprejeti koncept

Vučić je po srečanju z mednarodno delegacijo dejal, da je Srbija "pripravljena sprejeti koncept in si prizadevati za uveljavitev predlaganega sporazuma". Dodal je, da se bo v naslednjih dneh in tednih o tem posvetoval s člani vlade, parlamenta in vseh ključnih družbenih skupin.

"Strinjali smo se, da zamrznjen konflikt ni rešitev. Ko imate zamrznjen konflikt, je samo vprašanje, kdaj ga bo nekdo odmrznil in bodo neodgovorni posamezniki porušili mir in stabilnost celotnega Zahodnega Balkana," je izjavil srbski predsednik.

Poudaril je, da je skrajni čas za vzpostavitev Skupnosti srbskih občin, ki je pred desetimi leti niso le obljubili, ampak so o tem celo podpisali sporazum.

Vzpostavitev Skupnosti srbskih občin na Kosovu določa bruseljski sporazum iz leta 2013, Priština pa tega ne stori, ker skupnosti ne želi dati izvršne oblasti.

Lajčak je od Kurtija pričakoval več razumevanja za evropski predlog

Medtem je Lajčak po srečanju s kosovskim premierjem Albinom Kurtijem dejal, da je od njega pričakoval več razumevanja do predloga mednarodne delegacije za normalizacijo odnosov z Beogradom.

Lajčak je sestanek s Kurtijem v Prištini označil za odprtega in iskrenega ter dodal, da je bil glavna tema pogovorov evropski predlog za normalizacijo odnosov med državama, poroča kosovski portal Kosovo Online. Poudaril je, da srečanje ni bilo lahko in da je mednarodna delegacija pričakovala več razumevanja za predloge, ki jih je predstavila.

"Prišli smo z močno delegacijo, ki jo sestavljajo Evropska unija, ZDA ter visoki predstavniki Francije, Nemčije in Italije, kar je znak, da smo posvečeni normalizaciji odnosov," je izjavil Lajčak. Pojasnil je, da so se pogovarjali o evropskem predlogu, ki so ga predstavili septembra in nato decembra.

"Sestanek je trajal več kot dve uri, kar samo po sebi kaže na to, da ni bil lahek," je še povedal Lajčak. Dejal je, da je še zgodaj za "dramatične izjave", "a smo pričakovali boljše razumevanje možnosti, ki jih ponuja ta predlog". "Upam, da bomo prišli do polnega razumevanja in izkoristili vse možnosti, ki jih ponuja," je dodal.

Lajčak se je s Kurtijem srečal že v sredo ob robu Svetovnega gospodarskega foruma v Davosu. Govorila sta o nadaljnjih korakih v dialogu pod okriljem EU-ja. V Davosu se je sestal tudi s svojim ameriškim kolegom Escobarjem.

Razmere na severu Kosova, kjer živi večinoma srbsko prebivalstvo, so že več mesecev dodatno zaostrene. Razlogi za to so načrtovana zamenjava srbskih registrskih tablic s kosovskimi, izstop etničnih Srbov iz kosovskih institucij, načrtovane volitve za njihovo zamenjavo ter po aretaciji srbskega policista zaradi obtožb o terorizmu tudi napad na urad volilne komisije v Severni Mitrovici.

Cestne barikade, ki so jih na severu Kosova v znak protesta postavili tamkajšnji Srbi, so tik pred novim letom sicer odstranili, a so se napetosti le delno polegle, incidenti pa so se nadaljevali.